Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otezali sa sjednicom

Jednu točku 'pretresali' tri sata kako na red ne bi došlo usklađivanje statuta bolnica

Zagrebačka gradska skupština
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
17.12.2019.
u 09:54

Oporba je odmah ujutro kazala kako će raditi sve da odugovlači jer sazivanje 30. ovogodišnje sjednice odmah nakon završetka 29. smatraju 'neprihvatljivim i nedemokratskim'

Od srijede do petka, al’ se nisu maknuli dalje od početka, niti učili, a bome nisu ni pačići, ali zastupnici su si za jučerašnju sjednicu Skupštine zadali ubitačan tempo. Doslovce jednu su točku raspravili u prva tri sata zasjedanja koje je počelo još 9. prosinca, a kako je dan odmicao... točke nisu.

Nisu odradili posao

Razlog je tome sjednica koja se trebala održati odmah nakon ove nastavljene, na kojoj se trebalo glasati o izmjenama statuta sedam gradskih bolnica, među kojima je i Srebrnjaka. Oporba je odmah ujutro kazala kako će raditi sve da odugovlači jer sazivanje 30. ovogodišnje sjednice odmah nakon završetka 29. smatraju “neprihvatljivim i nedemokratskim”.

– Nova je sjednica sazvana samo zato što gradske službe nisu odradile svoj posao. Statuti svih gradskih bolnica trebali su biti doneseni do 1. srpnja ove godine – kazala je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pa ustvrdila da “gradonačelnik Milan Bandić doživljava grad kao svoj feud i ponaša se kao gospodar života i smrti”. Kako je rekla Mrak Taritaš, kad Bandić odluči da treba biti sjednica, onda je sjednica, a moguće je čak i da ona ima samo jednu točku.

– Partneri iz HDZ-a uredno mu drže lojtru u svim njegovim nepodopštinama i cirkusima. Dosta je – rekla je Anka Mrak Taritaš, dok se Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš osvrnuo i na činjenicu da još traje sjednica od 9. prosinca. Kako je rekao, nikad se nije dogodilo da jedno zasjedanje četiri dana.

– Ovo je prvi put u povijesti, i to samo zato što gradska uprava nakrcava dnevni red točkama kako bi se odužila sjednica i kako se zastupnici ne bi javljali da kritiziraju i raspravljaju o prijedlozima – kazao je Tomašević, koji je dodao da se nova sjednica sazvala kako bi se “na brzinu uskladili statuti bolnica jer su Bandićevi ljudi očito protuzakonito otpustili ravnatelja Boru Nogala, a Upravna vijeća nezakonito djelovala dobrih pola godine”.

Nezakonita smjena?

O tome se jučer ipak nije raspravljalo jer se do sjednice koja je predviđala točku o statutima jednostavno nije došlo. Riječ je o zasjedanju koje je Grad sazvao u petak i predvidio da se glasa samo o usklađivanju statuta zdravstvenih ustanova s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Sam je zakon na snagu stupio još u siječnju, a kako statut Srebrnjaka nije bio usklađen s njim, moglo bi se pokazati da je smjena ravnatelja Bore Nogala nezakonita.

Osim statuta, još su dvije točke dnevnog reda predstojeće sjednice, obje je predložila oporba i tiču se Adventa. A kako je opozicija odlučila da neće više igrati po pravilima vladajućih, pokazali su jučer, otežući unedogled sa svakom točkom. Uredno bi se javljali za riječ pa bi im replicirali sve kolege iz njihova kluba te ostalih klubova oporbe, nakon čega bi se javili još i za pojedinačne rasprave pa bi si opet međusobno replicirali. Taktika je to koja je upalila da se dnevni red ne raspravi, ali i da pomalo izludi kolege koji su svako malo izlazili “na zrak”.

Video: Rođendan Milana Bandića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije