Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvijetlit će most

Novi grafit na svježe obojenom 'Hendrixu'

most
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
08.01.2015.
u 12:30

U proračunu Grada Zagreba za ovu godinu predviđena su četiri milijuna kuna kako bi se Hendrixov most u potpunosti osvijetlio

Kiki i Micko na vrhu Hendrixova mosta.

Zeleni željeznički most na Savi, koji je desetljećima na sebi nosio ime legendarnog gitarista, grafit po kojem su ga Zagrepčani kolokvijalno nazvali i Hendrixov most, iako nedavno prebojen, sad je ponovno “ukrašen” natpisom.

Vrijeme rock’n’rolla

– Iskreno, koliko mi se nije sviđalo kad su prebojili Hendrixa, ovo mi se sviđa još manje. Mostu je, nakon godina propadanja, bila vraćena prvotna zelena boja, a sad su ga samo upropastili – govori umirovljenik Stjepan Košutić, koji živi na Kajzerici, odmah pored mosta. Kako kaže, vrijeme u kojem je na most napisano ime Jimija Hendrixa u Zagrebu je bilo pravo vrijeme rock’n’rolla.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Foto: Marko Prpić/Pixsell

– Možda su čak taj dio mosta trebali i ostaviti, nekako zaštititi natpis da ostane, po tome je most bio i najpoznatiji – kaže umirovljenik te dodaje kako se, nakon prebojavanja natpisa, on ponovo pojavljivao. A devastacija imovine ili neovlašten boravak ljudi na mostu gotovo su svakodnevna pojava, kažu iz Hrvatskih željeznica i dodaju kako se željeznički most nadzire 24 sata na dan. U tijeku je njegova obnova u vrijednosti od 38,5 milijuna kuna u sklopu koje će se, između ostalog, most ojačati, zamijenit će se i mosna građa, sanirati kontaktna mreža, a prilikom prebojavanja most je i zaštićen od hrđe.

– U radno vrijeme izvođenja radova na mostu čuvaju ga i nadziru sami djelatnici izvođača radova, tvrtke Pružne građevine d.o.o., a nakon toga most čuvaju dva zaštitara, ali katkad, pod okriljem noći, neke nepoželjne goste jednostavno nije moguće spriječiti.

Dodatni troškovi

– Svaki grafit prijavljuje se policiji – kaže Željka Mirčić iz HŽ Infrastrukture te ističe kako će se most prebojavati ponovno, nakon svake devastacije. To će, govori Mirčić, samo prouzročiti dodatne troškove Željeznici, što je, slažu se Zagrepčanke Renata Bošnir, Rea Miličević i Marijana Mamić, samo odraz nekulture onoga tko je most ponovno zašarao.

– Možda bi se trebalo, ako je ljudima već toliko drago da bude obojen, dopustiti grafiterima da ga oslikaju, kao što je zid u Branimirovoj – kaže Renata Bošnir, a Rea Miličević i Marijana Mamić smatraju kako je najbolje da ostane kakav jest. U proračunu Grada Zagreba za sljedeću godinu predviđeno je još osvjetljavanje mosta u vrijednosti od četiri milijuna kuna.

Komentara 9

TR
Trnjanec
18:23 08.01.2015.

Nikome nije palo na pamet postaviti šiljke, kao što se stavljaju protiv golubova?

Avatar Idler 3
Idler 3
19:20 08.01.2015.

Uvažena autorice ima nas kaj taj most nismo nigdar tak zvali jer je bil isključivo "zeleni" il ponekad i "željeznički"...i to vam je to.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:51 08.01.2015.

U Hrvatistanu je očito vandaliziranje postalo narodni običaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije