Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ana-Maria Kezerić

Kamere u automobilima koje snimaju divljanje na cesti donijele bi red u promet

Zagreb promet
Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija
19.12.2017.
u 18:50

Takozvani 'dashcam' popularnost je stekao u Rusiji, gdje se snimke koriste i kao dokaz

Uzrečica da Bog čuva djecu, pijance i budale, za ovu zadnju “grupu” ljudi, nebrojeno se puta pokazala istinitom, osobito u prometu. Neoprezni vozači koji oduzimaju prednost, prolaze na crveno, voze u suprotnom smjeru, “sijeku” trake, svakodnevica su na ulicama metropole.

Dio “bisera” na kojima možete vidjeti takve pothvate koji su samo pukom srećom završili bez žrtava, mogu se vidjeti i na Facebook-stranici “Dashcam Croatia”. “Avanturizam” Zagrepčana i ostalih vrlih domaćih vozača snimljeni su malenom kamerom postavljenom u unutrašnjosti automobila, tzv. dashcamom.

Automobilska kamera koja snima promet popularnost je stekla u Rusiji, gdje vrijedi i kao dokaz na sudu, a počeli su je koristiti zbog potkupljivosti ondašnje prometne policije i kaosa koji vlada na cestama. Međutim, takva naprava u većini europskih zemalja zabranjena je. Sličan je slučaj i u našem zakonu koji kameru izrijekom ne zabranjuje, ali se u Zakonu o zaštiti podataka navodi da je zabranjeno neovlašteno snimanje.

Drugim riječima, ako imate dashcam i snimite vozača ispred sebe koji je bezrazložno naglo zakočio ili vam oduzeo prednost, a tvrdi da nije tako i da ste sudar skrivili vi, nemojte se niti truditi prilagati snimku jer se neće uzeti u obzir, a postoji izgledna opasnost da vas i tuži zbog neovlaštenog snimanja. S jedne strane, razumljiva stavka zakona, a opet, u ovom slučaju, pomalo bizarna. Osobito kada u obzir uzmemo prometnu nekulturu koja vlada prometnicama, a koju bi dashcamovi mogli barem malo dovesti u red ili barem pomoći prilikom naknada od osiguranja, osobito ako dvije strane nude dvije različite verzije priče.

Dakako, to sa sobom nosi i opasnost da bi oni ne baš inteligentni ljudi s početka priče, došli u napast da kamerom snimaju svoje ludorije, kao što je primjerice, brza vožnja naseljem i njima se hvale na društvenim mrežama, ali mnogi će se složiti s činjenicom da bi dashcam u naše društvo ipak unio više pozitivnih nego negativnih pomaka.     

Zagreb promet
1/7

Komentara 9

Avatar Dr Evil
Dr Evil
10:33 20.12.2017.

apsolutno da, za snimanje tatinih sineka iz "moralno prihvatljivih obitelji", s obzirom da su nam suci dno dna, potkupljivi, živi otpad.

DU
Deleted user
20:46 19.12.2017.

Aha. Kao što su kamere po Zagrebu razlog zašto više uopće nema grafita? Razlog zašto nema nepropisnog parkiranja? Pljačka - toga više u Zagrebu nema jer su kamere tu. I tak dalje. A da komunalni redari, policija - malo rade?

SK
Skviki
20:42 19.12.2017.

Svako vozilo bi trebalo imati dvije kamere , jednu naprijed i jednu otraga, da mogu snimati kaotične vozače.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije