Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žinić već 26 godina živi u državnoj kući, najam je plaćao 100 kuna

Kuću je na privremeno korištenje Žinićeva obitelj dobila 1995. godine, kada je 19.000 praznih kuća bilo dodijeljeno obiteljima izbjeglica i prognanika
16. siječnja 2021. u 22:00 24 komentara 4538 prikaza
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Župan Sisačko-moslovačke županije Ivo Žinić u svojoj je imovinskoj kartici naveo kuću od 100 kvadratnih metara nedaleko od Gline koju je dobio darovnim ugovorom. Izmjenom više zakona od 1995. godine, kada je Žinićeva obitelj dobila kuću na korištenje, pa sve do danas, utvrđeno je kako kuća nije darovana već da je u postupku revizije, a može li ju obitelj i dalje koristiti, odlučuje sam župan, javlja 24 sata.

Petrinja: Izjave nakon sastanka Stožera za sanaciju posljedica potresa MUP-ov DOKUMENT iz 2019. Žinić o dokumentu o kojem je pisao Večernji: Bio je predmet analize. Sustav vrlo dobro fukcionira

- Nekretnina na adresi Runjaninova 7 nalazi se u nadležnosti Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje nije darovana niti je na bilo koji drugi način otuđena, dakle ista je u vlasništvu Republike Hrvatske, odgovorio je navedeni Ured u kojem je prijašnjih godina radio Žinić, a sada je u nadležnosti Nikole Mažara.

Obitelji dodijeljena kuća

Kuću je na privremeno korištenje Žinićeva obitelj dobila 1995. godine, kada je 19.000 praznih kuća pribjeglih banskih Srba bilo dodijeljeno obiteljima izbjeglica i prognanika u Domovinskom ratu. Zakon se 1998. godine promijenio, a vlasništvo je postalo neotuđivo pravo, zbog čega je država morala svim prijašnjim vlasnicima ili vratiti njihove nekretnine ili ih otkupiti, žele li da ih nastave koristiti oni kojima ih je 1995. godine dodijelila.

U Žinićevom slučaju, tada na poziciji glavnog inženjera obnove u Ministarstvu razvitka i obnove, APN je otkupio navedeni objekt.

- Kupoprodajnim ugovorom sklopljenim 31. prosinca 1999. godine između vlasnika navedene nekretnine i Agencije za pravni promet nekretninama, nekretnina postaje vlasništvom Republike Hrvatske. Navedena agencija je s članovima obitelji Žinić dana 18. siječnja 2000. godine sklopila ugovor o najmu, govore iz APN za 24 sata.

Nakon sklopljenog ugovora, obitelj Žinić krenula je plaćati APN-ovu propisanu  mjesečnu najamninu od simboličnih 100 kuna, sve do 2008. godine, kada je došlo do novih izmjena.

APN kasnije dodijelio 459 objekata

Tada je APN u dogovoru s Upravom za posebna područja državne skrbi, koje je u to vrijeme postojalo unutar Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, njima dodijelio 459 objekata od ukupno 1.118 koje su prije otkupili, a Žinićeva kuća bila je na tom popisu, u isto vrijeme kada je on i obnašao dužnost ravnatelja uprave za integrirani regionalni razvoj u istom ministarstvu kojem su kuće dodijeljene.

potresom stradala područja Žinić: Ne bi nikoga pozvao da se ogluši i ne plati račune. Neka budu racionalni u svemu što troše

- Kako je i objekt koji je koristio gospodin Žinić određen da bude prenesen na daljnje raspolaganje Upravi, APN je dana 27. listopada 2008. godine raskinuo ugovor o najmu s gospodinom Žinićem, predao cjelokupnu dokumentaciju Upravi i nekretninu isknjižio iz svoje balance, a predmet arhivirao, nadodali su u APN-u.

Sve navedeno značilo bi da nakon 2008. godine Žinićeva obitelj više nije morala plaćati mjesečnu najamninu za kuću koja u koja se u katastru vodi kao objekt od 107 četvornih metara s dvorištem od 479 kvadrata, garažom od 34 kvadrata i nadstrešnicom od 30 kvadrata nedaleko od Gline. Kuća koja inače nije pretrpila veliku štetu nakon potresa, veličine je više od 107 kvadrata, a ima i kat, pišu 24 sata.

Ipak, zakon je dobio još jednu izmjenu, i to relativno nedavno, kada je spomenuti Ured za obnovu za i stambeno zbrinjavanje morao napraviti reviziju dobivenih objekata, među kojima je i Žinićeva. Revizija je uključivala provjeru je li kuća prodana i postoji li više objekata u vlasništvu obitelji kojima je kuća dodijeljena, a sve je to bilo poslano na provjeru Uredu državne uprave Sisačko-moslavačkoj županiji.

Sisak Članak 5.a Zakona Obnova Siska: Moguće je da država iskompenzira dio novca koji nedostaje

- Zahtjev smo poslali 30. listopada 2019. godine. Do danas nismo dobili odluku - odgovorili su u Uredu za stambeno zbrinjavanje.

I u međuvremenu je došlo do posljednje izmjene zakona, kada su Uredi državne uprave u županijama bili pripojeni samim županijama, što bi značilo da je samu reviziju kuće na Runjaninovoj 7, nedaleko od Gline, treba odraditi sam župan Ivo Žinić.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • viki.liks:

  koja lijenčina od čovjeka da si do sada nije napravio sam kuću,koliko samo takvih još ima ,sami muljatori i lopine,koriste gdje god stignu

 • Davids:

  Kakav lik. Stvarno treba imati želudac za ovakve likove. Umjesto da bude zahvalan na svakoj donaciji nedavno je prozivao ljude koji su dovozili kućice ljudima. Nevjerojatan lik.

 • Avatar mr.sc.Vaso
  mr.sc.Vaso:

  Oduševljen sam, i na slijedećim izborima glasam za HDZ....