Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela obnova od 10 milijuna kn

Gavella će postati zagrebački West End

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
17.11.2017.
u 18:00

Radovi bi trebali trajati deset mjeseci, a publika će za to vrijeme u teatar ulaziti kroz dvorište u Frankopanskoj 8. Oživjet će se i Scena Mamut

Novu dvoranu za intimnije predstave sa 121 mjestom Gradsko dramsko kazalište Gavella čekalo je više od deset godina.

Prva je to dvorana, reći će ravnatelj Boris Svrtan, koja se unutar postojeće zgrade teatra gradi u posljednjih nekoliko desetljeća, a realizacija projekta počela je jučer, kada je “prvu lopatu” zakopao gradonačelnik Milan Bandić. Simbolično je, točnije pajserom, otkinuo dio najtrusnijeg stupa u foajeu iznad kojeg će se graditi dvorana. Radovi bi trebali biti gotovi za godinu dana, no naglasio je da će se skratiti za dva mjeseca.

Mučile ih poplave

U obnovu će Grad Zagreb uložiti deset milijuna kuna, a rekonstruirat će, rekao je Bandić, sve osim centralne dvorane.

– Radovi su došli upravo u trenutku kad je stanje bilo već poprilično neodrživo, budući da su, osim prokišnjavanja u atriju, gdje se dosad nalazila Gavellina druga scena, Scena 121, za koju se sad gradi dvorana, poplavljivani i pokrajnji prostori – kazao je Svrtan.

Za trajanja radova, istaknuo je, kazalište će normalno raditi, samo će se u zgradu ulaziti iz dvorišnoga ulaza u Frankopanskoj 8, koji inače koriste glumci. Ondje će biti postavljena i nova blagajna, a taj će ulaz publika koristiti od 21. studenog, odnosno izvedbe predstave “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja”.

– Tako će posjetitelji moći zaviriti i iza kulisa kazališta, a dvorište će moći koristiti zahvaljujući dogovoru s Marijom Rašan-Križanac, ravnateljicom Hotelijersko-turističke škole, s kojom ga dijelimo. Ulazit će kroz Scenu Mamut, koja već dugo nije u funkciji, ali ćemo je ponovno oživjeti novim predstavama – rekao je Svrtan.

Ne samo da program neće “patiti”, dodao je, već su ga i pojačali. Tako u ovoj sezoni pripremaju pet premijera, a prva je već 15. prosinca. Riječ je o povijesnoj drami “Kralj Rikard III.” Williama Shakespearea, koju postavlja Aleksandar Popovski.

Bit će 500 stolaca

A kad završe novu dvoranu, imat će ih tri te su za svaku osmislili program za različitu vrstu publike.

– Predstave će paralelno igrati na svim scenama Gavelle, imat ćemo ukupno 500 sjedala. Na Sceni 121 predvidjeli smo i predstave na engleskom jeziku za turiste, a prvo ćemo prilagoditi komad “Tesla Anonimus”. Kad bude gotova obnova, Gavella će postati zagrebački West End – kazao je Svrtan.

Novu dvoranu projektirao je Studio A, čija je ekipa zaslužna za izgled Zagrebačkog kazališta lutaka.

– Planira se u njoj postaviti teleskopsko gledalište u kombinaciji s parternim mobilnim sjedištima – rekao je Nenad Kondža, direktor Studija A.

1/18

Ovo je četvrta obnova, napomenuo je Svrtan, otkako postoji kazalište koje je otvoreno 1953. u prostoru nekadašnjeg kina. Osnovala ga je skupina mladih glumaca i redatelja, uglavnom “pobunjenika” iz Hrvatskog narodnog kazališta, na čijem je čelu bio kazališni redatelj, ravnatelj, pedagog, teatrolog, kritičar i prevoditelj Branko Gavella.

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
19:02 17.11.2017.

"Simbolično je, točnije pajserom, otkinuo dio...." Pajserom?..novinarka piše o kazalištu..a ne o vozačima tegljača s prikolicom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije