Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadrugari i birokracija

Za 50 jaja traže sortirnicu i pakirnicu

29.06.2015.
u 08:22

Etiketu “Med iz lijepe naše” Pčelarskog saveza Hrvatske, koju silno žele, ne može dobiti zadruga nego samo fizička osoba

Teško je poslovati u domaćim uvjetima, uz more nelogičnih propisa za koje nam nije kriva Europska unija već ih sami namećemo. Međutim, borimo se i pokušavamo popraviti situaciju. Nažalost, umjesto da se bavimo pčelama, kokošima, zečevima i buhačem, mi se borimo s administrativnim ograničenjima – priča Željko Tomas, upravitelj braniteljske zadruge “Pauk – čeka” iz Imotskog. Zadrugari žele dobiti etiketu “Med iz lijepe naše” Pčelarskog saveza Hrvatske, čiji su član.

Kvaliteta jedini put

– Mi smo u pčelarstvu već tri godine. Nemamo mnogo košnica, ali proizvodimo kvalitetan med jer je to jedini način za proboj na tržište. Prepoznatljivost je iznimno važna i bilo nam je jako drago kada smo čuli za etiketu “Med iz lijepe naše” – kaže Tomas.

Javili su se na natječaj, poslali med u laboratorij u Križevcima i zatražili 100 naljepnica. Međutim, upravitelja zadruge pozvali su i obavijestili da je ne može dobiti zadruga već samo fizička osoba.

Propise će mijenjati

– Svako malo nam dolaze kontrole za kakvoću i higijenu meda, vodimo sedam pravilnika o pčelama i dužni smo čuvati evidenciju pet godina. Pčelarski savez je neprofitna udruga i ne plaća porez, a mi kao zadruga plaćamo PDV i porez na dobit te članarinu Pčelarskom savezu koji nam radi štetu i ne daje nam etiketu hrvatski med! To nije samo naš problem već i ostalih pčelarskih zadruga – ogorčen je Tomas.

Imaju problem i s prodajom jaja kokoši hrvatica. Da bi ih mogli plasirati, zakon traži da imaju sortirnicu i pakirnicu, što je ulaganje od oko 200.000 kuna.

– Mali smo proizvođači, imamo 50 do 100 jaja dnevno iz slobodnog ekološkog uzgoja. Ali, pravila su zasad ista kao i za velike proizvođače. Bez daljnjeg, jaja su pokvarljiva roba, nužna je kontrola i u Ministarstvu poljoprivrede nam najavljuju da pripremaju promjenu propisa te ćemo mi koji imamo do 300 jaja dnevno, nakon kontrole na salmonelu i svih ostalih analiza, dobiti rješenje s kojim ćemo ih moći dati u trgovine. Slovenija to već odavno radi i s jajima i s mesom, ne znam što čekamo. Dok Ministarstvo promijeni propis, nama će godine proći! – prosvjeduje Tomas.

Komentara 2

KA
KAMASUTRA
10:26 29.06.2015.

Sve se radi da se unisti autenticnost hrvatskog sela da bi se moglo sto vise uvoziti strano i nekvalitetno Branitelji odmah iznesite vase zahtjeve pred vladu a ako nista ne poduzmu u doglednom roku organizirajte prosvjede Cijela domoljubna Hrvatska biti ce uz vas Jos Hrvatska nij propala dok mi zivimo

DJ
djurex
12:28 29.06.2015.

cilj eu je da unisti sto vise proizvodnje opcenito..hrane pogotovo..cilj je da kupujemo americku piletinu umakanu u klor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije