Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Ante Ćorušić:

'Ženama koje 
žive same ne bih dopustio umjetnu oplodnju'

Ante Ćorušić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/2
18.01.2014.
u 19:22

- Zdrava žena dijete treba pokušati začeti s muškarcem, a ne umjetnom oplodnjom - rekao je Ante Ćorušić.

Vaši prvi medijski nastupi loše su prošli, sami ste rekli da ste bili medijski premlaćeni nakon što ste rekli da onaj tko ima novca ima i bolju liječničku uslugu. S druge strane percipirani ste kao ljuti desničar, konzervativac...?

Priznajem, moja je izjava bila nespretna, ali je bila iskrena, to se vidi i danas, pogotovo nakon slučaja operacije predsjednikovih očnih kapaka. Ono što je bilo važno, a mediji nisu prenosili, jest da država sve mora napraviti kako bi svi imali primjerenu medicinsku zaštitu. U HDZ sam ušao 1989., a ako biti desničar znači voljeti svoju domovinu, onda to jesam. Ako je desničar ksenofob i šovinist, e onda sigurno nisam.

Ako spasimo samo jedan fetus – spasili smo jedan ljudski život

Ante Ćorušić

Po nekim vašim stavovima čini mi se da ste predesno za HDZ i da se stranka, primjerice, ne slaže s vašim pogledima na pobačaj, odnosno zalaganje za poljski model prema kojem bi mogle pobaciti samo silovane djevojke i žene koje nose malformirane plodove?

To je problem o kojem rijetko tko želi nešto javno reći. Kao što sam već govorio, umjetno izazvani pobačaj jedan je od najgorih postupaka u medicini. Nisam za potpuno ukidanje abortusa, već sam to više puta obrazlagao, ali morat ćemo pokrenuti široku javnu raspravu i to teško i bolno pitanje kvalitetno urediti. Osobno ne mogu shvatiti razlog da žena ili obitelj koja ima dvoje djece ne žele još jedno, odnosno odluče se treće proglasiti viškom i odbaciti ga. Spreman sam do iznemoglosti raspravljati o tom problemu, jer ako spasimo samo jedan fetus – spasili smo jedan ljudski život. A nema te cijene kojom se može platiti ljudski život.

Biste li kao ministar zdravstva mijenjali Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji?

Samo u smislu zamrzavanja embrija jer zamrznutim embrijem se može manipulirati. To bih kvalitetno uredio. Ne bih dopustio ni da žene koje žive same mogu ići na umjetnu oplodnju

Zašto im to ne biste dopustili?

Zato što mi to nije normalno.

Zašto vam nije normalno?

Zato što zdrava žena dijete treba pokušati začeti s muškarcem, a ne umjetnom oplodnjom. Za dijete je najbolje da ima majku i oca.

Mnoge žene same odgajaju djecu.

Da i hvala im na tome, one su istinske žrtve i patnice, u postotku ih ima puno više od samohranih očeva. Protivim se mogućnosti da se samicama odobri umjetna oplodnja, prvo da bi se spriječili različiti oblici ekshibicionizma, a drugo zato što se tada otvara mogućnost da dvije lezbijke dobiju dijete. Tome se isto protivim, iako nemam baš ništa protiv LGBT zajednice. Nije me briga tko s kim spava, ali sam protiv nametanja takvog stila života. Privatno poznajem nekoliko homoseksualaca i njima također smeta ta agresivna kampanja koja ih ujedno getoizira.

Liječnik ste, kako komentirate odluku predsjednika Josipovića da ga operira vrhunski strani kirurg?

Dr. Ninković je jako dobar kirurg plastičar, ali i u Hrvatskoj ima kolega koji znaju i mogu i rade blefaroplastiku. Budući da se Josipović operirao na Rebru, stvoren je dojam da vjeruje hrvatskom zdravstvenom sustavu. Kao pobornik nove pravednosti, Josipović je morao reći da će mu doći inozemni kirurg. Ili je trebao otići u München i tamo se operirati. Naravno, morao je i platiti operaciju.

Kako komentirate štrajk liječnika?

Ne mogu se načuditi kojom neozbiljnošću tom problemu pristupa ministar i cijela Vlada, a to je potvrdio i Ustavni sud proglasivši neustavnom Vladinu odluku o uvođenju radne obveze liječnicima. Nepristojan i neodgovoran način na koji ministar zdravlja, ministar financija, a osobito premijer govore o liječnicima kao neradnicima i zabušantima – puno više govori o njima nego o liječnicima. Budimo posve iskreni – ako ova vlada i njene prateće službe ne bi radile mjesec dana, u državi se ništa ne bi dramatično promijenilo. Možda bi se živjelo čak i mrvicu bolje. Ako bi samo trećina bolničkih liječnika ozbiljno pristupila štrajku, nastao bi kaos. Nitko to od nas liječnika ne bi želio.

>>Uvesti porez na nezdravu hranu i police za bogate

>>Potukao se braneći Linića pa dobio 600 kuna kazne

Komentara 132

Avatar guten_tag
guten_tag
19:48 18.01.2014.

gledao sam prije nekoliko godina na jedno američkoj tv nastup žene (bjelkinje) koja je otišla na umjetnu oplodnju. tamo su joj usadili četiri zametka, ona rodila četvero crne djece (crnac donator sperme) i sada ih neće, opravdanje, nema ih čime uzdržavati, želi da ih država uzme na skrb. to je dokaz o kakvim se ekstremnim stvarima radi. oni koji ne znaju zašto je ovakva oplodnja neprihvatljiva jer je to tipičan primjer fašizma. kad tome dodamo slučaj psihopate koji je oplodio 500 jajnih stanica vlastitom spermom dolazimo do zaključka o kakvim se opasnim stvarima radi kad ekstremisti počnu koristiti mogućnost za svoje eksperimente i egzibicije.

MA
mark5
19:46 18.01.2014.

Pronalaženje stabilnog, psihički i fizički zdravog partnera, suprotnog spola, stvaranje i zajednički odgoj potomstva, sve je to dio prirodnog odabira, test kojeg ne mogu svi položiti, iz ovog ili onog razloga. Tako je to svugdje u prirodi, sve ostalo je je silovanje prirode, koje će se jednom vratiti kao bumerang.

A9
AAA-999
19:37 18.01.2014.

Odlično! Za očekivati je napade dežurne ekipe s Pantovčaka i s Iblerova trga,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije