Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRBIJANSKI MEDIJI

Vučić odbio prijedlog da prizna Kosovo i dobije potporu SAD-a

04.06.2018.
u 06:35

Jedan od uvjeta je i taj da se od Beograda očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije, prije svega u UN.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je radni dokument o kosovskom problemu poznatiji kao “američki paket” i ocijenio ga nedostojnim pozornosti i neprihvatljivim za Srbiju. Između ostalog, u tom dokumentu kaže se da bi Srbija – prizna li Beograd Kosovo – dobila jaku potporu SAD-a te ušla u Europsku uniju.

To su doznale i o tome pišu srbijanske Večernje novosti koje su i otkrile postojanje dokumenta, tzv. non-papera, koji je diplomatskim kanalima proslijeđen Beogradu. Neovisnih potvrda sadržaja tog dokumenta nema. 
O tom se dokumentu, dodaju, izjasnio i zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj.
– Rješenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije je međusobno priznanje. I to je papir koji ima u rukama i Beograd. Kosovu slijedi ulazak u UN, što kao proces prirodno ovisi o sporazumu Kosovo - Srbija, ali iznad svega ovisi o odluci u Vijeću sigurnosti UN-a – citiraju Hoxhaja. 
Zemlje Zapada Vučiću su uputile radni dokument s jakim autorskim pečatom SAD-a koji se oslanja na četiri stupa, piše beogradski list. Prvi bi bio taj da zajednica srpskih općina dobije šire izvršne ovlasti i nadležnosti u područjima zdravstva, obrazovanja i kulture. Institucionalno bi bila usko vezana uz potpredsjednika kosovske vlade koji bi bio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično kontrolirao njezin rad. Treći je uvjet da Beograd omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije, prije svega u UN. I posljednje, Srbiji bi bio omogućen ulazak u Europsku uniju, a SAD bi joj jamčio širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni.

Predsjedniku Vučiću, piše beogradski list, taj je dokument bio toliko neprihvatljiv da ga nije ni želio podijeliti s javnošću. Srbijanski mediji špekuliraju kako bi američka administracija i druge države mogle reagirati na odbijanje Beograda. Smatraju da je ugrožen put Srbije u EU, ali i da bi moglo doći do pada broja stranih investicija.

1/0
Ključne riječi

Komentara 261

SA
samoborka
06:57 04.06.2018.

Tako svejedno hoce li Srbija priznati Kosovo ili ne. Kosovari su dobili svoju drzavu,svidjalo se to kome ili ne,i priznata je od velike vecine zemalja u svijetu. Prema tome,to je zavrsena prica. A Srbija se moze koprcati i inatiti koliko hoce, ionako ce na kraju morati pristati na sve postavljene uvjete i izvrsiti ono sto su svjetske sile odredile. Budu li previse neposlusni,samo ce im preko noci zakuhati i u Vojvodini..Sve se da rijesiti....

PL
@ploto@
06:55 04.06.2018.

Znači SAD odlučuju tko će ući u EU.

TR
trabant7
07:18 04.06.2018.

Vučko bi sjedio sa jednim dupetom na dvije stolice, ne bu to išlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije