Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a, vama je vruće...

Evo kako se snalaze radnici koji na +40 glancaju grad

'06.08.2013., Zagreb - Na Pantovaku radovi na izmjeni asfalta. Radnici rade usprkos visokim temperaturama. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
1/6
07.08.2013.
u 11:19

Zagrebačke ceste: Najviše je posla ljeti, a najteže je asfalterima zbog vrućina i smrada bitumena

Iako je vruće, raditi se mora, poručuju radnici koje smo zatekli jučer na užarenim gradskim ulicama. Najteže je asfalterima. Osim radova na raskrižju Vukovarske i Držićeve, počelo je uređivanje Pantovčaka od rotora prema Predsjedničkim dvorima.

Vjetar na Pantovčaku

– Nije nam lako, ali tako je ljeti. Ceste se moraju urediti. Radimo cijele godine i imamo jako puno posla, naročito u predgrađima – kazao je radnik Zagrebačkih cesta u elitnom dijelu grada. Pantovčak je na brijegu, a i puno je zelenila pa je ugodnije raditi jer lagano puše vjetar.

– Najteže je asfaltiranje zbog visokih temperatura, objašnjava asfalter, ali i zbog bitumena koji smrdi, a kojeg udišu. No, raditi se mora. Znatno bolji su uvjeti uz Muzičke akademije gdje trenutačno radi otprilike 120 radnika. Radovi na gradilištu počinju već od sedam sati ujutro i traju do 15 sati ili najkasnije do 17 sati, kažu radnici.

– Zgrada je već napravljena pa nas zaklanja od sunca. Upravo traju završni radovi – izolaterski, fasadni, keramičarski, uvodi se struja, voda, grijanje, knauferi postavljaju zidove... Radnici koji rade na suncu svakih pola sata imaju pauzu od deset minuta kako bi popili vodu i osvježili se. Moramo paziti da zbog vrućina ne klonu, na gradilištu se može lako ozlijediti. Uvjeti su teški, no ne strahujemo jer su građevinari prilično otporni i navikli na naporan rad – kazao je Danijel, poslovođa za zidarske radove.

Ni ženama nije lako raditi po vrućinama.

Sunce ili snijeg, svejedno je

– Kupci su naviknuli da sam ovdje svaki dan od 7 do 14 sati, osim nedjelje, pa moram raditi bez obzira na to prži li sunce ili pada kiša, odnosno snijeg. Jedina zaštita koju imam je suncobran jer Tržnice ne dopuštaju da se na Britancu postavi krov. Najam suncobrana stoji 14 kuna na dan, a prošli ponedjeljak ispod njega izmjerila sam 42 Celzijeva stupnja – kaže prodavačica mliječnih proizvoda "Veronika" Martina Vnučec koju osim sunca grije i vrući zrak iz rashladnih vitrina.

>>Zagrepčani, izdržite još malo. Vrućine do vikenda, pa osvježenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije