Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će ugasiti stari Živi zid?

Totalni raspad: Sinčić se želi spasiti pa osniva novi Živi zid

živi zid
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/7
06.10.2016.
u 13:05

Čelnici Živog zida Sinčić, Palfi i Pernar nekoliko su dana uvjeravali medije i javnost da su u inozemstvu, a zapravo su se odmarali u Vukovaru u Vili Vanda kod kolege

U trenucima kada po njima pljušte mnoge optužbe bivših i sadašnjih članova, vodstvo Živog zida zaista osniva novu stranku iako se od te nakane prvotno bilo odustalo. Sada se vidi – nakratko. Jer u samo sedam dana čelnici Živog zida dvaput su se predomišljali. Naime, tri dana prije parlamentarnih izbora, 8. rujna, Ministarstvo uprave zaprimilo je zahtjev za upis nove političke stranke Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić u Registar političkih stranaka, ali je samo dan nakon izbora, 12. rujna, u Ministarstvo stigao i podnesak kojim se od tog zahtjeva odustaje. Ni ta odluka nije dugo potrajala.

Odluka o imovini stranke

Jedva dva dana. Jer kada smo Ministarstvu uprave jučer poslali upit vezan uz tu priču, stigao nam je odgovor da je 14. rujna zaprimljen novi zahtjev za upis političke stranke pod nazivom Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić te da je po tom zahtjevu prekjučer, u utorak, doneseno i rješenje.

– O sadržaju rješenja ne možemo se očitovati jer isto još nije uručeno stranci u tom upravnom postupku – stoji još u odgovoru Ministarstva. No osim pitanja je li se činom osnivanja nove stranke Sinčić, Ivan Pernar i Vladimira Palfi (koji figuriraju kao trojac koji si je prigrabio svu moć u stranci, a neki kažu i novac), žele na neki način spasiti, nameću se i još neka pitanja vezana uz gašenje postojeće stranke Živi zid.

Naime, u ovom trenutku ispada da je rad Živog zida blokiran jer Glavni odbor stranke nema kvorum zbog ostavki nekoliko članova Odbora, od kojih su neki i napustili stranku. Stvar je u tome što je, prema statutu Živog zida, Glavni odbor najviše tijelo stranke koje između dviju sjednica skupštine rukovodi strankom, kao što to tijelo i saziva Skupštinu. Znači, u ovom trenutku Glavnog odbora nema pa se onda ne može sazvati ni Skupština, niti se na bilo koji drugi način može pokrenuti održavanje sjednice Skupštine. Nije to sve. U istom statutu Živog zida stoji i to da stranka može prestati djelovati odlukom Skupštine stranke ili po sili zakona, odnosno odlukom sudbene ili administrativne vlasti. Nadalje piše da će odlukom o prestanku rada stranke Skupština odlučiti i o imovini stranke kao što će imenovati i likvidacijsku komisiju od tri člana, a ako to ne učini Skupština, likvidacijsku komisiju imenuje Glavni odbor. Znači, i opet se ne može učiniti ništa jer nema Glavnog odbora. A tko je onda, s kojim legitimitetom i čijom potporom odlučio osnivati novu stranku Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić i kako se misli riješiti pitanje gašenja dosadašnje stranke, pitanja su koja smo jučer pisanim putem postavili Sinčiću. Kao i ono je li točno da se Živi zid zapravo raspada jer se ogranci gase jedan za drugim zato što članovi napuštaju stranku koja vrvi problemima i sumnjama. Sinčić je tek kratko uzvratio da je rad Živog zida zaista blokiran zbog problema u glavnom odboru, da skupština stranke nije donijela odluku o gašenju Živog zida, ali da novu stranku već čini stotinjak ljudi. Uspjeli smo doznati još nešto. Nekoliko nam članova stranke reče da se šefovski trojac “već danima skriva u Vili Vanda u Vukovaru”. I dok su medije, a time i javnost, uvjeravali kako su u inozemstvu, Sinčić, Palfi i Pernar, nisu se baš skrivali, već su se zaista šetali Vukovarom. Vikend su proveli kod svoga prijatelja i stranačkog kolege Pavla Josića u njegovu pansionu “Vila Vanda”.

– Istina je, bili su kod mene, u prijateljskom, obiteljskom posjetu, s bebom. Stigli su u petak i otišli u ponedjeljak – potvrđuje nam i sam Josić. Pobjegli su, nastavlja, od stresa “i hajke koja se vodi protiv njih”.

Šetali se sa sinčićem

– Izvadili su baterije iz mobitela i ta se četiri dana uopće nisu javljali na telefon. Paralelno, čitali su “svoje” izjave na internetu. Sinčić je čak za jednu izjavu pitao Pernara je li to uistinu rekao, na što mu je ovaj pokazao rastavljeni mobitel – opisuje nam Josić. Planirali su taj posjet, dodaje, još prije izbora, a nije im to prvi put da su odsjeli na istoj adresi.

– Obišli su Ovčaru i Memorijalno groblje, no većinom su se šetali parkom i igrali se s bebom u hotelu. Kako je maleni rođen ranije, ima i poseban tretman pa su bili okupirani njime – nastavlja Josić. Opazili su ih i susjedi.

Šetali su se Sinčić i supruga mu s bebom, viđao sam ih nekoliko dana, ali nismo komunicirali – govori jedan susjed. Nisu se ipak, ocjenjuje Josić, uspjeli izolirati od stresa. Otputovali su u ponedjeljak natrag u Zagreb.

– Situacija je takva da Živi zid ne funkcionira. Pobunjenici koji su otišli imali su i određene ovlasti i sada ih zlorabe. Odnijeli su i pečate. Čelnik sam ogranka stranke u Vukovaru, a kao da i nisam – rezimira i dodaje da je Sinčića i Palfi upoznao prije dvije-tri godine.

>> Isprovociran Sinčić: Mediji žele smjestiti Pernaru aferu s maloljetničkom pornografijom

Komentara 18

RA
ravko1952
13:22 06.10.2016.

Nikada zapravo nisu ni bili stranka. Nakupina je to anrhista kojima je jedini cilj rušenje institucijcija države (he.o vladu, he.o sabor, he.o državu.....) Pri tome ako se uhljebe..dobro je.

DU
Deleted user
13:15 06.10.2016.

Kaj je njima Vukovar možda inozemstvo??? Bilo ih je 1991.-1995. koji su to htjeli... Pa znamo kak su završili! Hvala vam dragi birači Živog Zida: lijepe ste nam uhljebe natovarili na vrat!!!

CU
cungalunga
13:14 06.10.2016.

Naravno da su se raspali kada stranka nema ideologije. Ideologija je glavni motivacijski faktor stranke. HDZ ideologija je jedina vječna Hrvatska, SDP ideologija je treća Jugoslavija...mogli bi ju i prikladno nazvati treća sreća i tako dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije