Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvijestili dužnosnici

Zelenski čelnicima skupine G7: Rat mora završiti do zime

G7 leaders summit
Foto: POOL/REUTERS
1/3
27.06.2022.
u 13:09

Zelenski je u ponedjeljak zatražio protuzračne sustave obrane, više sankcija za Rusiju i sigurnosna jamstva u svom obraćanju, rekao je europski dužnosnik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je čelnicima vodećih industrijskih demokracija skupine G7 da želi da rat završi prije zime, reklo je dvoje diplomata Europske unije.

Zelenski se obratio čelnicima Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država videovezom u ponedjeljak, drugog dana trodnevnog samita G7 na jugu Njemačke.

Zelenski je u ponedjeljak zatražio protuzračne sustave obrane, više sankcija za Rusiju i sigurnosna jamstva u svom obraćanju, rekao je europski dužnosnik.

Ukrajinski predsjednik također je zatražio pomoć pri izvozu žita iz Ukrajine i pri obnovi zemlje, rekao je europski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Video – Trojica ključnih igrača spremni za rušenje Putina: 'Nitko ga neće pitati, hej Vladimire, hoćeš li otići?'

 

Čelnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država okupili su se u bavarskom ljetovalištu – dvorcu Elmau – radi toga da zajedno pojačaju pritisak na Rusiju kako bi povukla svoje trupe iz Ukrajine te da ublaže negativne posljedice rata.

Čelnici G7 već su iskoristili summit kao forum za najavu zabrane uvoza ruskog zlata i zajedničke infrastrukturne inicijative za suprotstavljanje kineskom utjecaju u zemljama u razvoju. U tijeku su i razgovori o mogućem ograničavanju cijene nafte.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također sudjeluju u raspravama.

Ovogodišnjim skupom G7 predsjeda Njemačka, a kancelar Olaf Scholz ugostio je čelnike demokracija izvan G7 – lidere Argentine, Indije, Indonezije, Senegala i Južne Afrike – kako bi razgovarali o klimatskoj krizi, javnom zdravlju i energetskoj sigurnosti.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pridružio se skupini putem videoveze kako bi potaknuo pitanje prehrambene krize nastale kao rezultat ruskog rata u Ukrajini koji traje već više od četiri mjeseca. Sukob sprečava da žito napusti luke u zemlji te poskupljuje hranu diljem svijeta, a stručnjaci i grupe za pomoć upozoravaju na mogućnost gladi u dijelovima Afrike i drugdje.

Ključne riječi

Komentara 30

DU
Deleted user
13:18 27.06.2022.

I hoće, Zelenski, i hoće! Čim tvoji gospodari tako odluče.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
13:36 27.06.2022.

Zelenski čelnicima skupine G7: Rat mora završiti do zime! Nije li ovo implicitno priznanje da je rat u Ukrajini zapravo rat izmedju Rusije i SAD-a i njenih vazala? Dobro, za nas koji razmisljamo svojom glavom to i nije novost, ali sad bi i mnogim ovcama to trebalo biti jasno. Mali tragikomicar je obavijestio svoje gospodare... mi ne mozemo vise! I zavrsite ovaj svoj rat prije zime kako god znate! Ali nije voda do usiju dosla samo malom tragikomicaru, jasno je to i celnicima "zapadnih demokracija"...

DE
Dejan
13:33 27.06.2022.

Bez brige, i bit ce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije