Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Čuvari hrvatske baštine proslavili 110. rođendan

Družba okuplja istaknute predstavnike iz znanstvenog, društvenog i političkog života Hrvatske koji se zalažu za očuvanje kulture.
23. studenoga 2015. u 09:37 0 komentara 1484 prikaza
21.11.2015., Zagreb - U Viteskoj dvorani Druzbe Brace hrvatskog zmaja nad Kamenitim vratima odrzana svecanost blagoslova kule. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Obilježavanje 110 godina od osnutka, 25 godina neprekidnog rada, ali i obnovu kule iznad Kamenitih vrata proslavilo je Društvo Braća hrvatskog zmaja.

Kulturno društvo, koje djeluje s ciljem očuvanja hrvatske povijesne i kulturne baštine okuplja istaknute predstavnike iz znanstvenog, kulturnog, gospodarskog i političkog života. Svi oni u subotu su nazočili Svečanom sijelu Glavnoga zbora Družbe.

– Radi se o stručnjacima koji svoje slobodno vrijeme posvećuju realizaciji projekata važnih za očuvanje hrvatske kulture – objasnila je Dragica Krpan, zamjenica velikog meštra, Nevija Šetića. Istaknula je kako je Družba posebno aktivna na području postavljanja spomenika značajnim Hrvatima pa se tako trenutačno zalaže za postavljanje spomenika banu Ivanu Mažuraniću. Što se tiče ulaska u Družbu, koja je od svog osnutka imala oko 2000 članova, samo pozvani mu mogu pristupiti.

– Oštre kriterije ulaska u Družbu treba zadržati tako da se očuva zajedništvo, mudrost i odvažnost – rekao je pak gradonačelnik Milan Bandić, također član Družbe utemeljene 1905. godine. No, djelovanje joj je bilo zabranjeno od 1946. do 1990. godine, a, osim obilježavanja obljetnice osnutka, jučer je otvorena i kula nad Kamenitim vratima koja se obnavljala od ljeta prošle godine te joj je konačno vraćen stari sjaj, poručili su iz Družbe.*

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.