Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlasti strahuju

`Žuti prsluci` pripremaju se izaći na ulice petu subotu zaredom

Neredi i prosvjed u Parizu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
15.12.2018.
u 09:08

Macron je ponovio da je najavio u ponedjeljak u obraćanju Francuzima "jake mjere kao odgovor na legitimne i iskrene zahtjeve u vezi kupovne moći radnika".

Mjesec dana nakon početka njihova pokreta, "žuti prsluci" pripremaju se petu subotu zaredom izaći na ulice, unatoč ustupcima koje im je obećao francuski predsjednik koji je u petak pozvao da smirivanje stanja.

Na Facebooku, ključnom mjestu mobilizacije tog pokreta, nastavili su se posljednjih dana redati pozivi za prosvjede u Parizu i drugim francuskim gradovima.

U Parizu je prosvjed na Trgu Republike zakazan za 14,00 sati. Vlasti se boje nove rizične subote, nakon što je prošle priveden rekordan broj osoba (više od 2000), 320 je ozlijeđeno a u više gradova zabilježeni su sukobi i materijalna šteta.

Neredi i prosvjed u Parizu
1/6

Kako bi se svemu tome suprotstavile, pariške vlasti najavile su da će na ulicama francuske prijestolnice biti raspoređeno 8000 pripadnika snaga reda i 14 blindiranih vozila.

Ulazi u institucije poput Elizejske palače ili nacionalne skupštine bit će zaštićeni, a pariški luksuzni dućani iz grupacije Kering - Gucci, Saint Laurent, Boucheron -  bit će zatvoreni. Robne kuće među kojima Galeries Lafayette najavile su da će biti otvorene.

Macron je u petak u Bruxellesu izjavio da Francuskoj "treba mir, red i povratak u normalno funkcioniranje" uoči novog dana mobilizacije "žutih prsluka".

"Odgovorio sam na traženja žutih prsluka", rekao je predsjednik nakon europskog summita. "Dijalog se ne ostvaruje zauzimanjem javnih površina i nasiljem", rekao je.

Nakon prosvjeda tijekom četiri subote, obilježenih nasiljem i uništavanjem, neki pripadnici "žutih prsluka" pozvali su na "peti čin" u subotu dok se drugi zalažu za smirenje nakon terorističkog napada na božićnom sajmu u Strasbourgu u utorak navečer koji je odnio četiri života.

Macron je ponovio da je najavio u ponedjeljak u obraćanju Francuzima "jake mjere kao odgovor na legitimne i iskrene zahtjeve u vezi kupovne moći radnika".

Među tim mjerama su povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

Pogledajte i video Prosvjed u Mostaru

Komentara 6

MO
morejeslano
13:57 15.12.2018.

Francuski diktator Makron preventivno je uhapsio 3000 ljudi. Advokati su prosvjedovali tako što su na hrpu bacali knjige zakona. Time su stotine advokata pokazali da u Francuskoj vlada diktatura.

FL
Florian39
12:38 15.12.2018.

Bravo Francuzi......kod vas bi razni Vase,Plenkiji i ostala bagra davno visjeli na Eifelovom tornju

MP
miroslav.petkovic.7564
09:40 15.12.2018.

Pa nije to samo u Parizu danas . Gledam tu u Moskvi spremaju se u Londonu Izraelu.Bekgiji.Holandiji. Ljudi u Europi nemaju za kave. U Europi tj u stanovima sobne temperature su izmedu 14 i 15 gradi .A stigla ljuta zimaa ..Nemogu isplacati vise grijanje elektriku i nasut dest litara benzina. Zivio sam u Europi naprimjer ako bi grijao jedan stan od sedamdeset kvadrata 24 sata trebalo bi cetristo eura naj manje plus struja a stan kosta sedamsto Eura u Francuskoj jos vise.Ovdje u Moskvi tj Rusija stan se grije dvadeset cetri sata kosta Tridesetak eura smjesno. Plus griju hodnike u zgradama od ulaza do vrha zamislite neku zgradu sad od sto ili sto pedeset metara visine koliko potrosi plina.Rusi im se smiju a da se ovo dogada u Rusiji svi bi se natjecali koce vise ogadit Rus.Od Nove god penzije tu idu petnest a place deset posto. Ali ovo je samo pocetak bit ce benzin jedan dan pet Eura. Gledam jadnike sa Baltika dolaze tu na Rusku granicu sa karnisterom od deset litara cekakju u redu satima da naspu malo benzina. A samo malo prije pisali smo o blagostanju u Europi i demokraciji. Tuku narod ka vola u kupusu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije