Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOR DUG 16 GODINA

WTO: EU ima pravo uvesti carine na robu iz SAD-a

An Airbus A340 jet leaves the Rochester International Airport after Kuwait announced that ruling Emir Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah had died
ERIC MILLER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
14.10.2020.
u 00:30

Spor između SAD-a i EU započeo je još 2004. kada je Washington prijavio Bruxelles da subvencionira Airbus, a 2005. je EU zbog istog tretmana Boeinga u SAD-u uzvratila kontratužbom

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) dopustila je jučer Europskoj uniji uvođenje carina na američke proizvode u vrijednosti četiri milijarde dolara kao odmazdu zbog nezakonitih subvencija koje je u svojoj zemlji dobio američki proizvođač aviona Boeing.

Ovaj problem izvire iz 16 godina dugog spora između Bruxellesa i Washingtona oko toga koja je strana davala subvencije svojim proizvođačima aviona. WTO je, u osnovi, obje strane proglasio krivima jer je prošle godine već dopustio Amerikancima uvođenje carina na europsku robu vrijednu 7,5 milijardi dolara zato što je europski proizvođač aviona Airbus također imao povlašteni tretman.

EU je prošle godine izdao popis robe na koju će, ne dođe li do dogovora sa SAD-om, uvesti carine, a to uključuje proizvode od aviona i kemikalija, do voća, smrznute ribe i kečapa. Europske carine vrlo bi snažno naštetile Boeingu koji posluje u vrlo teškim uvjetima otkako je zračni promet paraliziran zbog COVID-19. Boeing i Airbus planiraju otpustiti 30 tisuća ljudi. Spor između SAD-a i EU započeo je još 2004. kada je Washington prijavio Bruxelles da subvencionira Airbus, a 2005. je EU zbog istog tretmana Boeinga u SAD-u uzvratila kontratužbom.

Ključne riječi

Komentara 4

SI
sisavac
07:24 14.10.2020.

znači i jedni i drugi u biti imaju pravo davati subvencije i uvoditi carine.... u tržišnom gospodarstvu davati subvencije... jeste sigurno da je to slobodno tržišno natjecanje?

FA
fajlpz
09:06 14.10.2020.

Ko je na kraju žrtva?Radnici

Avatar mason
mason
07:35 14.10.2020.

Europa treba prvo platiti milijarde stetu koje je USA potrosila za obranu Europe. Ta stara baba Europa bi bila okupirana od rusa ,kineza i islamista za par godina da nije americke vojske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije