Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATVORSKE KAZNE

Za silovanje, otmice i iskorištavanje djeteta dobio tri godine i šest mjeseci

Zagreb: Dojava o bombi na Visokom kaznenom sudu Republike hrvatske
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
02.03.2023.
u 20:59

Visoki kazneni sud usvojio je žalbu na prvostupanjsku presudu kojom je 21-godišnjak iz Koprivnice za silovanje, dvostruko protupravno oduzimanje slobode te spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta osuđen na 3 i pol godine zatvora. Prema viđenju Visokog suda prvostupanjski je sud pogrešno utvrdio činjenice i neosnovano oslobodio optuženika

Visoki kazneni sud usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda kojom je 21-godišnjak zbog počinjenih kaznenih djela silovanja, dva kaznena djela protupravnog oduzimanja slobode i teškog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta osuđen na kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci. DORH se žalio i na dio presude kojom ga je Županijski sud oslobodio za još jedno kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina. Sve se odvijalo na području Koprivnice od lipnja do rujna 2019. godine na štetu maloljetne žrtve te u studenom i prosincu 2020. godine na štetu druge maloljetne žrtve.

- Prvostupanjskom presudom optuženom 21-godišnjaku je izrečena kazna maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci. Visoki kazneni sud je prihvatio žalbene argumente državnog odvjetništva da je izrečena kazna preblaga s obzirom na težinu i okolnosti počinjenih kaznenih djela te je osudio optuženika na kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od četiri godine. Visoki kazneni sud je prihvaćanjem žalbe državnog odvjetništva ukinuo dio presude kojom je optuženik oslobođen optužbe za kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina, utvrdivši da je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio činjenice i neosnovano oslobodio optuženika te je predmet vraćen Županijskom sudu u Varaždinu radi ponovnog suđenja – izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Visoki kazneni sud je, također, usvojio žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu i preinačio još jednu prvostupanjsku presudu u postupku u kojem je 53-godišnjak proglašen krivim za pokušaja silovanja u ožujku 2021. u selu pokraj Čakovca i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca. Visoki kazneni sud mu je kaznu povećao na dvije godine i šest mjeseci jer prvostupanjski sud nije pravilno ocijenio otegotnim za optuženika njegovu raniju osuđivanost, iskazanu upornost u počinjenju kaznenog djela i zlouporabu povjerenja žrtve.

VIDEO: U strahu pred moćnim susjedom: Finska počela gradnju ograde na granici s Rusijom

Komentara 5

PO
poluvodič
00:08 03.03.2023.

Zatvoriti sve sudove i dati otkaz svim sucima, zatvoriti 20 stručnjaka za pravo u podrum i ne puštati ih dok ne donesu novo kazneno pravo u skladu sa zdravim razumom.

BF
bf23
21:51 03.03.2023.

kada ce registar seksualnih prijestupnika?

NI
Nini istrijan
13:54 03.03.2023.

Kad covjek procita ovako nesto prvo pomisli da je neslana sala ali na zalost to je brutalna stvarnost nasa i naseg pravosudja.Ono gore je da ce taj tip izaci nakon pola izdrzane kazne i krenuti u nove "pohode" na neduznuu djecu. Pokusavamo da kopiramo amere u svemu ali ne u ovakvim slucajevima.Tamo bi taj zlocinac bio osudjen na dozivotnu kaznu bez pardona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije