Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIH

Vlasti RS uvele žandarmeriju, Dodik najavio daljnje jačanje policije

Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
24.09.2019.
u 13:41

Odluka o uvođenju žandarmerije uslijedila je nakon što su iz Federacije BiH ali i od predstavnika diplomatske zajednice u toj zemlji stigli brojni prigovori zbog najave uspostave pričuvnog sastava entitetske policije.

Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska uspostavile su novu posebnu policijsku postrojbu pod nazivom žandarmerija, a  prilikom njezina svečanog predstavljanja, u utorak u Banjoj Luci, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će policija RS i dalje jačati te će stoga biti uveden i njen pričuvni sastav.

Žandarmerija unutar policije RS zapravo je paravojna postrojba koja je uspostavljena po uzoru na ustroj kakvoga imaju policijske strukture u Srbiji, no Dodik tvrdi kako je sve to na tragu onoga što rade zapadne države u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama.

"Žandarmerija je operativna i mobilna postrojba koja se može koristiti svugdje", kazao je Dodik, koji tvrdi kako je uspostava ovakve postrojbe potpuno sukladna ustavnim rješenjima i odredbama Daytonskog sporazuma.

Postrojba još nije operativna u cijelosti, no plan je da ona bude začetak strukture koja bi zamijenila sadašnje posebne postrojbe. U RS-u su planirali da njihovi žandari budu posebno naoružani i opremljeni oklopnim vozilima "Despot", kakve proizvode u suradnji sa Srbijom. 

Odluka o uvođenju žandarmerije uslijedila je nakon što su iz Federacije BiH ali i od predstavnika diplomatske zajednice u toj zemlji stigli brojni prigovori zbog najave uspostave pričuvnog sastava entitetske policije, što je ocijenjeno kao kršenje odredbi Daytonskog sporazuma.

Dodik je u utorak kazao kako bez obzira na tu "galamu" u RS-u neće odustati od svojih planova te da je uvođenje pričuvne policije samo privremeno odgođeno.

"Odmah da se zna da ćemo razmatrati i priliku za uspostavu pričuvnog sastava policije, jer je to najbolji način očuvanja sigurnosti RS", izjavio je Dodik.

Ustvrdio je kako se u RS živi "vrlo uspješno", unatoč činjenici da je u BiH blokiran proces uspostave vlasti.

"BiH je napravljena kako bi bila smetnja, a ne korist za dva entiteta i tri naroda", kazao je Dodik dodajući kako je vrijeme da se o svemu tome otvori dijalog te kako su u RS-u na to spremni.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač je ustvrdio kako je zadaća žandarmerije suočavanje s prijetnjama poput terorističkih te da joj uloga "nije ratovati protiv bilo koga".

Pohvalio se kako su u proteklih pet godina u RS-u više uložili u policiju, nego za svo prethodno vrijeme nakon Daytona.

"Žandarmerija je tradicija u srpskom narodu, koja je nastala prije stotinu godina i mi nastavljamo tamo gdje smo s tim stali", kazao je Lukač.

Komentara 3

DU
Deleted user
13:54 24.09.2019.

dodik radi i stiti svoje....a hrvatski drzavnici iz zg i mostara ne usude se ni izgovoriti rijeci ..hrvatski entitet...itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije