Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orbán na raskrižju

'Okani se Junckera ili nećeš biti dio EU pučana'

Tri zahtjeva Orbánu: ne napadaj Junckera, ispričaj se i razjasni stvari oko Srednjoeuropskog sveučilišta
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
07.03.2019.
u 13:05

CSU, iz kojeg Weber dolazi, gaji stavove bliske Orbánovima po nizu pitanja, uključujući i važnost granica

Manfred Weber, kandidat Europske pučke stranke (EPP) za novog predsjednika Europske komisije, dao je ultimatum mađarskom premijeru i predsjedniku stranke Fidesz Viktoru Orbánu: morat će prestati s kampanjom usmjerenom protiv aktualnog predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera i općenito protiv Bruxellesa, priznati da je takvim ponašanjem pričinio znatnu štetu svojoj političkoj obitelji i suzdržati se od sličnih ekscesa u budućnosti te povrh svega toga razjasniti pravne nejasnoće oko protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte. Ili će, ako ne ispuni ta tri uvjeta, biti isključen iz redova europskih pučana, napisao je Weber u pismu predsjedniku EPP-a Josephu Daulu.

A bili su bliski

Weber, koji dolazi iz redova bavarske demokršćanske stranke CSU koja je dosad bila među najvećim zaštitnicima Orbána u EPP-u, tako se priključio sve većem broju pučana koji smatraju da je Orbán, nakon niza nepodopština, prešao crvenu liniju time što je pokrenuo javnu kampanju protiv Komisije. I time što je one stranke iz redova EPP-a koje ga kritiziraju proglasio “korisnim idiotima” suprotnog političkog tabora na lijevom centru.

Orbán ima rok do 20. ožujka da ispuni tri uvjeta koja je naveo Weber. Toga dana zasjeda Politička skupština Europske pučke stranke, u kojoj sjede predstavnici svih stranaka desnog centra u Europi koje su okupljene u toj najvećoj političkoj obitelji u EU, a na dnevnom redu je zahtjev za isključenje Fidesza. Prema pravilima EPP-a, za pokretanje procedure isključivanja iz članstva nužan je zahtjev barem sedam stranaka iz pet država članica EU, a taj je prag dosegnut. Zahtjeve su među prvima poslale stranke pučana iz Finske, Nizozemske, Belgije, Luksemburga i Portugala. HDZ, barem zasad, nije među onima koji traže Orbánovo isključenje.

Weberova podrška ideji isključenja, u slučaju da Orbán do 20. ožujka ne ispuni tri zahtjeva, daje važan zamah inicijativi jer se Orbán trudio ostaviti dojam da u Weberu ima snažnog saveznika. Tvrdio je kako “EPP, ako želi pobijediti u srednjoj Europi, mora reći: Juncker je prošlost, Weber je budućnost”.

A CSU, iz kojeg Weber dolazi, zaista gaji stavove bliske Orbánovima po nizu pitanja, ne najmanje važno i po pitanju utvrđivanja granica u borbi protiv ilegalnih migranata. Weber se ovime distancira od Orbána, no i dalje je otvoreno pitanje je li se distancirao u potpunosti ili je svoja tri zahtjeva Orbánu svjesno sročio blago kako bi ih Orbán mogao ispuniti bezbolno, tako da zadovolji EPP, a da ne odustane zapravo od svojih kontroverznih stavova. Odnosno, da “vuk” Viktor ostane sit, a EPP-ove “ovce” na broju.

“Orbán je otišao predaleko”

Prvi Weberov zahtjev da se odmah uklone plakati protiv Junckera može – teoretski, ako EPP odluči biti blag prema Orbánu, kao što je bio sve dosad – biti ispunjen nakon što Orbán, kako je sam najavio, zamijeni sliku Junckera slikom Junckerova zamjenika u EK, inače kandidata europskih socijalista za novog šefa Komisije, Fransa Timmermansa. Drugi, da Orbán prizna da je pogriješio, može biti ispunjen isprikom koja to zapravo nije, nešto u stilu onoga kako se predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani (nije) ispričao Hrvatima i Slovencima za uvredljivo klicanje “talijanskoj Dalmaciji i Istri”. Treći Weberov zahtjev već je preblag: ne zahtijeva da se Srednjoeuropsko sveučilište vrati u Budimpeštu, nego da se preostala pravna pitanja oko toga razjasne.

– Orbán je u nekim stvarima otišao predaleko, ali neki i dalje u EPP-u smatraju da bi bilo kontraproduktivno da ga se sad isključuje iz stranke – kaže jedan izvor iz EPP-a s kojim smo jučer razgovarali. Orbán i drugi dužnosnici Fidesza ne pokazuju ni nakon Weberova ultimatuma naznake kajanja i povlačenja u svojim stavovima, nego ostaju na lagano prkosnom stavu.

Pogledajte što je Maras učinio Tajaniju zbog izjave o Dalmaciji i Istri:

Ključne riječi

Komentara 24

DO
domolub
13:55 07.03.2019.

obranu ne daj se

ZH
Zlatousti Hrvat
14:35 07.03.2019.

Beljak, pokradimo im aute dok budu na sjednici, mi smo uz tebe. Neka autostopiraju do doma.

PL
@ploto@
16:55 07.03.2019.

Orban je preporodio svoju zemlju,nakon što je riješio situaciju sa kabalističkim lihvarima,počevši od odnosa sa MMF-om,Mađarskon narodnom bankom,kreditima u švicarcima ,izgonom kriminalca Soroša i neoliberalne korporativne fašističke agende.Oni koji kritiziraju Orbana su soroševe podguzne muhe koje su se prodale za judine škude i rade protiv svojih naroda i država.Brisel je leglo soroševih parazita i veleizdajnika.Treba im suditi po uzoru na Nurnberg što će se jednom i dogoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije