Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srpski premijer

Vučić se u Rigi sastao s Plenkovićem: Bio je to učtiv i pristojan razgovor

06.11.2016.
u 13:11

Vučić očekuje brzu realizaciju ugovora s Kinom.

Srbija je na summitu 16+1 u Rigi potpisala s Kinom ugovore i sporazume vrijedne 734 milijuna eura i njihova će realizacija početi čim prije, najavio je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije premijer Aleksandar Vučić.

"Naše prijatelje iz Kine zamolit ćemo da odmah započnu radove jer za jedan dio imamo odobrane kredite, za druge je potrebna procedura od šest - sedam mjeseci. Ukinuli smo vizni režim za građane Kine, očekujemo veliki broj kineskih biznismena, ali i turista", rekao je Vučić.

Ugovorima je predviđena modernizacija i rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, izgradnja dijela Koridora 11, i obilaznice autoceste oko Beograda, a Srbija je i prva u Europi koja je ukinula vizni režim s Kinom.

"Srbija će se prilagoditi viznom režimu jer smo prvi u Europi koji su to uradili, a neki su rekli da je to hrabra odluka", rekao je Vučić, ustvrdivši da je Srbija uradila najviše, u usporedbi s drugim zemljama sudionicama summita 16+1 u Rigi.

Vučić je potvrdio da tijekom skupa u Rigi sastao i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, rekavši samo da je taj razgovor bio "učtiv i pristojan", te najavio niz bilateralnih susreta u regiji, među ostalim s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a potvrdio je i da će se odazvati pozivu poljske premijerke Beate Szydlo da posjeti Varšavu.

"Imao sam razgovor sa Plenkovićem, učtiv i pristojan. Poljska je od 16 zemalja u Rigi i najveća i najznačajnija i za nas važna na europskom putu. Vodio sam s poljskom premijerkom ozbiljan razgovor i ići ću u Varšavu 2017.", rekao je Vučić.

Srbija je na summitu Kine i zemalja središnje i istočne Europe "16 + 1" u Rigi potpisala šest ugovora i sporazuma s Kinom, vrijednih ukupno 734 milijuna eura.

Potpisan je komercijalni ugovor za izgradnju prve dionice brze pruge Beograd - Budimpešta, a realizacija prve faze projekta od Beograda do Stare Pazove vrijedna je 319 milijuna eura.

Potpisivanjem komercijalnog ugovora i Memoranduma o razumijevanju s kineskom Eksim bankom o kreditiranju projekta mađarsko-srpske željeznice na teritoriju Srbije, stvoreni su uvjeti za početak gradnje te pruge za brzine do 200 kilometara na sat.

Među potpisanim dokumentima je i sporazum o uzajamnom ukidanju viza za građane Srbije i Kine, kojim se državljani dviju zemalja oslobađaju obveze pribavljanja viza za boravak do 30 dana. Srbija očekuje da će taj sporazum, među ostalim, pridonijeti dolasku većeg broja turista iz Kine.

Komentara 49

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
13:36 06.11.2016.

Od Franjine smrti RH nema poličara koji bi se nosio sa Srbima. Ljevica je jugofilska i s tih pozicija ne može se ravnopravno nositi sa Srbima. Desničari poput Plenkija ili Petrova nisu ni do koljena Vučiću. Mali naivci.

DU
Deleted user
13:55 06.11.2016.

uctivo i pristojno...sinonim za nas, Srbe

SS
sokac sa drave
13:48 06.11.2016.

Procitavsi ovaj text namece se jedno pragmaticno pitanje,a to je dali je Plenkovic sklopio nesto sa nasim zapadnim saveznicima.Dali je ugovorio barem neki poslic od sto dvjesto Eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije