Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zdravstvo i gospodarenje otpadom glavne teme sastanka župana

HZŽ
16.04.2021.
u 08:59

Aktualna pitanja vezana uz zdravstvo i gospodarenje otpadom bile su teme sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, koji čine svi župani, održane online, u srijedu 14. travnja.

Protekla dva mjeseca aktivnosti Hrvatske zajednice županija usmjerene su na aktivnosti vezane uz epidemiju koronavirusa i potrese koji su uzrokovali štete diljem Hrvatske. Inicirali smo rješavanje pitanja vlasništva nad domovima za starije i nemoćne. Formirali smo i Radnu skupinu za socijalnu politiku Hrvatske zajednice županija koja je u proteklom periodu bila iznimno aktivna, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Istarska županija pokrenula je inicijativu za rješavanje pitanja financiranja povećane osnovice plaća za šest posto u javnim službama, kao i za pogrešno obračunati prekovremeni rad u razdoblju od 2015. do 2017. godine. Javne službe odnose se:  i na školstvo, i na zdravstvo, i na socijalni sustav, a županije, zadužene za organizaciju primarne zdravstvene zaštite, nemaju predviđena sredstva za te namjene u proračunu.

Zalažući se za prava radnika, koja im pripadaju po zakonu, a pritom apelirajući na ograničenja svojih proračuna, zatražena je pomoć Ministarstva zdravstva. Iz Ministarstva poručuju da se radi na konsenzusu s Ministarstvom financija i Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kako bi se pronašao najbolji model financiranja.

Na inicijativu Koprivničko-križevačke županije, koja je s još tri županije: Varaždinskom, Krapinsko-zagorskom i Međimurskom, osnovala Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, razgovaralo se o otvorenim pitanjima vezanim uz odredbe novog Zakona o gospodarenju otpadom. Važno je da s grupacijom centara za gospodarenje otpadom održimo radni sastanak uoči donošenja novog Zakona, rekao je potpredsjednik Zajednice i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Udruga H2 – Vodikov članak prezentirala je mogućnosti iskorištavanja vodika za razne namjene. Istaknuto je i da se tirkizni vodik može proizvesti upravo iz – otpada. Kada bi, primjerice, postojali uvjeti za proizvodnju vodika u nekoj županiji, iz 25 tona komunalnog ili posebnog otpada na dan bi dobili cca 700 kg vodika, što je dostatno za dnevni pogon 20-30 gradskih autobusa.

Osim za pogon autobusa, vodik bi namjenu mogao pronaći u sustavima plinskog centralnog grijanja za grijanje javnih objekata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije