Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UČENJE JEZIKA KROZ IGRU

Dječji festival talijanskog jezika 'L' italiano giocando'

djeca
01.06.2015.
u 12:20

Djeca kroz igru i pokret lakše svladavaju jezične strukture i oslobađaju se. Uče svim osjetilima, jačaju samopouzdanje i pripremaju se za život, a nove radionice su u najavi

 U punom kazalištu Mala Scena u Zagrebu održan je 3. dječji festival talijanskoga jezika u organizaciji Malog kazališta Il piccolo Teatro i njegove direktorice prof. talijanskog i francuskoga, Marije Vukelić. Na Festivalu su sudjelovala djeca vrtićke dobi DV Maksimir, učenici osnovne Waldorfske škole i OŠ Ive Andrića u Zagrebu.  Program je počeo popularnim pjesmicama Mamma Maria i Uki Zuki vrtićke skupine STELLINE iz DV Maksimir, na čelu  s tetama Vanjom Šuško  i Sandrom Zjačić – Ljubić. Slijedile su dvije izvrsne kazališne predstave po 20tak minuta, polaznika kazališta na talijanskom jeziku Il Piccolo teatro Zmajska škola - La Scuola dei draghi i  Crvenkapica - Cappuccetto Rosso, profesorice Marije Vukelić, u kojima su djeca pokazala izvrsno znanje jezika i iznimnu vještinu snalaženja nas sceni -  pokretom, pjesmom, plesom.   Cilj Festivala je, nastupom najmlađih -  pokazati  važnost ranoga učenja talijanskoga jezika i razumijevanja teksta povezanog s pokretom. Djeca kroz igru i pokret  lakše svladavaju jezične strukture i oslobađaju se. Uče svim osjetilima, jačaju samopouzdanje, pripremaju se za život, prate waldorfsku metodu učenja, u skladu sa školom u kojoj se nastava i odvija. 

Kroz pokret, glazbu i emociju događa se i intuitivno razumijevanje stranog jezika, djeca počinju razmišljati na stranom jeziku, a sve zajedno pridonosi razvoju samopouzdanja i komunikacijskih vještina u ključnom razdoblju djetetovog emotivnog i kognitivnog razvoja.   Festival se održao u organizaciji Malog Kazališta uz pomoć i uz rekvizitu Waldorfske škole u Zagrebu i tvrtke didaktičke opreme Ida Didacta, bez podrške ikakvih institucija, bilo talijanskih ili hrvatskih. Organizator Festivala je  Le Petit Theatre& Il Picolo Teatro,  kazališne radionice/tečajevi talijanskog jezika namijenjeni djeci osnovnoškolske dobi.

Provode se metodom učenja uz pokret, emociju i glumu.  Proces učenja teži biti što sličniji prirodnom učenju djeteta, a to znači učiti u prirodnim  (a ipak pomalo „basnovitim & bajkovitim“) situacijama i svim osjetilima – slušanjem, gledanjem, govorom, dodirom, mirisom, kušanjem. Djeca na satu gledaju, crtaju, slušaju, oponašaju, ponavljaju.  Iako su početnici, uz ponavljanje i pokret, shvaćaju i razumiju.  Bez knjige, zadaće, tekst se prati crtežima u bilježnici. Ne uče se gramatička pravila, ona se sama nametnu i ostanu.  Diploma je kazališna predstava na kraju godine. Nakon završetka školske godine, Il piccolo teatro/ Le petit theatre  održat će  intenzivne dvotjedne ljetne radionice francuskog i talijanskog kroz igru, crtež, glumu, od 29.6 -10.7.2015. 

Komentara 1

XN
xnet0822
08:17 03.06.2015.

Možda će neki od tih klinaca nastupiti na "Zecchino d'Oro" kao što su nas predstavili Aleksandar Kuzmanović (2009) i Alba Načinović (1993) ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije