Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zabrinjavajuće: Evo koliko je Hrvatska izgubila stanovnika prošle godine

Šterc je kazao kako Ministarstvo za demografiju ništa ne može napraviti nego da treba primijeniti „izraelski“ model, odnosno, oformiti vladin ured koji bi se bavio samo s tom problematikom.
03. ožujka 2018. u 15:24 308 komentara 63296 prikaza
iseljavanje
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Na skupu liječnika koncesionara, koji je danas održan u Vukovaru, poznati hrvatski demograf Stjepan Šterc još jednom je ukazao na porazne i više nego zabrinjavajuće demografske podatke kada je riječ o Hrvatskoj. Šterc je rekao kako je samo tijekom 2017. godine broj stanovnika u Hrvatskoj prirodnim putem umanjen za 18.000. Prema podacima DZS u inozemstvo je tijekom prošle godine odselilo oko 40.000 građana dok neki podaci iz inozemstva govore i o oko 80.000 hrvatskih državljana koji su odselili.

Građani u šetnji Siskom Milan Ivkošić Hoće li Hrvati sutra imati što jesti? Nije važno, jer ih neće biti

- Mogući gubitak samo tijekom prošle godine iznosi preko 90.000 stanovnika. Nažalost, taj trend se nastavlja i ove godine. Sada se već u nekim djelatnostima osjeti nedostatak radnika tako da ćemo biti primorani uvoziti radnike. Nedostatak radnika odraziti će s ei na mirovinski sustav ali i u obrazovanju, zdravstvu…, rekao je Šterc koji smatra da je vrh hrvatske države upoznat s problem ali da pogrešno misle kako će se i problem demografije u nekim dijelovima Hrvatske riješiti s razvojem gospodarstva.

iseljavanje
1 / 9
Kolona sjećanja u Vukovaru

Kazao je i kako Ministarstvo za demografiju ništa ne može napraviti nego da treba primijeniti „izraelski“ model, odnosno, oformiti vladin ured koji bi se bavio samo s tom problematikom, a bio bi iznad ministarstava i u razini s potpredsjednicima Vlade. U isto vrijeme morala bi se osigurati i sredstva za konkretne mjere gdje prije svega misli na zaštitu djece i žena.

Procjena DZS-a Gotovo trećina stanovnika Hrvatske starija od 60, do 19 godina 19,8%

- Kada bi se dio snage koji Vlada ulaže u Agrokor preusmjerio u demografiju dobili bi bolje rezultate. Osobno ne bih smanjio poreze ali bih donio odluku da porezna stopa nije za sve ista. Ona bi bila različita o broju članova obitelji, područja gdje žive pri čemu bi se vodilo računa o prostorima gdje je iseljavanje najveće. Trebalo bi i državu dodatno decentralizirati pa tako ministarstva i agencije preseliti u dijelove Hrvatske gdje ta djelatnost prevladava. Žene se ne bi mogle premjestiti na drugo radno mjesto ili im se dati otkaz. Trudnice bi cijelo vrijeme trudnoće primale punu plaću, a nezaposlene žene prosječnu hrvatsku plaću. O bi u početku promijenilo svijest kod ljudi, a onda bi dodatno donosili i druge mjere, rekao je Šterc.

Kazao je i kako Hrvatska nikada nije iskoristila kako treba veliki potencijal koji ima u svome iseljeništvu te da se njihova znanja, kapital i ideje preusmjere u Hrvatsku.

A dok netko u Zagrebu konačno ne donese konkretne i prave mjere brojke na terenu najbolje govore o cijelom problemu. Pozivajući se na službene podatke iz popisa stanovništva vukovarska liječnica Mirjana Semenić Rutko rekla je kako je u manje od 30 godina, od 1991. godine pa do danas, Vukovarsko-srijemska županija ostala bez više od 60.000 ljudi. Samo u Gradu Vukovaru je od 2001. godine pa do danas broj stanovnika umanjen za oko 10.000.

rujna prošle godine pa do 1. ožujka moja ordinacija ostala je bez 300 žena, rekla je Semenić Rutko.

iseljavanje Prisiljeni na odlazak Zagrlio roditelje i otišao na rad u Njemačku: 'Ovdje nema ničega. Što bih ovdje uopće mogao raditi' Anamarija Lukić, Filip Tomić, Jelena Puđak, Nikolina Hazdovac Bajić i Nikola Šimunić pet ispovijesti Država je u naše obrazovanje uložila milijune, a sad nas baca na ulicu iseljavanje Jozo Pavković Hrvati u BiH nestat će za 27 godina budu li odlazili kao lani
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • ilijan:

  Zar to nisu do sad nazivali smanjivanjem nezaposlenosti.

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Nedostajali su mi ovakvi clanci dok je vladao SDP , Milanovic zaduzivao Hrvatsku, pozivao mlade na odlazak... Bolje ikad nego nikad iako ova vlada proba rijesiti problem. Rijesit ce ga bolje nego statisticar Sterc.

 • Avatar HLEBINSKO ČANGRIZALO
  HLEBINSKO ČANGRIZALO:

  Nadam se da je otišlo najmanje Hrvata, a najviše Antifa ???