Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Županija će godišnje na zdravstvu ubirati pet milijuna kuna

zdravlje
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
22.04.2010.
u 16:42

Uvođenjem mjesečnih koncesija liječnicima u iznosu od 1250 kuna privatizira se primarna zdravstvena zaštita.

Privatizacijom primarne zdravstvene zaštite, tj. uvođenjem mjesečnih koncesija liječnicima – projektom u koji će u svibnju ući više od 600 liječničkih timova (čine ga liječnik i medicinska sestra), Primorsko-goranska županija bi mjesečno trebala “zaraditi” više od pet milijuna kuna.

Većina novca ići će na plaćanje zakupa prostora i funkcioniranje općega dijela Doma zdravlja PGŽ-a. Zamjenica župana Nada Turina-Đurić najavila je privatizaciju 80 posto primarnoga zdravstva.

U plaćanje mjesečne koncesije od 1250 kuna upustit će se donedavni zakupci, 159 timova obiteljske medicine, 147 stomatologa, 96 ustanova za njegu u kuća te 20 pedijatara, 18 ginekologa i tri laboratorijsko-dijagnostička tima. Koncesije će se izdavati na deset godina, a N. Turina-Đurić kao razlog za to navodi sigurnost liječnika i kvalitetniju uslugu pacijentima.

Kako se još čeka odobrenje resornog ministarstva, svojevrsne revolucije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti regije neće biti prije ljeta. Ivo Afrić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb, tvrdi da Županija ovim slijedi praksu zapadnih zemalja, gdje je koncesioniranje donijelo samo pozitivne rezultate. Ipak, nisu svi liječnici pristali prijeći u koncesionare.

- Timovi u Gorskom kotaru, Brodu Moravicama, Delnicama, Vrbovskom i Skradu zatražili su da im se omogući povratak u sustav Doma zdravlja. Radi se o liječnicima s manjim brojem pacijenata koji, nakon što plate glavarinu, ne bi mogli osigurati dovoljno novca za nesmetan rad, tvrdi Afrić.

Novim sustavom djelomično se mijenja i uloga Doma zdravlja, osim što će povezivati i koordinirati sve timove, organizirat će dežurstva liječnika opće prakse i stomatologa te omogućiti rad timovima koji nisu izravno ušli u sustav koncesioniranja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije