Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarci reagiraju:

Vukovarska i Šarengradska ada su hrvatske, a ne srpske

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
23.07.2017.
u 20:01

Ako se pitanje razgraničenja ne može riješiti razgovorima dvije države, treba tražiti pomoć međunarodne zajednice, kaže Ivan Penava.

Izjava pomoćnika srbijanskog ministra vanjskih poslova Gorana Aleksića da Vukovarska i Šarengradska ada pripadaju Srbiji jer se naslanjaju na srbijansku obalu Dunavu u Vukovaru i na istoku Hrvatske izazvala je niz reakcija jer su te dvije ade oduvijek bile dio Hrvatske, što se može provjeriti i u zemljišnim knjigama.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kaže da nikada nije dobio nikakvu službenu informaciju o razgovorima koji se vode oko razgraničenja dvije države. – Očekujemo da se pitanje ade što prije riješi. Ako to ne može kroz razgovore dvije države, onda trebamo potražiti pomoć međunarodne zajednice – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te dodao kako je sad na adu moguće otići bez dokumenata, a u slučaju potrebe reagira hrvatska policija.

Dogradonačelnik Vukovara i predsjednik HKS-a Marijan Pavliček ovakve izjave službenog Beograda vidi kao posljedicu katastrofalne naše vanjske politike u posljednjih 20 godina, a dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske zajednice Srđan Milaković (DSS) očekuje kako će dvije države postići dogovor oko ade, a ako ne uspiju, nema ništa niti protiv arbitraže. – Najvažnije je da se ada koristi, što je rezultat dogovora i razgovora – rekao je Milaković. 

Komentara 8

Avatar mali322
mali322
21:02 23.07.2017.

Sada će dežurni domoljubi dići halabuku...gdje ste više!?

Avatar nekakav
nekakav
07:52 24.07.2017.

kartasrbije.com pokazuje da je ova ada naša, i općenito se podaci ove karte (inače googleov servis) poklapaju sa našim podacima. ali to nije službena podloga niti službeni dokument. s druge strane, srpski katastar ima svoje podatke, kao i naš, koji se preklapaju na nekim područjima, i jedni i drugi svojatamo istu stvar, teritorij. ono što mene jedino muči u cijeloj priči oko granica, jest činjenica da mi redovno gubimo sporove sa svojim susjedima kad je riječ o granicama. očito mi nešto krivo mislimo da je naše, jer smo i na granici sa bosnom 'izgubili' neke terene, kad je naša geodetska služba izašla van i izmjerila. očito je kod nas problem, nesređenost, koja daje gorivo i krila političarima, da prodaju priču da je sve 'naše'. vidite, nije baš sve. kad bi katastarski gledali kao mjerodavno, na što se prečesto pozivamo, onda valja imati na umu da su srbi u BIH imali više od 50% zemlje katastarski. ne se igrati vatrom ako nemate svu opremu za gašenje požara.

ST
Stipan
17:58 24.07.2017.

Što će vam pusta zemlja iz koje se narod masovno seli u Njemačku . Gdje nitko ne živi zemlja je nevrijedna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije