Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proširen program

Za vizu za SAD više se ne mora dolaziti na razgovor s konzulom u Zagreb

Američka ambasada
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
17.05.2016.
u 14:01

Za podnošenje zahtjeva za vizu bez razgovora s konzulom mogu se kvalificirati osobe mlađe od 14 ili starije od 79 godina, bez obzira na to apliciraju li za vizu prvi put ili obnavljaju prijašnju vizu.

Hrvatski državljani koji žele vizu za Sjedinjene Države više neće morati obaviti do sada obavezan razgovor s konzulom u veleposlanstvu.

Pojednostavljenje procedure prijave, odnosno proširenje Programa podnošenja zahtjeva za neuseljeničke vize  za SAD, objavilo je danas američko veleposlanstvo u Zagrebu. Ipak, konzularni službenik zadržava diskrecijsko pravo da pozove na razgovor svakog podnositelja zahtjeva za bilo koju kategoriju vize. 

– Proširenje ovog programa pojednostavit će proces apliciranja za vizu i poboljšati korisničku uslugu za podnositelje zahtjeva za vizu u Hrvatskoj. Ovaj program omogućuje osobama koje se kvalificiraju, podnošenje zahtjeva za američku vizu bez dolaska u veleposlanstvo na razgovor s konzulom. Smanjenjem broja podnositelja zahtjeva koji dolaze na razgovor s konzulom osobe koje se ne kvalificiraju za ovaj program imat će mogućnost brže obrade zahtjeva za vrijeme razgovara s konzulom – kažu iz veleposlanstva SAD-a. 

Ističu kako je Hrvatska vrijedan saveznik i partner SAD-a i putovanjem građana obiju zemalja osigurava se važna gospodarska i kulturna dobrobit za obje države. Najveći broj zahtjeva za vizu hrvatskih državljana najčešće je odobren, a veleposlanstvo SAD-a će nastaviti poticati turistička i poslovna putovanja državljana naših dviju zemalja, kažu.    

Za podnošenje zahtjeva za vizu bez razgovora s konzulom mogu se kvalificirati osobe mlađe od 14 ili starije od 79 godina, bez obzira na to apliciraju li za vizu prvi put ili obnavljaju prijašnju vizu. 

U proširen program ulaze i osobe koje obnavljaju sljedeće kategorije viza koje su još uvijek važeće ili su istekle unutar razdoblja od 12 do 48 mjeseci: poslovne/turističke (B1 i/ili B2), tranzitne i/ili vize za člana posade (C1 i/ili C1/D), novinarske (I), studentske vize i vize uzdržavanih članova obitelji primarnog podnositelja koji se vraća na nastavak programa u istu ustanovu ili nastavlja pohađati isti program (F i M), osobe na programu razmjene i uzdržavani članovi obitelji pod uvjetom da njihov SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) broj nije promijenjen (J). Osobe na privremenom radu u SAD-u (E, H, L i P vize) i vjerski djelatnici (R vize) mogu se kvalificirati za ovaj program ako je njihova viza još uvijek važeća ili je istekla unutar posljednjih 12 mjeseci.

Da bi obnovili vizu, svi podnositelji zahtjeva moraju ispuniti i poslati aplikacijski obrazac DS-160 i platiti sve propisane naknade. Osobe koje se kvalificiraju za program, aplikacijski obrazac i prateće dokumente mogu poslati DHL-om ili ih osobno dostaviti u veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu. Naglašavamo da se svi podneseni zahtjevi neće moći obraditi kroz ovaj program, kažu iz veleposlanstva.

>>Hrvatska suzdržana o vizama SAD-u, radije bi dogovor

Ključne riječi

Komentara 36

FI
fixnixx
15:11 17.05.2016.

Koja je to glupost? Zato što je Hrvatska vjeran partner? Kakav to razgovor i o čemu su do sada imale osobe mlađe od 14 i starije od 75 godina? Prvi su maloljetni i idu u pratnji roditelja, a drugi ionako ne putuju.

MA
maklin
15:43 17.05.2016.

Samo do 14 i starije od 79 godine, dakle nitko bitan. Trošak vremena na članak i objave za medije. Totalno beskorisna stvar.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
16:43 17.05.2016.

Amerika je već destabilizirala Europu, najmoćniju ekonomsku silu i u tom smislu najopasniju za američku privredu. Zato ovo europsko nejedinstvo, jer Americi itekako paše što sporije ujedinjenje Europe, kako bi sačuvala svoje strateške pozicije. Nisam diplomat i mogu ovako govoriti, a dušebrižnici će opaliti po minusima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije