Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLJEME Snježna kraljica dobila zeleno svjetlo

Crveni spust spreman za Svjetski kup!

29.12.2008.
u 11:41

Mukotrpan rad organizatora Snježne kraljice urodio je plodom. Ujutro je FIS-ov kontrolor Gorazd Bedrač bio zadovoljan snijegom na Crvenome spustu.

Nakon detaljnog pregleda staze pohvalio je sve koji su sudjelovali na uređivanju staze jer je blaga zima do Badnjaka kod nekih pojačala sumnju može li se Snježna kraljica uopće održati.

Snijega ima dovoljno
– Šest dana prije utrke na gotovo cijeloj stazi ima 40 centimetara snijega, osim na ravnome dijelu staze i ulasku u cilj. Ondje snijega ima oko pet centimetara, no to se može popraviti tijekom noći – rekao je Gorazd Bedrač novinarima u Tomislavovu domu.

A tako će i biti jer su topovi i noćas snijeg pucali punom snagom oko staze koju će organizatori sutra još polijevati vodom da se smrzne i bude tvrđa.

Ogradu će postaviti u četvrtak, a dan poslije startnu kućicu i ulazak u cilj. U subotu će biti generalna proba staze.

U kontrolu Crvenog spusta jučer je došao i gradonačelnik Milan Bandić te se s ostalima provezao na trosjednoj žičari.

– Lijepo je vidjeti da ćemo i ove godine gledati Snježnu kraljicu. Želim da se Zagrepčani više skijaju preko tjedna, zbog toga smo i odlučili od sljedećeg tjedna cijenu dnevne skijaške karte sniziti 30 posto. Umjesto 150 Zagrepčane će žičare stajati 100 kuna, a dnevna karta tijekom vikenda ostat će kao i do sada – najavio je Bandić.

Iako na Sljemenu ima snijega, on nije dovoljan da prekrije Zeleni i Bijeli spust. Zato će na te dvije staze u četvrtak preseliti topove pa će se Zagrepčani unatoč vremenu koje je sličnije kasnoj jeseni moći skijati do mile volje.

Čuvajte stazu!
Predsjednik Organizacijskog odbora Snježne kraljice Niko Glavić kaže nam da bi proizvedena snijega bilo i više kada bi se u jezeru prikupilo više vode jer bi se tada zabijelili svi spustovi na Sljemenu.

Za finese uređivanja staze na Crvenome spustu najviše se brine Reno Fleiss. Znatiželjne rekreativne skijaše, sanjkaše i planinare zamolio je da sljedećih dana stazu pripremljenu za utrku čuvaju i ne odlaze na nju.

– Molim sve da ovih dana ne prilaze Crvenome spustu i ne gaze po stazi barem dva dana prije utrke. Hodanjem bi se ta dionica mogla oštetiti i tako bi se poništio sav trud koji smo uložili posljednjih nekoliko tjedana – upozorio je Reno Fleiss.


Grad daje 4,5 milijuna kuna za utrku

Skijašice, skijaši i legende sve će utrke voziti tijekom neradnih dana. Organizatori su zadovoljni jer muška utrka pada na blagdan Sveta tri kralja, zbog čega očekuju velik odziv navijača, a svi se nadaju da će se niske temperature i dalje zadržati te da će odlične prilike na stazi potrajati što dulje. Gradsko će poglavarstvo na današnjoj sjednici potpisati ugovor sa Skijaškim savezom, na čiji će račun uplatiti 4,5 milijuna kuna i tako sufinancirati utrku VIP Snow Queen Trophy 2009.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije