Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potražnja veća od ponude

Vrtoglavi rast cijena nekretnina: 'Teško je naći stan ispod 3 tisuće eura po kvadratu'

Prosječna cijena novogradnje u Zagrebu je 14.672 kune, 4.7% više nego 2020.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
13.03.2023.
u 08:38

ijena novogradnje divlja zbog inflacije i onda staro gradnja to prati da iskoristi priliku, kazao je agent za promet nekretninama Sanjin Rastovac

Cijene nekretnina u Hrvatskoj rastu. Prošle godine cijene novih stanova porasle za više od 20, a u Zagrebu i više 30 posto. U mreži Prvog HRT-a, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, agent za promet nekretninama Sanjin Rastovac i investicijski analitičar Filip Vučagić razgovarali su o situaciji na tržištu nekretnina. Rastovac je rekao kako su prosječne cijene stanova prema statistikama u Zagrebu oko 2.700 eura, ali u realnosti je teško naći stan ispod 3 tisuće eura po kvadratnom metru. - Ako govorimo o stanovima od 40-50 kvadrata, ti stanovi su često i preko 4 tisuće eura. Zadnji primjer, za 30 kvadrata stana tražili smo 114 tisuća eura i bilo je 20-ak upita u roku nekoliko dana - istaknuo je.

Večernji TV Stručnjak o velikom poskupljenju nekretnina u Zagrebu

Naglasio je kako je potražnja puno veća nego ponuda. U Zagrebu nema dovoljno kvalitetnih nekretnina da bi se ispoštovala potražnja. Kazao je kako je novogradnja puno traženija od starih stanova, prije svega zbog potresa. - Cijena novogradnje divlja zbog inflacije i onda staro gradnja to prati da iskoristi priliku - rekao je.

Podsjetimo, Boro Vujović, direktor i osnivač Opereta nekretnine gostujući u emisiji Večernjeg lista kazao je da enormne cijene nekretnina u cijeloj zemlji, ponajviše na zagrebačkom području, teško da su balon koji se može ispuhati, kao što je to bio slučaj s nekretninama 2008. godine.

- Svaki dan cijene nekretnina rastu, ova je statistika i nama iznenađujuća. Činjenica je da su cijene puno više nego su bile pretprošle godine, čak su i ove godine više nego što su bile lani. Kako pratimo inflaciju, koja je službeno 13, a neslužbeno vjerojatno i 20 posto, moramo biti svjesni da nju prate i cijene nekretnina. Postoje objektivni troškovi -  u novogradnji su porasle ulazne cijene, skuplji su materijali, radna snaga i energija, a to se onda preljeva i na cijenu kvadrata. Ono što je važno za zagrebačko tržište, a to je da ima malo novogradnji, da je kao posljedica potresa još uvijek velika potražnja za novogradnjama i onda jednostavno ponuda i potražnja čine svoje. Ljudi žele novogradnju i mogu se postići, ako gledamo iz aspekta prosječnog građanina, stvarno vrlo visoke cijene - kazao je za Večernji list Vujović. 

Komentara 1

PV
prcko.vita
10:08 13.03.2023.

Cijene su prilagođene Europskim standardima, sada samo još da se sjete uskladiti plaće s tim istim standardima. Ovi koji su rođeni 2020. i mlađi će to doživjet, ovi stariji od 2020. godišta na žalost ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije