Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Kineski juan najprecjenjeniji

Kune nema u izračunu. Rasprave o njezinoj precijenjenosti vode se već dva desetljeća, a aktualiziraju se nakanom uvođenja eura.Preskupi su i dolar i euro, najpodcjenjenija turska lira, jeftin i CHF
12. lipnja 2018. u 06:30 1 komentara 411 prikaza
deset hongkongških dolara
Foto: Reuters/PIXSELL

Kineski je juan, prema metodologiji izračuna vrijednosti valuta Deutsche Banka, trenutačno najprecjenjenija valuta na svijetu. Njihova metoda kombinira utemeljenost vrijednosti na kapitalnim i trgovinskim tokovima (koji uključuju i paritet kupovne moći) što, smatraju, pruža potpuniju sliku nego vrednovanje prema svakome od tih pokazatelja posebno. U DB-u uvjeravaju da njihova metodologija daje dobar uvid i u prognoze budućeg dugoročnog kretanja vrijednosti valuta.

Novac Konvergencijsko izvješće Uvođenje eura: Ovo je jedini kriterij koji Hrvatska ne zadovoljava

Trenutačno jeftin i CHF

Nakon juana, najprecjenjenije su valute u ovom trenutku tajlandski baht, južnokorejski won i češka kruna. Među neopravdano skupima su i američki dolar i euro. Na drugom kraju spektra, najjeftinija je i najpodcjenjenija turska lira, meksički i kolumbijski pezo, a jeftina je i švedska kruna, britanska funta i švicarski franak. To je samo jedna u nizu metoda kojima se mjeri vrijednost valuta. Britanski tjednik The Economist koristi, primjerice, Big Mac indeks – iskazuje snagu valuta u odnosu na dolar prema cijeni – hamburgera. Zasnovana je na paritetu kupovne moći, na tezi da bi se tečajevi dugoročno trebali kretati prema stopi koja bi izjednačila cijene istog proizvoda u različitim zemljama. Ako je negdje taj proizvod skuplji, valuta je precijenjena, ako je jeftiniji, podcijenjena je. Problem je jedino što se usporedba radi u odnosu na dolarsku vrijednost Big Maca, a dolar sam po sebi nema uporište u nekim čvrstim i mjerljivim kolateralima.

 | Autor : IZVOR: DEUTSCHE BANK Foto: IZVOR: DEUTSCHE BANK Rasprave uoči ERM II

Kuna nije uvrštena ni u jedno od mjerenja, no rasprave o njezinoj precijenjenosti ne prestaju već dva desetljeća. Otvaranjem javne rasprave o uvođenju eura dobile su novi zamah. O odluci s kojim ćemo rasponom tečaja ući u europski tečajni mehanizam ERM II, uoči prelaska na euro, ovisit će i što će se događati s cijenama.

deset hongkongških dolara
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Novac alarmi 5 znakova da vas partner financijski vara Europska komisija Eurozona Ovo su 4 preporuke Europske komisije za hrvatsku Vladu
'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Deleted user:

    I kuna je precijenjena 1 €= 10 kn bi bilo.realnije cijene rastu tecaj isti izum vijcica i hnb.....ne znanje ili sluganstvo stranom kapitalu..