Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zastupnici su najviše izostajali u prosincu, a ovi su skupili najviše 'neopravdanih'

Od lanjskog srpnja, kada se na inicijativu Mosta novčano kažnjava neopravdan izostanak iz sabornice, zastupnicima je naplaćeno oko 35.000 kuna kazni.
06. svibnja 2018. u 09:51 4 komentara 564 prikaza
Sabor/Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zastupnica Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) jedina je u travnju neopravdano izostala sa skupne saborske sjednice, što je najmanji broj izostanaka od lanjskog srpnja od kada se izostanci novčano kažnjavaju, a u devet saborskih mjeseci, pokazuje statistika, neopravdano je izostala gotovo polovica zastupnika.

Poduzetnice u Saboru SLIKA ZA PAMĆENJE A gdje su zastupnici?! U sabornici više posjetitelja nego saborskih zastupnika

Esih je, pokazuje izvješće Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, izostala samo jedan od ukupno devet dana koliko je Sabor skupno zasjedao, pa će joj se zastupnički paušal od 1500 kuna umanjiti za 150 kuna.

Od srpnja, kada se neopravdani izostanci kažnjavaju, najviše zastupnika izostalo je u prosincu (27), potom u srpnju (26), pa u veljači (21).

Osvrt na devet saborskih mjeseci pokazuje da je neopravdano, od jednog do čak 17 dana, izostala gotovo polovica od 151 zastupnika, točnije njih 68.

Najviše neopravdanih skupio je, sada već bivši zastupnik Ivan Klarin (SDP), koji je samo u srpnju i rujnu neopravdano izostao 17 dana. Klarin se jesenas povukao iz Sabora, držeći da kao načelnik općine Tisno ne može kvalitetno obnašati obje dužnosti.

U "top 5" Klarin, Barišić, Varga, Esih i Kirin

Po broju neopravdanih dana prate ga HDZ-ov Dražen Barišić (12) te SDP-ov Siniša Varga (10), a u "top pet" ulaze i Esih i Ivan Kirin (HDZ), koji su u devet mjeseci skupili po osam neopravdanih dana.

Po sedam dana neopravdano su izostali Mostova Ivana Lesandrić-Ninčević i HDZ-ov Frano Lucić, po šest nezavisni Mirando Mrsić i Vlaho Orepić, HSS-ova Ana-Marija Petin, SDP-ovi Mihael Zmajlović i Domagoj Hajduković.

Po pet neopravdanih imaju Reformist Darinko Dumbović, SDP-ova Sabina Glasovac i HDZ-ov Ivan Domagoj Milošević, a po četiri desetero zastupnika: Marko Vučetić (NZ), HDZ-ovi Petar Škorić i Tomislav Klarić, Hrvoje Runtić (Most), SDP-ovi Orsat Miljenić, Stjepan Kovač i Ana Komparić Devčić, HSS-ovi Mladen Madjer, Željko Lenart i Krešo Beljak.

Po tri dana neopravdano je izostalo devet zastupnika, po dva 11, a po jedan dan čak 23 zastupnika.

Od lanjskog srpnja, kada se na inicijativu Mosta novčano kažnjava neopravdan izostanak iz sabornice, zastupnicima je naplaćeno oko 35.000 kuna kazni.

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, što mora potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan. Opravdava mu se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Miro Bulj RASPRAVA U SABORU VIDEO Svađa Bulja i Jandrokovića: Ne cendrajte. Ne ide uz vašu muškost! Sabor/Ilustracija Produljeni odmor Zastupnici se odmaraju, većinu dana sabornica prazna Sabor: U ožujku neopravdano izostalo 13 zastupnika
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Deleted user:

  iz toga se da zaključiti da je sabor sasvim nebitan -može bez njega odluke se ionako donose drugdje ovi su samo dobro plačeni da po potrebi dižu ruke -ukinuti taj cirkus pod hitno

 • Marko1337:

  Bolje da ih nema je previše je smrdljivog proljeva od raznih grmoja, pernara, marasa, bere, bulja., emira tahirovića i slične gamadi. Jedino su nesretni mediji koji su uskraćeni jer uživaju hraniti narod sa tim proljevom

 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Trebalo bi vidjeti koliko su minuta skupili surfajući na mobitelima, čitajući novine i koliko su igrali džepni biljar pod klupom. Produktivnost se mjeri obavljenim poslom u određenom vremenu, a ne pukom nazočnošću.