Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarna akcija

Donirajte za “Začin ljubavi”, a mi ćemo biljkama razveseliti teško bolesne

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
03.10.2020.
u 13:38

Blaženka Eror Matić, Olivera Kapetanović i Jadranka Jajaš članice su tima koji je podrška u teškim situacijama

Ružmarin, bosiljak, lavanda,  menta… Neke su od biljaka koje  se mogu odabrati u akciji “Začin  ljubavi” udruge La Verna, a nakon što se donira simboličnih 35 kuna, volonteri će ih odnijeti njezinim korisnicima ili palijativnim bolesnicima koje donatori osobno poznaju, ali ih ne mogu posjetiti zbog korone. Zamisao je i da se akcijom osvijesti kako su upravo volonteri, uz medicinske timove, taj “začin” koji je nedostajao u skrbi neizlječivih i teže  oboljelih ljudi te pri pomoći nji hovim obiteljima. Biljke se mogu  kupiti na web-stranici udruge, a  10. listopada od 10 do 14 sati imat  će i štand na Cvjetnom trgu, čime  će se također obilježiti Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. 

Godišnje 70 korisnika 

– Palijativna skrb iznimno je  izazovna jer uključuje i to da ne kome pokupimo lijekove ili mu  čitamo knjigu, ali i to da ga drži mo za ruku i zajedno plačemo. Pružamo im psihosocijalnu i duhovnu podršku – govori predsjed ica udruge Blaženka Eror Matić, koja je prije nekoliko godina nagrađena i volonterskim Oskarom.

U kućne posjete odlaze već 11 godina, odnosno otkako su u sklopu Franjevačkoga svjetovnog reda, Mjesnog bratstva na Kaptolu, prošli edukaciju o palijativnoj skrbi. Trenutačno imaju 28 volontera, od kojih je većina treće  životne dobi, i oko 70 korisnika  godišnje. 

- Franjevci su nas naučili da svaki čovjek zaslužuje dostojanstvo, što mi živimo kroz volonterski rad. On pak mijenja živote bolesnika, ali i obogaćuje naše - objašnjava Blaženka Eror Matić. 

29.09.2020., Zagreb - Udruga La Verna, volonteri u palijativnoj skrbi organizirala je akciju "Zacin ljubavi" za unapredjenje palijativne skrbi. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

Slaže se i socijalna radnica Olivera Kapetanović, koordinatorica  mobilnog tima volontera, koja  ističe kako je iznimno važno za držati emocionalnu jakost, čemu  pridonose sastanci na kojima razgovaraju o onome što ih je pogodilo. Svatko prije kućnog posjeta,  dodaje, mora proći edukaciju o radu s palijativnim bolesnicima, a pomažu i njihovim obiteljima.  

– S nekim se životnim situaci jama, poput bolesti i smrti, teško  nositi, pa smo zato tu i za obitelji kojima treba pomoć, primjerice u procesu žalovanja – kaže O. Kapetanović.

Ključna je empatija 

Uz neke su korisnike i godi nama pa je nemoguće ne vezati  se za njih, što volontere, kažu, i  dodatno oplemenjuje i rastužuje  pri rastanku. 

– Imamo i volontere koji su  prije bili naši korisnici. Kolega kojemu je preminula supruga, a mi smo tada bili uz njega, nakon nekog se vremena priključio  nama – prisjeća se dugogodišnja  volonterka Jadranka Jajaš.  

Svima trima zajedničko je i to  što su imale u životu blisku osobu koja je preminula, a njihova je obitelj sama nosila teret da je  njeguju, pa su iskusile kako je teš ko nositi se bez nečije pomoći sa  smrću i bolešću. 

– A ta je empatija ključna u pa lijativnoj skrbi – zaključuju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije