Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA SAMO HRVATSKA TAJ PROBLEM

Zbog pandemije se vraćali roditeljima, a sada se povratkom u gradove suočavaju s velikim problemom

Koronavirus u Londonu
Foto: Richard Gray/Press Association/PIXSELL
1/2
14.10.2021.
u 09:42

Najamnine u nekim gradskim središtima u Velikoj Britaniji ne samo da su odskočile od pada zabilježenog tijekom godine od početka pandemije nego su postigle dvoznamenkasti rast te nadmašile nacionalni prosjek

Visoke cijene najma nisu problem samo u Hrvatskoj. Naime, u veće engleske gradove vraćaju se najmoprimci koji su se zbog pandemije koronavirusa privremeno odselili u roditeljske kuće, međutim sada im je problem naći stan.

Ponuda stanova je niska, a potražnja velika pa su cijene najma znatno porasle u brojnim britanskim gradovima, piše Daily Mail.

Najamnine u nekim gradskim središtima ne samo da su odskočile od pada zabilježenog tijekom godine od početka pandemije nego su postigle dvoznamenkasti rast te nadmašile nacionalni prosjek.

U cijeloj Velikoj Britaniji najmovi rastu najbržim tempom ikad.

U Birminghamu je, primjerice, stanarina između veljače 2020. i veljače 2021. pala za pet posto, no već do rujna je cijena porasla za 10 posto zbog velike potražnje. Slična je situacija i u Nottinghamu gdje su stanarine pale za 2 posto, a sada su narasle na više od 11 posto.

Edinburgh bilježi rast stanarine za 100 funti od veljače ove godine.

Prosječna cijena stanarine u Manchesteru je sada 1108 funti, u Yorku 1094 funte, u Bristolu 1331 funta... U Londonu se pak stanovi iznajmljuju u prosjeku za 2019 funti.

- Godinu dana različitih zastoja mnogi su gradski centri bili potpuno zaustavljeni u rastu stanarina ili su u nekim slučajevima pali za više od 10 posto, jer su se stanari privremeno iselili ili vratili s obitelji. No kako se društvo ponovno otvorilo, gradovi su se ne samo oporavili, već sada bilježe snažan rast najma, potaknut povećanom potražnjom stanara i ograničenim raspoloživim zalihama - rekao je Tim Bannister iz agencije za nekretnine Rightmove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije