Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Dimnjačari su mi dali negativan atest, a temelj im je – paušalna procjena'

U zadruzi uzvraćaju da se ne radi “odokativno”, već imaju propisanu proceduru mjerenja. No u strukovnoj grupaciji pri HGK vide u slučaju i druge sporne elemente
28. studenoga 2020. u 08:02 7 komentara 1719 prikaza
Gradska svakodnevica u centru Zagreba
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Potres njegovu zgradu na Britancu nije jako oštetio, a i dimnjaci su preživjeli. No ostao je bez plina pa je pozvao dimnjačara da ispita stanje jer bez njegova amenovanja ne može ponovno dobiti toplu vodu i grijanje. I tu je, kaže Boris Fischer, počela “muljaža”.

Karlovac: Nakon blagdanskih gužvi slabija potražnja za voćem i povrćem IZMJENE ZAKONA Hoće li se stati na kraj nepoštenim praksama? Evo koliko će trgovci smjeti sniziti cijene mlijeka, mesa, voća i povrća

– Dobio sam negativan atest, u kojemu stoji da je fi, promjer dimnjaka, 16, no da je problem u tome što širina varira od 12 puta 12 do 16 puta 16 centimetara, odnosno da je preuska. No, kad sam otvorio dimnjak i išao sam izmjeriti, vidio sam da je fi 22 centimetra – govori Fischer. Nazvao je zatim Dimnjačarsku obrtničku zadrugu i ostao zabezeknut odgovorom.

Nije trebao ni dolaziti?

– Rekli su mi, onako nonšalantno, da daju negativan atest temeljem paušalne procjene. I da je dimnjak ionako neispravan jer je zidan. Upitam ih ja, u redu, ali zašto onda niste to stavili kao pravi razlog negativnog atesta? I nisam dobio pametan odgovor – prepričava Fischer dodajući kako je sa svojim iskustvom odlučio izići u javnost jer su tisuće ljudi u istoj situaciji.

U POMOĆ USKOČIO SUSJED Umalo tragedija u Vinkovcima: Dijete pronađeno na podu kupaonice u životno ugroženom stanju

– Radim u Njemačkoj i mogu si priuštiti 20 do 30 tisuća kuna za novi bojler, cijevi, sanaciju, iako ni meni novac ne raste na grani. No što je s ljudima koji to nemaju? A oni paušalno pišu te negativne ateste po cijelom gradu. Nije to u redu – kaže Fischer, koji stan na Britancu iznajmljuje, a mladić koji u njemu trenutačno stanuje plaća samo režije.

– Ondje živi kao u ledenjači, nisu ljudski uvjeti – govori Fischer.

Problema vezanih uz slučaj ima nekoliko, a paušalna izmjera promjera zapravo je najmanji, oštar je Dejan Lončarić, voditelj grupacije dimnjačara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. No, dodaje, tako se ne smije raditi jer se procjene donose isključivo nakon izmjere izvedene instrumentima.

Gorivo usporedba cijena Gorivo najjeftinije u Makedoniji i BiH, a najskuplje u Albaniji i Hrvatskoj

– Postoji pravilnik prema kojem se radi, a promjer se određuje izmjerom uz vizualnu provjeru. Ako je dimnjačar zaista nalaz napisao nakon paušalne provjere, to nije dobro – kaže Lončarić. Veći je problem, dodaje, što na atestu ne piše pravi razlog neispravnosti, a to je činjenica da je od opeke. Takvi se dimnjaci, naime, automatski smatraju neispravnima, što je dimnjačar morao znati i navesti.

– A ako je već poznato da su takvi dimnjaci neispravni, onda nije bilo potrebe ni da dimnjačar uopće dolazi. Po meni, ovako se ubire lova na atestima za koje unaprijed znaju da će biti negativni – ističe Lončarić.

Kontaktirali smo i šefa zagrebačke Dimnjačarske obrtničke zadruge Nenada Zrinskog, no on nas je uputio na predsjednika njihove skupštine Željka Dorotića, koji kaže da u konkretan slučaj ne može ulaziti dok nema uvid u sve informacije pa tako ne zna reći zašto na atestu nije pisao točan razlog. A što se tiče mjerenja promjera, ističe kako se to ne radi paušalno.

Prianjajuća prozirna folija umjesto pleksiglasa na Gradskoj tržnici u Bjelovaru CIJENE HRANE U KORONAKRIZI Voće poskupjelo, a svinjetina, junetina i piletina nikad jeftiniji

Zidani automatski neispravni

– Mjerenje treba biti decidirano metrom i u nalazu treba stajati točno koji je promjer, a visina dimnjaka također mora biti naznačena. Taj nalaz je temeljni dokument projektantu i izvođaču za sanaciju kako bi se znalo koja se cijev mora staviti u novi dimnjak – objašnjava Dorotić. Potvrđuje i da se svi zidani dimnjaci automatski smatraju neispravnima.

– To su dimnjaci zgrada starih sto i više godina koji su prošli nekoliko generacija goriva i jednostavno se ne mogu priključiti na novo, sofisticirano ložište – kaže.

A pozitivan atest dimnjaka nužan je da bi kućanstva koja su nakon potresa ostala bez plina opet imala toplu vodu i grijanje. Takvih je, kažu u Gradskoj plinari, trenutačno oko 7000. I ako je atest pozitivan, za priključenje se ne mora mijenjati bojler iz atmosferskog u kondenzacijski.

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • dugakita:

    Dimnjaci koji su godinama bili dobri za dim drveta, ugljena i tko zna čega sada ne valjaju za fini, sofisticirani i napredni plin.

  • slavenZadravec:

    Nažalost to je dio kampanje / zakonodavstva protiv klasičnih bojlera. Time se želi desetke tisuća građana samo u Zagrebu natjerati na skupe preinake i kupnje. Izgovor im je mogućnost trovanja, ali ne znaju objasniti kako štednjaci s četri plinska mjesta ... prikaži još! ne predstavljaju takav rizik. Svi znaju da bojleri u kupaonama i kuhinjama rade puno manje / kraće nego štednjaci.

  • 2Xgeneral:

    Gospon kaže: – To su dimnjaci zgrada starih sto i više godina koji su prošli nekoliko generacija goriva i jednostavno se ne mogu priključiti na novo, sofisticirano ložište – kaže. Normalno da nisu za kondenzacijske bojlere koji imaju sasvi drugu ... prikaži još! tehnologiju ali za atmosferske bojlere su ispravni!!!! ako su bili do potresa zašto nisu poslje potresa?? Inače dimnjačari su zaštičeni medvedi koji nemaju nikakvu kontrolu i rade što ih je volja zahvaljujući matanu mikiju koji im je dao ovlasti. Inače nemaju pojma o svojem poslu. Treba uzeti sudskog vještaka i platiti 100 eurića i stvar je rješena. to vam je isto kad kažu da je aerodrom neispravan jer ne njega ne može sletiti jambo jet jer mu je pista prekratka!!!!!! inače za ispravnost dimnjaka mjerodavne su 32 mjerenja za koje dimnjačari nisu nikad čuli nitiznaju. naša zgrada pozvala stručnjake za dimnjak pošto isti koncesionar nako 15 godina nije znao niti čiji je koji dimnjak ( a održava ih i čisti "redovno" a nakon 8 godina nisu mogli spustit duplu cijev kroz dimnjak jer je susjed iznad probušio dimnjak i provuko vodovodnu cijev!!!!! utvrđeno snimanjem kamerom. drugi slučaj prepali tri stare stanarke da će se podaviti jer imaju atmosverske bojlere i natjerali ih da kupe kondenzacijske i kad je trebalo spustiti cijevi utvrđeno da je dimnjak urušen a kao oni ga održavaju. taj koncesionar ima sigurno desetak tužbi zbog svog rada i vjerojatno će sve izgubiti a trebo bi izgubiti i koncesiju!!