Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijavljen gongu

Vlahušić zloupotrijebio podatke vlastitih pacijenata zbog izbora?

'29.06.2010., Mala gradska vijecnica, Dubrovnik - Gradonacelnik grada Dubrovnika Andro Vlahusic sazvao je press konferenciju nakon sto je tri puta odbijen zahtjev za trazenom dokumentacijom vezano za
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/3
21.05.2013.
u 21:45

Andro Vlahušić kao liječnik svojim je pacijentima slao pisma u kojima ih poziva da izađu na izbore i glasaju za njega

Zlouporaba osobnih podataka kazneno je djelo, no čini se da se za takav model kampanje u Dubrovniku na ovim lokalnim izborima odlučio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je kao liječnik svojim pacijentima slao pisma u kojima ih poziva da izađu na izbore i glasaju za njega i njegovu listu, prenosi GONG.

" ... moj prvi izbor je biti Vama na usluzi, svojim pacijentima...  Ako vjerujete da možemo još više i bolje graditi i surađivati i u bolesti i u zdravlju, izađite na izbore 19. svibnja i dva puta zaokružite broj ...", navodi se u pismu koje je Vlahušić slao svojim pacijentima, a jedan od njih proslijedio GONG-u "zgrožen njegovim sadržajem", kako navodi u svojoj prijavi.

- Ovo nije propagandni letak koji se neselektivno šalje na adrese svih birača. Moja adresa je uzeta iz baze podataka endokrinološke ambulante koju posjećujem i pitam odakle nekom pravo da koristi moje podatke iz liječničke evidencije u svrhu promidžbe svojih političkih shvaćanja i ličnih ambicija? - pita zgroženi građanin, koji smatra da bi „korištenje moći koju liječnik ima van liječničke ordinacije (i to još u političke svrhe), trebalo biti zakonski kažnjivo.

Dok ne pristigne odgovor Hrvatske liječničke komore oko toga hoće biti kakvih sankcija jer riječ je o povredi povjerljivosti odnosa liječnika i pacijenta, sasvim je jasan članak Kaznenog zakona 146 u kojemu u stavku prvom piše da će onaj tko protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi osobne podatke fizičkih osoba, biti kažnjen kaznom zatvora do jedne godine, a u stavku četvrtom da će ako to kazneno djelo počini službena osoba u obavljanju svojih ovlasti, biti kažnjena kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Upravo zbog toga Vlahušića je već prijavila Kaznenom odjelu dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva kandidacijska lista grupe birača nositelja Igora Miošića "SRĐ JE GRAD", a isto mogu učiniti i svi oni građani koji smatraju da im je povrijeđena privatnost. Baš kao što su učinili kada je stožer Milana Bandića tijekom predizborne kampanje za izbor predsjednika Republike Hrvatske koristio osobne podatke građana bez njihovog znanja i privole u svrhu političkog marketinga.

>>Šuica nazvala Vlahušića Andersenom, on nju zlom maćehom

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije