Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inspekcija cvjećara

Za suzbijanje šverca nužna detaljnija i češća "češljanja"

'28.10.2010., Bjelovar - Inspekcijska kontrola, inspektori drzavnog inspektorata (gospodarska) cesljali Gradsku trznicu i provjeravali cvjecare imaju li valjane papire za prodaju uoci blagdana Svih sv
'Damir Spehar/PIXSELL'
29.10.2010.
u 08:15

Protiv nedopuštene prodaje na zelenoj tržnici, koja je vrlo snažna i uoči blagdana Svih svetih, nitko se ne želi boriti

Bjelovarsku tržnicu, koja je posljednjih dana preplavljena šarenilom i bogatom ponudom prirodnog i umjetnog cvijeća, cvjetnih aranžmana i lampaša, jučer su "pročešljali" bjelovarski djelatnici Državnog inspektorata. Meta nadzora bili su prvenstveno prodavači cvijeća, čiji se broj ovih dana višestruko povećao. Premda od inspekcije zbog poznate zabrane kontaktiranja s novinarima nismo mogli dobiti službene podatke o rezultatima akcije, zabrinuta lica pojedinih prodavača potvrđuju da su inspektori i ovog puta otkrili određene nepravilnosti.

Samo mazanje očiju

Neslužbeno pak doznajemo da su zbog ne isticanja cijena i deklaracija pojedinci "nagrađeni" optužnim prijedlogom sucu za prekršaje koji bi im za te propuste mogao izreći novčane kazne od pet do 15 tisuća kuna. No prema svjedočenju nekih od prodavača koji su svakodnevno prisutni na placu, ovakav nadzor ima za cilj samo zadovoljavanje forme, jer se sve rašireniji šverc, tvrde, time ipak ne suzbija.

– Stanje na tržnici iz dana u dan sve je gore, a inspekcija uopće ne radi svoj posao – ističe Stipe Ivančić, poznati bjelovarski proizvođač cvijeća, dodajući da su takvi nadzori samo mazanje očiju, te da bi inspektori morali češće i detaljnije "češljati" po placu.

Vješto prikriven šverc

Tvrdi da su mnogi prodavači čisti šverceri jer nemaju svoju proizvodnju nego se kriju iza natpisa pojedinih proizvođača iz Podravine prikazujući se kao tobožnji njihovi djelatnici.

– Inspekcija bi osim što provjerava cijene i deklaracije, trebala provjeravati i da li je taj koji prodaje uredno prijavljen kod proizvođača čiji natpis koristi – ističe Ivančić, dodajući da se mnogi šverceri kriju i iza formalno registriranih OPG-a.

– Ne može netko tko ima plastenik od 50 kvadrata imati dovoljno cvijeća za prodaju tijekom cijele godine, a to na našem placu uopće nije rijedak slučaj – ističe razočarani Ivančić.

Osim švercera cvijeća, problem na tržnici je i prodaja tekstila i druge robe široke potrošnje. Naime, na klupama "zelene" tržnice ta se roba ne bi smjela prodavati, no to je ipak svakodnevna pojava protiv koje se očito nitko ne želi boriti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije