Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krah schengena

Zemlje EU ponovno vraćaju policiju na granice

izbjeglice,azilanti
Thomas Rassloff/DPA/PIXSELL
31.05.2013.
u 19:42

Zbog priljeva izbjeglica države će moći ponovno uspostavljati graničnu kontrolu do najviše dvije godine

Europski parlament i Vijeće dogovorili su reformu Schengenskog sporazuma prema kojoj će države moći u iznimnim okolnostima ponovno uspostavljati graničnu kontrolu na granici s drugom državom schengenske zone na razdoblje od šest mjeseci, što se maksimalno može produljivati na dvije godine. Priljev izbjeglica jedna je od iznimnih okolnosti koje će dopustiti državama takvu mjeru, a inicijator novoga režima bila je Njemačka. Nova pravila trebala bi se početi primjenjivati od jeseni 2014., kazala je povjerenica EU za unutarnja pitanja Cecilia Malmström.

Pregovori o reformi Schengenskog sporazuma traju u europskim institucijama još od sredine 2011., kada su deseci tisuća izbjeglica iz južnomediteranskih zemalja zahvaćenih Arapskim proljećem pohrlili prema Italiji i Francuskoj, što je stvorilo strah od njihova slobodnog kretanja prema sjeveru schengenske zone. Europska komisija dobiva veće ovlasti i lakše će nadzirati pridržavaju li se zemlje svih standarda schengenske zone. Tako će Komisija moći odlaziti u nenajavljene inspekcije vanjskih i unutarnjih granica Unije.

Ali novim prijedlogom zemlje članice dobile su mogućnost da lakše vrate policiju na unutarnje granice EU. Prema dosadašnjim pravilima mogle su ponovno uvesti granične kontrole na maksimalno 30 dana, a sada do najviše dvije godine.

– Ovo je u očitoj suprotnosti s naravi zone bez granica kakva je schengenska zona – rekla je Tatjana Ždanoka, europarlamentarka iz Latvije.

>> U fokusu gradnja graničnih prijelaza i problem azila i migracija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije