Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ženama koje 
žive same ne bih dopustio umjetnu oplodnju'

- Zdrava žena dijete treba pokušati začeti s muškarcem, a ne umjetnom oplodnjom - rekao je Ante Ćorušić.
18. siječnja 2014. u 19:22 132 komentara 23238 prikaza
Ante Ćorušić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vaši prvi medijski nastupi loše su prošli, sami ste rekli da ste bili medijski premlaćeni nakon što ste rekli da onaj tko ima novca ima i bolju liječničku uslugu. S druge strane percipirani ste kao ljuti desničar, konzervativac...?

Priznajem, moja je izjava bila nespretna, ali je bila iskrena, to se vidi i danas, pogotovo nakon slučaja operacije predsjednikovih očnih kapaka. Ono što je bilo važno, a mediji nisu prenosili, jest da država sve mora napraviti kako bi svi imali primjerenu medicinsku zaštitu. U HDZ sam ušao 1989., a ako biti desničar znači voljeti svoju domovinu, onda to jesam. Ako je desničar ksenofob i šovinist, e onda sigurno nisam.

Ako spasimo samo jedan fetus – spasili smo jedan ljudski život

Ante Ćorušić

Po nekim vašim stavovima čini mi se da ste predesno za HDZ i da se stranka, primjerice, ne slaže s vašim pogledima na pobačaj, odnosno zalaganje za poljski model prema kojem bi mogle pobaciti samo silovane djevojke i žene koje nose malformirane plodove?

To je problem o kojem rijetko tko želi nešto javno reći. Kao što sam već govorio, umjetno izazvani pobačaj jedan je od najgorih postupaka u medicini. Nisam za potpuno ukidanje abortusa, već sam to više puta obrazlagao, ali morat ćemo pokrenuti široku javnu raspravu i to teško i bolno pitanje kvalitetno urediti. Osobno ne mogu shvatiti razlog da žena ili obitelj koja ima dvoje djece ne žele još jedno, odnosno odluče se treće proglasiti viškom i odbaciti ga. Spreman sam do iznemoglosti raspravljati o tom problemu, jer ako spasimo samo jedan fetus – spasili smo jedan ljudski život. A nema te cijene kojom se može platiti ljudski život.

Biste li kao ministar zdravstva mijenjali Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji?

Samo u smislu zamrzavanja embrija jer zamrznutim embrijem se može manipulirati. To bih kvalitetno uredio. Ne bih dopustio ni da žene koje žive same mogu ići na umjetnu oplodnju

Zašto im to ne biste dopustili?

Zato što mi to nije normalno.

Zašto vam nije normalno?

Zato što zdrava žena dijete treba pokušati začeti s muškarcem, a ne umjetnom oplodnjom. Za dijete je najbolje da ima majku i oca.

Mnoge žene same odgajaju djecu.

Da i hvala im na tome, one su istinske žrtve i patnice, u postotku ih ima puno više od samohranih očeva. Protivim se mogućnosti da se samicama odobri umjetna oplodnja, prvo da bi se spriječili različiti oblici ekshibicionizma, a drugo zato što se tada otvara mogućnost da dvije lezbijke dobiju dijete. Tome se isto protivim, iako nemam baš ništa protiv LGBT zajednice. Nije me briga tko s kim spava, ali sam protiv nametanja takvog stila života. Privatno poznajem nekoliko homoseksualaca i njima također smeta ta agresivna kampanja koja ih ujedno getoizira.

ante ćorušić Zdravstvo kolabira Dr. Ćorušić: Svako malo netko pred zatvorenim vratima hitne umre ante čorušić,darko milinović (1) HDZ NEZADOVOLJAN 'Neka Ostojić već sutra raspiše natječaj za pripravnički staž'

Liječnik ste, kako komentirate odluku predsjednika Josipovića da ga operira vrhunski strani kirurg?

Dr. Ninković je jako dobar kirurg plastičar, ali i u Hrvatskoj ima kolega koji znaju i mogu i rade blefaroplastiku. Budući da se Josipović operirao na Rebru, stvoren je dojam da vjeruje hrvatskom zdravstvenom sustavu. Kao pobornik nove pravednosti, Josipović je morao reći da će mu doći inozemni kirurg. Ili je trebao otići u München i tamo se operirati. Naravno, morao je i platiti operaciju.

Kako komentirate štrajk liječnika?

Ne mogu se načuditi kojom neozbiljnošću tom problemu pristupa ministar i cijela Vlada, a to je potvrdio i Ustavni sud proglasivši neustavnom Vladinu odluku o uvođenju radne obveze liječnicima. Nepristojan i neodgovoran način na koji ministar zdravlja, ministar financija, a osobito premijer govore o liječnicima kao neradnicima i zabušantima – puno više govori o njima nego o liječnicima. Budimo posve iskreni – ako ova vlada i njene prateće službe ne bi radile mjesec dana, u državi se ništa ne bi dramatično promijenilo. Možda bi se živjelo čak i mrvicu bolje. Ako bi samo trećina bolničkih liječnika ozbiljno pristupila štrajku, nastao bi kaos. Nitko to od nas liječnika ne bi želio.

>>Uvesti porez na nezdravu hranu i police za bogate

>>Potukao se braneći Linića pa dobio 600 kuna kazne

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • Avatar guten_tag
  guten_tag:

  gledao sam prije nekoliko godina na jedno američkoj tv nastup žene (bjelkinje) koja je otišla na umjetnu oplodnju. tamo su joj usadili četiri zametka, ona rodila četvero crne djece (crnac donator sperme) i sada ih neće, opravdanje, nema ih čime ... prikaži još! uzdržavati, želi da ih država uzme na skrb. to je dokaz o kakvim se ekstremnim stvarima radi. oni koji ne znaju zašto je ovakva oplodnja neprihvatljiva jer je to tipičan primjer fašizma. kad tome dodamo slučaj psihopate koji je oplodio 500 jajnih stanica vlastitom spermom dolazimo do zaključka o kakvim se opasnim stvarima radi kad ekstremisti počnu koristiti mogućnost za svoje eksperimente i egzibicije.

 • mark5:

  Pronalaženje stabilnog, psihički i fizički zdravog partnera, suprotnog spola, stvaranje i zajednički odgoj potomstva, sve je to dio prirodnog odabira, test kojeg ne mogu svi položiti, iz ovog ili onog razloga. Tako je to svugdje u prirodi, sve ostalo je ... prikaži još! je silovanje prirode, koje će se jednom vratiti kao bumerang.

 • AAA-999:

  Odlično! Za očekivati je napade dežurne ekipe s Pantovčaka i s Iblerova trga,