Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađenje u Kanadi

Kopao u potrazi za zlatom pa naletio na nešto nevjerojatno: 'Savršeno, ovo je najvažnije otkriće'

Fosil vunastog mamuta
Foto: Dan Shugar/University of Calgary
1/2
27.06.2022.
u 10:32

Paleontolog je nalaz opisao kao "jednu od najnevjerojatnijih mumificiranih životinja ledenog doba ikad otkrivenih na svijetu"

Mladi rudar naletio je na nevjerojatno otkriće dok je bio u potrazi za zlatom u sjevernom kanadskom permafrostu u Eureka Creeku. Naime, tijekom iskopa njegov stroj dotaknuo je predmet za koji se poslije ispostavilo da je mumificirani vunasti mamut.

Riječ je o mladunčetu, a vjeruje se kako je fosil star više od 35.000 godina. Pretpostavljaju da je mamut bio star nešto više od mjesec dana kada je uginuo te je dug oko 140 cm, piše The Guardian i dodaje da su pronašli komad trave u trbuhu mamuta, što ukazuje na to da je posljednje trenutke života proveo na ispaši na teritoriju na kojem su u to doba prebivali divlji konji, špiljski lavovi i divovski bizoni.

– Mamut je savršen, lijep. Ima surlu, rep. Ima malene uši. Riječ je o najvažnijem paleontološkom otkriću u Sjevernoj Americi – rekao je paleontolog Grant Zazula, a njegovi kolege dodaju da je to jedna od najnevjerojatnijih mumificiranih životinja ledenog doba ikad otkrivenih na svijetu.

Vlasti navode da se radi o najpotpunijem mumificiranom sisavcu pronađenom na kontinentu, a mamutovo tijelo tako dobro je očuvano jer je vjerojatno ostao zarobljen u blatu prije nego što se smrznuo u permafrostu tijekom ledenog doba.

Video – Liječnik iznenadio svoje pratitelje otkrićem da kremiranjem ljudsko tijelo ne postaje pepeo

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije