Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
interna valuta

ZEF uvodi prvu lokalnu valutu – ZEF kunu

Goran Jeras, Zadruga za etično financiranje (ZEF)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
18.06.2018.
u 16:38

Tehnološka se platforma za kreiranje komplementarnih valuta koju razvijaju u suradnji s FinTechom Minkom, registriranim u Kolumbiji i SAD-u, također članom ZEF-a, testira i kroz mjesec dana mogla bi biti operativna. Razvijaju zajedno i elektronički novčanik

U Hrvatskoj će se uskoro pojaviti prva lokalna valuta, zapravo – interna valuta – ZEF kuna. Priprema je za svoje članove Zadruga za etično financiranje.

– Za svaku kunu dodatnog uloga koju naši članovi uplaćuju za osnivanje etične banke želimo izdati internu ZEF kunu, za koju se mogu kupovati proizvodi i usluge unutar zadruge, bilo da su to poljoprivredni proizvodi u OPG-ovima ili odvjetničke usluge članova odvjetnika. Motivirat ćemo ih na takva plaćanja popustima od 5 ili 10% na svaku transakciju, ovisno o proizvodu – otkrio je upravitelj ZEF-a Goran Jeras na 5. konferenciji o dobroj ekonomiji, pojašnjavajući da će tako kapital uplaćen za osnivanje banke, trenutačno neaktivan, dobiti funkciju.

Tehnologija spremna

Tehnološka se platforma za kreiranje komplementarnih valuta koju razvijaju u suradnji s FinTechom Minkom, registriranim u Kolumbiji i SAD-u, također članom ZEF-a, testira i kroz mjesec dana mogla bi biti operativna. Razvijaju zajedno i elektronički novčanik.

– Početak rada ne ovisi o tehnologiji, nego o adopciji: koliko će članovi prihvatiti ideju. Vjerujemo da će biti prepoznata kao koristan alat. Jer, članski udjeli na neki način već jesu lokalna valuta kojom se mogu financirati projekti u koje ulažemo – pojasnio je Jeras.
Na blockchain tehnologiji moći će, kaže, stvarati više vrsta lokalnih valuta, recimo vjetrokunu, vezanu uz jačinu vjetra, ili kilovatsat, čime bi pratili i projekt vjetroelektrane Kom-Orjak-Greda u Blatu na Cetini u kojoj njihovi članovi mogu postati suvlasnici.

– Pritom bi jedna kuna bila jednaka valuti vezanoj uz jedan kilovatsat, što bi anuliralo rizik promjene cijene struje – ističe Jeras.
Lokalne valute potenciraju transakcije među članovima jačajući tako snagu lokalne ekonomije.

– Inicijativa Pokret otoka ukazuje na problem dugoročne neodrživosti otoka i prevelike ovisnosti o turizmu, a lokalne valute to mogu promijeniti. Na razini svakog otoka može se uvesti valuta uz koju se ostvaruju popusti za lokalne proizvode, a može biti i suvenir za turiste – pojašnjava. Kad je posrijedi regulativa, kaže, komplementarne su valute, izdane u malim zajednicama; zadrugama, gradovima, općinama ili regijama, samo strukturirani zapis ekonomskih odnosa među članovima.

– Pravno se tretiraju kao kompenzacija i mogu se usporediti s funkcijom koju imaju poklon-bonovi ili vrijednosni bonovi koje izdaju trgovački lanci i udruge potrošača, no s bitnom razlikom da ih je konsenzualno i demokratski uvela zajednica koja ih koristi – kaže Jeras.

Poštovat će se sva regulativa

U slučaju ZEF-a, interna valuta bit će vezana uz visinu dodatnog članskog uloga u zadrugu i omogućit će plaćanje roba i usluga prijenosom iznosa članskog uloga s člana koji je robu ili uslugu kupio na drugoga koji ju je isporučio.

– Naravno, poštovat će se sva regulativa vezana za kupnju roba i usluga, uključujući i fiskalizaciju i plaćanje poreza koji nastaje kao obveza provođenjem transakcije – kaže Jeras.

U Ženevi su sličan projekt pokrenuli prije tri godine uvođenjem lokalne valute léman, o čemu je govorio predsjednik Udruženja valute léman, Jean Rossiaud. Motiv su im bile klimatska i financijska kriza te su odlučili utemeljiti model otporan na takve prijetnje.

– Uveli smo papirnate novčanice, uz elektroničku kriptovalutu koja se temelji na blockchainu. Jedna od glavnih prednosti je to što je valuta i dio uzajamnog kreditnog sustava koji omogućava i da se dio plaća isplaćuje u njoj – otkrio je Rossiaud.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije