Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultni lokal u zagrebu

I dalje svi idu na ribice kod Mimice: Poslužuju ih već 75 godina, a postoji jedno zlatno pravilo

storyeditor/2024-02-29/PXL_270224_110800129.jpg
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/10
01.03.2024.
u 09:00

– Neki dan smo pripremali hranu za pet generacija jedne obitelji. Na ručak su nam stigle prabaka, baka, majka, kći i unuka. I to je upravo ono što nam daje volju da održavamo tradiciju – poručuje vlasnik Ante Mimica

Na prvu, samo još jedna gostionica, no već na drugi pogled jasno je da se u Jurišićevoj 21 krije pravo blago. Plave zidove krase slike živopisnih prizora s obale, a visoki drveni stolovi i stolci ravnomjerno su raspoređeni duž cijelog objekta. Iza šanka, kao srca prostorije, nalaze se raznolike boce vina, a miris morske hrane širi se iz kuhinje pa mami prolaznike u gastronomsku avanturu prvog zagrebačkog street fooda, na ribice kod Mimice, koja traje punih sedam i pol desetljeća.

Dnevni rekord 10.000 porcija

Onamo je redovito dolazio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a ni Stjepan Mesić i Ivo Josipović nisu propuštali priliku za porciju ribica po receptu majstora svoga zanata. I nisu oni jedini. Zalazili su u gostionicu i saborski zastupnici, članovi Vlada, gradonačelnici, glumci, pjevači. A osim poznatim gostima, Mimice se mogu pohvaliti i dugom tradicijom. Slave, naime, 75 godina od svoje prve porcije ribica, a povijest lokala seže još u 1945., kada je otvoren, nakon oslobođenja Zagreba. Na toj je adresi tada bila točionica vina, no četiri godine poslije dogodio se obrat.

– Kako su ljudi sve više dolazili piti vino, moj je otac uz njega počeo posluživati i srdelice kako bi gosti uživali. Tako je sve krenulo – govori nam Ante Mimica koji je posao naslijedio od svoga oca Ante Mimice, a lokal već ima i nasljednika – Antu Mimicu. A osim imena vlasnika i interijera, nije se promijenio ni jelovnik.

VEZANI ČLANCI:

Srdele, gavuni, lignje, skuša ili oslić posluženi uz pomfrit, krumpir ili grah salatu te kelj ili blitvu tradicionalni su obroci koji se pripremaju po starom receptu. Porcija s prilogom stoji u prosjeku od šest do 12 eura, a gotova je već za nekoliko minuta. Mora se jesti, kaže vlasnik, odmah.

– Stalni gosti znaju naše zlatno pravilo: ribice se jedu vruće. Tada i ti znaš da će se oni sto posto vratiti, a ako jelo odnesu i pojedu hladno, okus neće biti toliko dobar pa će idući put radije izabrati neki drugi restoran – objašnjava Mimica. Godinama su, dodaje, usavršavali praksu pripreme svojih jela. Lako je započeti posao, napominje, no vrlo je teško održati ga toliko dugo, a iako traju već 75 godina, dodaje, teško je izdvojiti koji je njihov glavni sastojak za uspjeh. Vjeruje, međutim, da su to uska specijaliziranost te posebne friteze, grijači, ulje i brašno.

– Ostalo je naša mala tajna. Svi mogu napraviti friške ribice, ali treba jelo spremiti da bude za prste polizati. Tako je i u našoj industriji, a mi pripremu ribica imamo u malom prstu – govori Mimica koji u svom lokalu zapošljava žene koje onda u njemu dočekaju i mirovinu. Trenutačno ih je šest, a neke već broje i četrdesetak godina radnog staža. Dnevno pak vrijedne kuharice pripreme i po 3000 porcija, no rekord je puno veći.

– Nikada neću zaboraviti kada nam je došla sindikalistica Vesna Kanižaj i naručila 10.000 porcija ribica prije prosvjeda koji su tada organizirali. To nam je rekord. Počeli smo u osam ujutro i radili cijeli dan, a oni su cijelo vrijeme dolazili s kamionima i odnosili ribice – prisjeća se vlasnik.

VIDEO: Prvi hrvatski fast food, Mimice, slavi 75 godina rada

Pa gdje toga još ima?

A što o Mimicama kažu gosti? Kada nešto traje sedam i pol desetljeća, napominje, sve je jasno. Recenzije ne čita, no drži da se gostima jela sviđaju jer neki dolaze svakodnevno. Oni koji nisu iz Zagreba svrate kada su u prolazu, baš kao i umirovljenik Milan iz Ivanić-Grada, kojega smo zatekli na gablecu. – Najviše volim pojesti srdelu i dolazim u gostionicu već jako dugo, otkako sam išao u srednju školu, a to je stvarno bilo davno – smije se.

Da su ribice izvrsne, potvrđuje i Rade iz Velike Gorice. – Ovdje znate da ste pojeli zdrav, tradicionalan obrok, i to gotovo na glavnom zagrebačkom trgu. A ribice su zamalo besplatne. Dao sam pet eura za srdele s prilogom i najeo se. Gdje se još može najesti za toliko malo novca – pita se stalni gost koji u Jurišićevu 21 također svraća dugi niz godina.

Vlasnik gostionice govori nam kako, osim pripadnika starijih naraštaja kojima je to već prešlo u naviku, na ribice kod Mimice dolaze i mladi.

– Zamislite ovo, neki dan smo pripremali hranu za pet generacija jedne obitelji. Na ručak su nam stigle prabaka, baka, majka, kćer i unuka. I to je upravo ono što nam daje volju da održavamo tradiciju – poručuje Ante Mimica, koji ima u planu raditi još nekoliko godina, a onda će ga, dakle, naslijediti sin. No, obećava nam vlasnik prvog domaćeg street fooda, dok god bude Zagrepčana, bit će i Mimica. 

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar antikomunist1
antikomunist1
10:49 01.03.2024.

Ko gimnazijalac i kao student uvijek kada sam si mogao priuštiti bio sam "kod Mimice". Danas sam blizu 75 i još uvijek mi je nezamislivo biti u Zagrebu i ne otići "kod Mimice".

DA
darwil
14:22 01.03.2024.

Koja lijepa sječanja, kada smo kupili auto,ili bilo šta drugo izgradili,popravili imali uspjeh uvijek smo to proslavili .Ribice kod Mimice"E Zagrebe cuvaj to zauvijek jer je tako malo ostalo,još malo pa će u fontane pustiti zlatne ribice.

VE
vecernji101
10:38 01.03.2024.

Svaka cast da ste otvoreni 75+ godina. Vas lokal jer "Hrvatsko Dobro". Nebi mogel smislit Zagreb bez Mimice. Ak zelite zivjet dugo prestanite pusit & pit i jedite morsku kod Mimice. Gledam penzice u kvartu po duckasima kak su pokretni sa 9 banki. Tu i tam pitam kaj jedu i vele maslinovo ulje, med, crni kruh i ribe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije