Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zakon je zakon, ali i brutalnost je brutalnost

Policajac ruši stariju ženu na beton kao kriminalca. To smo viđali samo u filmovima
18. prosinca 2015. u 12:40 21 komentara 898 prikaza
policijska snimka
Foto: Kanal MUP-a RH i policije/YouTube screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Kako bi dokazala da su s razlogom srušili na pod i lisičinama svezali ženu koja je u srijedu u Osijeku prošla kroz crveno svjetlo na semaforu, policija je na internetu objavila videosnimku uhićenja, snimljenu službenom kamerom s uniforme policajca. Ako se željela time opravdati pred kritikama javnosti, bolje bi bilo da to nije učinila. U sedam minuta snimke slušamo zapomaganje 66-godišnje žene, krikove "pustite me" i "upomoć", gledamo njezino bespomoćno mlataranje rukama i nogama te kako je policajac ruši na pod i pritišće koljenom. Štoviše, u pomoć mu priskače i kolega. Nikome tko to gleda neće biti svejedno bez obzira na to što ni ona njemu ne ostaje dužna pa ga naziva budalom i udara. Umjesto razumijevanja, snimka je još više senzibilizirala javnost da stane na stranu uhićene žene.

Zakon je zakon, poštovati ga moraju svi i za kršenje snositi sankcije bez obzira bile to milijunske malverzacije ili "samo" prometni prekršaji, i tu nema dvojbe. Nesporno je i da se žena oglušila na zapovijed da se zaustavi. No, postavlja se pitanje treba li stariju ženu koja je prošla na crveno vidno snažniji i krupniji policajac rušiti na beton, kao opasnog i nepopravljivog kriminalca, po scenariju kakav smo ranije viđali samo u američkim filmovima. I sve to pred očima građana, u najstrožem centru grada, pa i pred fotoaparatima novinara koji su se ondje zatekli. Teško je povjerovati kako je policajac u naponu snage ne bi mogao sustići, upozoriti, identificirati i prijaviti. Dramatično uhićenje 66-godišnjake podsjetilo je i na još svježi "slučaj bećarac". Javnost se i tada pitala trenira li osječko-baranjska policija strogoću na "malim ljudima", dok gotovo nijedno mafijaško ubojstvo od rata nije riješeno, bar ne s pravomoćnom presudom.

Dok ubojice, kao i oni koji su uništili nekad snažno osječko gospodarstvo, ne budu iza rešetaka, teško da će javnost imati razumijevanja što policija na beton ruši 66-godišnjakinje ili pred sud izvodi folkloraše jer su na manifestaciji pjevali bećarce.

>> 'Gospođa je prekršila zakon, demokracija i anarhija nisu isto'

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • pajokola1:

    Ma policajac je morao tako,jer kad policajac jednom krene u postupanje onda nema nazad i dužan je držati se okvira zakona inače on snosi sankcije,jbg da je znao da je baba luda i da neće surađivati vjerovatno bi okrenuo glavu ... prikaži još! na drugu stranu kad je baba prelazila kroz crveno. Mene više brine i živcira kad me policija zaustavlja bez veze,kad nisam ništa učinio,radi kako oni to kažu rutinske kontrole, to je odlika policijske države , policija nije tu da mene maltretira sa rutinskim kontrolama i troši moje slobodno vrijeme,ako nema kriminala neka lijepo budu sretni i odmaraju,a ne da silom traže koga bi kaznili i ispunili svoju dnevnu kvotu legitimisanja i kazni.

  • blackoutlord:

    Vi novinari ste najveci olos u drzavi. Prva stvar: da li je doticna gospoda ucinila prekrsaj (ne jedan nego vise njih), da li se oglusila na zapovijed policajca, da li je odbila dati osobnu iskaznicu, da li se opirala nakon ... prikaži još! svega. JE. E sad... Da ju je policajac pustio kakav bi primjer pruzio. Svi znamo koliko pjesackih prijelaza tamo ima i da je gospođa svojom nepaznjom izazvala tragediju neku kasnije. Onda bi svi upirali prstom u tog policajca jer on nije sprijecio. Vi bi svi da je vuk sit, a ovce na broju. Kriva je i zaslusila je to.

  • osica:

    "Kad vidim kako obazrivo vode najveće kriminalce na saslušanja, kako im čuvaju pametne glavice, da pri sjedanju u službeno vozilo nebi udarili , jer se možda ne bi znali tako viješto braniti, da ih na koncu i puste i usporedim ... prikaži još!im ovu tragičnu video snimku savladavanja opasne starcice od strane dva policajca u naponu snage , uhvati me strah". Brutalnost, brutalnost i opasnost trebale bi biti odmjerene i adekvatne." Nekao je pravilo da se sila i protusila uravnoteže. Uvijek se ide s blažom primjenom ovlasti prema djeci, starijima "nezrelima i odzrelima ali ne opasnima". Da je starica uperila pištolj u policajca, ne bih riječ rekla. Bježala je istina i vikala " pustite me imam svojih problema" . danas i slijedćih dana, možda i mjeseci mati će još jedan problem , bol tijela i duše. Malo sam starija od gospođe, ali da mi je tako netko uvrnuo ruku, pritisnuo koljenima kičmu, mislim da se nebih digla čitava. Starije ljude kosti bole same od sebe, a i ovi će junačine ostariti.