Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlast i oporba ujedinjeni: Želimo da se Arbitražni sud raspusti

Sud je toliko kompromitiran da se nijedna njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita
25. srpnja 2015. u 13:28 259 komentara 12507 prikaza
Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Idealno bi bilo da Arbitražni sud, kad dobije naše pismo s detaljima skandala, s prevedenim transkriptima i snimkama razgovora slovenskog arbitra Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred Sudom Sime Drenik, koje je Večernji objavio, bude toliko zgrožen i šokiran da raspusti sam sebe. Pitanje je koliko detaljno oni znaju što se događalo i koji je razmjer skandala. Tako je jučer izvor iz Vlade ocijenio “najbolji” scenarij za Hrvatsku. Bez obzira na to hoće li se Sud raspustiti ili ne, Zagreb čvrsto ostaje pri stavu da je zbog skandala slovenske strane Sud toliko kompromitiran da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita. Na pitanje koje će korake poduzeti, kažu:

– Ovo je pravni presedan. Stoga pazimo i dobro brusimo svaki korak. Pomažu nam strani stručnjaci. I oni su zgroženi.

Hitne konzultacije

Osuda i zgražanje nad kršenjem Sporazuma o arbitraži i poticaj da zaštiti nacionalni interesi ujedinila je nakon dugo vremena hrvatsku političku i javnu scenu. Vlada je jučer održala telefonsku sjednicu s koje je predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki podnijela zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskoga sabora. Leko je 18. izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora sazvao za srijedu i četvrtak. Dotad iz Haaga očekuju odgovor na pismo poslano jučer.

– Ako to ne učini, onda je na Hrvatskoj da zaštiti svoje interese – istaknuo je izvor, ne isključujući mogućnost povlačenja iz Arbitražnog sporazuma.

U tom slučaju vraća se na stanje prije 2009. s privremenim režimom razgraničenja koji može trajati beskonačno. Jedna od opcija koje se posljednjih dana spominjala jest i izlazak na međunarodne sudove, no za to treba pristanak slovenske strane. U nagađanjima da bi se pravorijek mogao potražiti na Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu napominje se da je u graničnom sporu uključeno i kopno. Iz Haaga je dosad došlo tek jedno priopćenje od izbijanja skandala nakon što je Večernji u srijedu objavio inkriminirajuće transkripte i snimke. Vrlo birokratski poručili su da je arbitar Jernej Sekolec podnio ostavku te da – u skladu s pravilima – slovenska strana ima 15 dana da predloži novog arbitra.

Šokantna je birokratska forma priopćenja, no izvor iz Vlade kaže da je to tek formalan, “tehnički” odgovor na situaciju kad Sud ostane bez jednog arbitra, a da nije progovorio o biti skandala.

– Tko zna što je Sekolec naveo kao razlog ostavke – objašnjava naš izvor. No odabir arbitara neće ići tako lako – slovenski zakoni predviđaju dulju proceduru od propisanih 15 dana. Podsjetimo, kod odabira sada osramoćenog suca Slovenija je raspisala javni natječaj. Na njega se javio jedan jedini kandidat – Jernej Sekolec. Stoga je jučer slovenski premijer Miro Cerar sazvao izvanredne konzultacije o odabiru novog arbitra i pozvao sve parlamentarne stranke da predlože kandidate. Ako Slovenija ne predloži arbitra u roku od 15 dana, predložit će ga Sud. Druga strana, hrvatska, mora odobriti arbitra. Je li odabir novog arbitra besmislen, vidjet će se u srijedu. Iako je Vlada predsjedniku Sabora podnijela zahtjev za sazivanje sjednice Sabora, koja će se održati iduću srijedu, uz njega nije predložila obrazloženje i zaključak koji bi zastupnici nakon rasprave trebali podržati. Vlada će taj dio, kako neslužbeno doznajemo, objaviti vjerojatno dan prije ili na sam dan sjednice Sabora kako bi do tada prikupila svu potrebnu dokumentaciju, ali i dobila odgovor Arbitražnog suda te kako u konačnici nikakvim ishitrenim zaključcima ne bi ugrozila hrvatske nacionalne interese.

prisluškivanje STRUČNA ANALIZA Papirnom aneksijom Slovenija 
je Hrvatskoj 'otela' i četiri sela MEĐUNARODNI SKANDAL NA ARBITRAŽI EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

Zasad se jedina točka dnevnog reda općenito zove “Rasprava o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije”.

Kvaka 22

Večernji list jučer je napokon dobio odgovor iz Haaga na konkretna pitanja postavljena u srijedu te za komentar činjenice da imamo dokaze da je arbitar Sekolec prenosio povjerljive podatke sa sudačke diskusije slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova. Odgovor iz Haaga podsjeća na kvaku 22: ispričavaju se, ali kažu da – zato što su se obje strane (hrvatska i slovenska, op. a.) složile da je procedura tajna – ne smiju komentirati postupak.

1. Karl Erjavec ima “neslužbene informacije” o ishodu, Sud nas uvjerava da nema

U ožujku i travnju slovenski je ministar vanjskih poslova na lokalnim televizijama dao izjave kako ima neslužbene informacije da će Sud odlučiti u korist Slovenije. Večernji je kontaktirao sa Sudom, iz kojeg je stigao odgovor da će provesti istragu, uz naznaku kako “možemo biti apsolutno sigurni” da sa Suda nije bilo curenja bilo kakvih informacija, što smo objavili 24. travnja.

2. Ministrica Vesna Pusić piše Sudu i traži istragu Erjavčevih izjava

Hrvatska ministrica vanjskih poslova 1. svibnja pisala je Arbitražnom sudu te upozorila na sporne Erjavčeve izjave. Podsjetila je i da je slovenski ministar i prije u javnim nastupima “davao izjave kojima je cilj – utjecati na odluku Arbitražnog suda”. Vesna Pusić zatražila je očitovanje Suda. Dan poslije Sudu su pisali i Slovenci – u kratkom pismu odbacili su sve optužbe.

3. Večernji objavljuje tajni odgovor Suda

Večernji je list dobio uvid u odgovor koji je Arbitražni sud 5. svibnja poslao Zagrebu i Ljubljani. U pismu se vrlo oštro, što je neuobičajeno za diplomatsku korespondenciju, opominje Erjavca da se suzdrži od komentara te da se njegove izjave mogu interpretirati kao kršenje pravila. Haaški je sud u Zagreb i Ljubljanu poslao odgovor u kojem se kaže kako su hrvatske primjedbe primili na znanje te naglasili kako traže suzdržavanje od postupka ili izjave koje mogu intenzivirati spor ili ugroziti rad Suda.

4. Slovenija od Suda traži da pismo javno objavi

Dan nakon objave u Večernjem listu, slovensko Ministarstvo vanjskih poslova napalo je Večernji list i zatražilo od Suda da javno objavi pismo poslano objema stranama. Nakon što je Hrvatska dala dopuštenje, pismo je objavljeno te su potvrđeni podaci koje je prije objavio Večernji list. Usto, kazali su da su proveli internu istragu i da nije bilo curenja informacija sa Suda.

U Opću bolnicu Varaždin stigli novi kreveti za Covid-19 pacijente
Bolnica puna
Alarmantno u Varaždinu: U 24 sata umrlo 10 ljudi, pet puta više nego što je normalno u ovo doba godine
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Avatar possibilis
  possibilis:

  Da se sud "sam raspusti". To bi bilo kao da od lopova ocekujes da se sam kazni. Svaka akcija sad mora doci od Hrvatske.

 • Deleted user:

  Jedino ispravno rješenje je odustajanje od arbitraže, a dosadašnje troškove naplatiti od Slovenaca. Sami su sebi zabili autogol. Propalo im ono na što su nas natjerali zloupotrebljavajući svoje EU članstvo i blokirali nam pregovore. Tko je loš, isto mu se ... prikaži još! vrati. Sve se vraća, sve se plaća!

 • pankogulo:

  fala ti bože! ujedinjeni hrvati sve mogu! idemo na međunarodni sud za prava mora!