Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži skrbništvo

Zakon zabranjuje da se brinem o kćeri koju majka zlostavlja

zlostavljanje
Arhiva VL
22.03.2010.
u 22:00

Nikica Dubravac godinama se bori ne bi li zaštitio kćer od bivše supruge i očuha. “Noću bježi od kuće k meni i godinama pije gastale”, kaže on u očaju.

“...Mama je uzela školsku torbu, bacila je na mene pa me počela udarati i šutati nogama svom snagom. Vukla me po podu, strašno me je boljelo, dok me nije stisnula u kut i tamo me gazila i psovala. Teta, ja to više ne mogu trpjeti, molim vas, dajte me tati!...”, pisala je lani dječjoj pravobraniteljici 13-godišnjakinja koju majka i očuh godinama, unutar zidova obiteljske kuće na Matuljima, psihički i fizički zlostavljaju.

Zid šutnje

Sa slučajem djevojčice, odlične učenice sedmog razreda i uspješne sportašice, socijalni radnici, psiholozi, policija i dječja pravobraniteljica Mila Jelavić upoznati su već nekoliko godina. Nikica Dubravac, otac zlostavljane osnovnoškolke, očajan je – smatra da se bitka za skrbništvo nad kćeri pretvara u borbu s vjetrenjačama.

– Moja kći od 10. godine pije gastal, ima kvrgav nos zbog majčinih udaraca, izgrizene nokte, a noću bježi od kuće k meni – zar to nije dovoljan razlog da mi se povjeri njezin odgoj!? Godinama sam upozoravao Centar i opatijski Općinski sud o neprimjerenu ponašanju moje bivše supruge, pokrenuo parnicu, no smatram da ona utječe na sve stručne osobe upletene u priču i koristi se povlaštenim položajem majke. Jer, dosad nitko ništa nije poduzeo, zlostavljanje se zataškava, a sve se prikazuje kao djetetova neutemeljena želja da živi s ocem.

Nema pomaka u procesu

Dubravčevu borbu za skrbništvo koči i status ratnoga vojnog invalida, zbog čega mu se, smatra, pokušava pripisati PTSP, a u Centar svako-toliko odlazi “ispunjavati testove i slagati puzzle” ne bi li se utvrdilo da je sposoban brinuti se o djetetu. Djelatnici Centra prije nekoliko su mjeseci odlučili da je “želja djevojčice u skladu s njezinim interesima”, a što to znači, objasnio je ravnatelj opatijskog CZSS-a Ivan Pocrnić.

– Situacija je ozbiljna i složena; dijete je izrazilo želju da ode k ocu, no Obiteljski zakon regulira proces i, tek kad završi sudsko vještačenje, znat ćemo više – prokomentirao je Pocrnić. Majka djevojčice nije se odazvala nizu naših poziva, a djevojčica i dalje živi u velikom strahu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije