Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li ga pučani izbaciti?

Weber posjetio Orbána: Nismo riješili probleme

Viktor Orbán
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
13.03.2019.
u 13:45

Orbán: bude li Weber nastavio s Junckerovom politikom, bit će to za njega “političko samoubojstvo”

Kandidat Europske pučke stranke (EPP) za novog predsjednika Europske komisije Manfred Weber sastao se jučer u Budimpešti s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom čija bi stranka Fidesz mogla biti izbačena iz europske pučke obitelji. Nije riječ o sukobu istočnoeuropskih sa zapadnoeuropskim zemljama, a još manje o sučeljavanju oko migrantske politike, već jednostavno je riječ o vrijednostima na kojima se temelji EPP i Europska unija, a koja Fidesz, kažu kritičari te politike, krši. Je li Weber, član bavarske CSU povezane sa strankom CDU Angele Merkel, uvjerio Orbána da odustane od nacionalističkih stajališta? Izbacivanjem Fidesza iz EPP-a bi se, kažu neki, ojačao pokret tzv. suverenista, a to se želi izbjeći. Nakon sastanka, Weber je rekao da nisu riješili probleme koji postoje.

“Gubim strpljenje s njim”

Weber je od mađarskog premijera zatražio prekid kampanje protiv predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera. Fidesz optužuje Bruxelles i američkog financijskog mešetara mađarskog podrijetla Georgea Sorosa da podupiru migracijski val. Orbán smatra kako Europi prijete izbjeglice. Neke stranke članice EPP-a su i formalno zatražile izbacivanje Fidesza iz redova pučana, a o čemu će se raspravljati 20. ožujka. Do sada ne samo što Orbán nije pokazao namjeru da zaustavi kampanju protiv Junckera, već je najavio kampanju i protiv potpredsjednika EK-a Fransa Timmermansa.

Foto: Reuters/PIXSELL

– Naši su razgovori imali konstruktivan ton, ali problemi nisu riješeni. Moramo i dalje unutar EPP-a razgovarati o budućim odlukama. Unutar naše grupacije imamo jasne osnovne vrijednosti o kojima se ne može pregovarati te ih moraju svi poštovati – rekao je jučer Weber nakon sastanka.

Orbán do zaključenja ovog broja nije komentirao susret, ali ranije je bio također direktan.

– Promigrantske stranke nas napadaju i Europsku pučku stranku žele pretvoriti u organizaciju za izbjeglice – optužuje Orbán i najavljuje, u slučaju izbacivanja Fidesza iz obitelji pučana stvaranje saveza s poljskim suverenistima. Orbán naziva “korisnim idiotima” stranke koje žele izbaciti Fidesz iz redova EPP-a, odnosno drži kako s politikom u prilog migrantima rade u korist lijevih stranaka.

Pitanje migranata, po mišljenju Orbána, bit će u središtu predizborne kampanje za Europski parlament, pa ne odustaje od napada na one koje smatra odgovornima za izbjeglički val koji zapljuskuje Europu te je u razgovoru za njemački list Welt am Sonntag kazao da, bude li Weber nastavio s Junckerovom politikom, bit će to za njega “političko samoubojstvo”. Weber je u razgovoru za Der Spiegel objasnio kako gubi strpljenje pred Orbánovim provokacijama. Mađarski je premijer obećao da neće izbaciti Sorosovu ustanovu Central European University iz Budimpešte, a to je učinio.

Kritike Fideszu sa svih strana

Ne samo što napada Junckera i Sorosa, već je, kažu kritičari, i antisemit. Osim toga, u Mađarskoj su smanjena ljudska i politička prava koja su dostigla, prema ocjeni europarlamentaraca, najnižu granicu od 1989. godine, čime se krše temeljna prava Europske unije.

Europa mora pružiti zaštitu političkim izbjeglicama i onima koji bježe od ratova, a za što EU treba imati zajednički sustava za davanje azila koji moraju primijeniti sve države članice, stajalište je EPP-a, a glede sigurnosti drži kako treba osnažiti vanjske europske granice. Prema mišljenju većine stranaka u pučkoj obitelji Fidesz se ne pridržava tih temeljnih načela.

Pogledajte što je Maras učinio Tajaniju zbog izjave o Dalmaciji i Istri:

Komentara 3

MI
Mimizo
14:27 13.03.2019.

Orban govori ono što misli mađžarski narod koji mu je na izborima dao apsolutnu vlast da može zastupati interese svog naroda I zato ga cijene kamo sreće da i mi imamo takvog lidera

IG
Ilija_Gregorić
17:17 13.03.2019.

Orban kuka kontra EU, ali nema šanse da napusti EU. Orban kuka kontra Pučke stranke, ali nema šanse da ju napusti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije