Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Krešić dao iskaz o aferi 'selefije'

"Radi se o konstrukcijama kombiniranih paraobavještajnih sustava, ali bojim se da su u ovome institucionalno sudjelovale neke službene agencije"
19. ožujka 2019. u 15:34 1 komentara 910 prikaza
Mijo Krešić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić dao je u utorak iskaz u Državnome odvjetništvu vezano uz tvrdnje da je zajedno s hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem i novinarom Matom Đakovićem, kao dio akcije hrvatske obavještajne agencije SOA-e, vrbovao selefije da podmetnu oružje u džamije kako bi se BiH kompromitirala kao uporište brojnih ekstremista.

Migranti PROCJENE U BiH ove godine očekuju do 40 posto više ilegalnih migranata nego u 2018.

Istodobno je portal Žurnal objavio iskaz radikalnog islamiste koji je navodno, po nalogu hrvatske službe sigurnosti, trebao podmetnuti naoružanje. Krešić, nakon kraćeg zadržavanja u prostorijama Državnog odvjetništva BiH, nije davao nikakve izjave. Ranije je za medije ustvrdio kako optužbe koje je iznio portal Žurnal, a dio potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predstavljaju nebuloze te je zatražio provođenje istrage o ovome slučaju.

"Radi se o konstrukcijama kombiniranih paraobavještajnih sustava, ali bojim se da su u ovome institucionalno sudjelovale neke službene agencije. Dovoditi mene u bilo kakvu konstrukcijsku priču doživio sam izravnim udarom na svoj integritet i poziciju koju obnašam", rekao je ranije Krešić.  

Bakir Izetbegović SDA Iztebegović: 'Tražimo zabranu djelovanja četničkog pokreta u BiH'

Njega je portal Žurnal naveo kao čovjeka koji je pomagao hrvatskim obavještajcima u vrbovanju selefija kako bi prenosili naoružanje u njihove vjerske objekte u Zeničko-dobojskoj županiji. Portal Žurnal je u utorak objavio svjedočenje selefije, kojega su predstavili kao H.Č. i navodnog suradnika SOA-e, kojemu je bilo nuđeno da prenese naoružanje u BiH. On je navodno sa službenikom SOA-e razgovarao u Krapini.

„Od mene je tražio da prenesem iz Doboja ruksak oružja, je li to eksploziv, oružje, nisam bio siguran. To sam trebao uzeti u Doboju, a da to negdje ostavim kod mesdžida (vjerskog objekta) u Stranjanima. Ja gore nikad nisam ni bio. Oni bi to javili policiji u Bosni, koja bi našla to oružje gore. Kao, akcija bi se izvela da selefije imaju oružje“, rekao je izvjesni H.Č. u razgovoru za Žurnal. Njemu je posve prikriven identitet, a ovaj navodni selefija uopće nije spominjao zamjenika ministra Krešića, konzula Bandića ili novinara Đakovića.

Robert Kopal Robert Kopal: 'Građani RH sumnjaju da je iza svega cilj izazivanje opasne destabilizacije i RH i BiH'

Hrvatski mediji u BiH objavili su posljednjih dana fotografije na kojima zajedno sjede novinar Žurnala Avdo Avdić, koji je u javnosti plasirao informaciju o navodnom podmetanju oružja selefijama od hrvatske SOA-e, u društvu s ministrom Draganom Mektićem, koji je potvrdio da postoje takve optužbe, a za istim stolom je i šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić Osmica.

Mehmedagić je za vrijeme rata bio tjelohranitelj bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Alije Izetbegovića, a danas ga se smatra jako bliskim njegovom sinu i predsjedniku najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću. Upravo su tvrdnje o navodnom djelovanju SOA-e razotkrili djelatnici  OSA-a, u javnost plasirao novinar Avdić, a sve izjavama potkrijepio ministar Mektić.

Ranko Ostojić Ranko Ostojić: 'Zaprimio sam vrlo argumentirano izvješće SOA-e. Nisu potvrđene optužbe Mektića'

I Mektić je dao iskaz u državnom odvjetništvu BiH, a  mediji u BiH najavljuju da bi trebao biti ispitan i generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, koji navodno za to čeka suglasnost ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo