Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
požega

Volonteri Udruge za zaštitu životinja Sirius ne mogu bez podrške

Sirius Požega
Foto: Privatni album
1/7
18.02.2016.
u 12:58

Zaustavljen je program kastracije i sterilizacije, a po svemu sudeći neće biti ništa ni od planova za edukaciju i rad s djecom te socijalizaciju pasa

Nakon sedam godina brige za napuštene životinje u Požegi, udruga Sirius našla se u teškim problemima. Ne pronađu li rješenje, prestat će s radom.

- Imali smo velike planove, u protekle dvije godine provodili smo program kastracije i sterilizacije, u čemu nam je pomagao i Grad koji je sudjelovao u dijelu troškova. No, prestali su nam plaćati, mi smo nastavili i nagomilali smo dug kod veterinara - kaže Gordana Malbašić, predsjednica Udruge za zaštitu životinja Sirius. Dodaje da im je ove godine Grad obećao 5000 kuna pomoći, a o gradnji azila više se ni ne govori. Iako planovi postoje već nekoliko godina.

Manji troškovi

- Sklopili su ugovor sa skloništem iz Pakraca. A mi smo im poslali i plan kako bi sklonište moglo biti jeftinije, da ne bude sve na trošak grada. Predložili smo da tu bude i smještaj za vlasničke pse, kad ljudi idu na put pa nemaju gdje s ljubimcem. Jednako tako, u azilu bi se mogla odrađivati i praksa za učenike veterinarske škole, koji sada nemaju gdje ići na praksu – ističe G. Malbaša. Uz to, željeli su više pažnje posvetiti edukaciji, radu s djecom, u planu je bila i dresura i socijalizacija pasa. Po svemu sudeći, od tih planova neće biti ništa. Zbrinut će pse koje volonteri imaju po kućama i nakon svega zatvoriti Udrugu.

Iz Grada Požege kažu kako je ugovor s Veterinarskom stanicom Pakrac sklopljen u siječnju 2015. i traje do 31. prosinca 2016. Prema ugovoru, izvršitelju se obvezuju isplatiti 3000 kn (bez PDV-a) mjesečno, i to za rezerviranje smještajnih kapaciteta i troškove obilaska (36 obilazaka za vrijeme trajanja ugovora). Uz to, za jednog uhvaćenog psa plaćaju 1000 kn (bez PDV-a), čime pokrivaju troškove cijepljenja, smještaja i oglašavanja.

- Izvršitelj mora osigurati veterinarsko-zdravstvenu zaštitu životinja, tražiti vlasnike napuštenih i izgubljenih životinja, nastojati ih udomiti, voditi evidenciju te postupati u skladu sa Zakonskim propisima. Za sve to u prošloj godini izdvojeno je 80.000 kuna - kažu u Gradu.

Pomažu sukladno proračunu

Dodaju kako već dulje vrijeme pokušavaju riješiti problem zbrinjavanja životinja na području Grada, o gradnji prihvatilišta razgovarali su i s Udrugom Sirius, čiji rad pomažu sukladno proračunskim mogućnostima. Određena je lokacija, postoji i nacrt projekta, no treba osigurati financijska sredstva. Ističu kako se ove godine nadaju konkretnijim rezultatima.

No, u Udruzi misle da Grad zapravo i nema namjeru graditi sklonište. Što su sve u Udruzi radili proteklih godina Požežani će moći vidjeti u četvrtak, 18. veljače, u Art kinu Požega. Od 18 sati prikazuje se video uradak Petra Starčevića. Iako se imaju čime pohvaliti, volonteri polako odustaju. Kažu, ne mogu više, trebaju da netko konačno prizna i poštuje njihov rad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije