Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbija tvrdi:

Granica sredinom Dunava i ade pripadaju Srbiji

Foto: Ivica Galović/Pixsell
22.07.2017.
u 21:48

Pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova Goran Aleksić izjavio je da je Srbija spremna granični spor s Hrvatskom riješiti bilateralno, a ako je potrebno na arbitraži ili međunarodnom sudu.

Srbija smatra da granica između nje i Hrvatske ide sredinom Dunava, a ne slijedi katastar kao što tvrdi Zagreb.

Vukovarska i Šarengradska ada pripadaju Srbiji jer se naslanjaju na srbijansku obalu Dunava, kazao je
pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova Goran Aleksić. Dosad je na temu razgraničenja održano devet sastanaka međudržavnih povjerenstava, posljednji put 2011. i sad je, kaže Aleksić, lopta u hrvatskim nogama.

U intervjuu Večernjem listu hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić prije mjesec dana kazala je kako postoje signali sa srbijanske strane da se obnove razgovori. Zanimljivo je napomenuti kako je na čitanju arbitražne odluke kod razgraničenja Slovenije i Hrvatske bio nazočan i srbijanski veleposlanik.

Neki diplomatski izvori ukazali su da, iako Hrvatska odluku ne priznaje, neka rješenja mogu biti korisna u rješavanju drugih granica. Vijeće se kod određivanja kopnene granice držalo katastra, što je hrvatski zahtjev i kod granice sa Srbijom. Ta odluka vrijedna je kao signal Beogradu što može očekivati od moguće arbitraže ili procesa oko granice s Hrvatskom, smatraju.

Komentara 149

IL
ilijan
18:26 22.07.2017.

I Zemun je dio Hrvatske!

DU
Deleted user
17:45 22.07.2017.

U pozadini je što RH ima 9x više katastarskih čestica na suprotnoj strani Dunava nego Srbija i zato fanatično zagovaranje Thalweg (po sredini plovnog puta) kriterija razgraničavanja, što je zapravo prirodna granica. No razgraničavanje po katastru je posve validan kriterij,, po njemu su dosljedno razgraničile Slovačka i Češka i tu će biti velikih rasprava jer sud ne mora se osloniti na kriterij prirodne granice, ako rijeka često mijenja tok - što je slučaj s panonskim rijekama. Tada granica nema prirodan, desetljećima razvidan temelj u prirodnoj konfiguraciji nego ovisi o koritu rijeke dotične godine...

AL
alphazulu99
22:03 22.07.2017.

Do maloprije naslov je bio pod navodnicima. Novinarcic je skinuo navodnike jer se valjda i on slaze kako ade trebaju pripasti Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije