Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Spasimo blokirane!

Vladine mjere za blokirane: Ovo su ključne novosti

Plenković, Marić i Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
27.04.2018.
u 21:33

Vlada je iz rukava izvukla i neke nenajavljene poteze kojima će olakšati dijelu dužnika, no ostaje dojam da će ostati – vojska blokiranih

Vlada je konačno predstavila set mjera kojima kani olakšati položaj blokiranima: otpis do 10.000 kn linearno svima, reprogram ostatka poreznog duga u tri godine, stečaj za dužnike s glavnicom manjom od 20.000 kn, blokirane dulje od tri godine te obustavu ovrhe dulje od tri godine ako vjerovnik nije uspio naplatiti ništa posljednjih šest mjeseci. Sve bi mjere bile jednokratne i odnosile bi se na razdoblje do 31. prosinca 2017. I svaka – ima “kvaku”.

Kamatu ne opraštaju

Očekivano, Vlada je izašla s nekim adutima “iz rukava” koje nije najavljivala dok je u javnost puštala naznake mjera kako bi dobila reakcije javnosti i upravo su oni najbolji – to su reprogram ostatka duga i obustava ovrhe nakon tri godine. “Ipak se kreće”, rekao bi Galileo, no presporo i prekasno da bi se na ovaj način problem mogao koliko-toliko staviti pod kontrolu: kad bismo im dodjeljivali eurovizijske bodove, ne bi dobili više od tri. No krenut ćemo redom...

– U predizbornom programu najavili smo otpisivanje dugova u visini jedne plaće. Kad smo proučili dimenzije problema, sad smo svjesni da poruku solidarnosti moramo dignuti na višu razinu – prokomentirao je premijer Andrej Plenković najavu oprosta 10.000 kn glavnice kroz Zakon o otpisu duga fizičkim osobama. Mjera se, naravno, može odnositi samo na ono što je pod ingerencijom države: porezna i ostala davanja državi, jedinicama lokalne i područne samouprave i “povezanim osobama”, tvrtkama poput HEP-a i HRT-a. Izračunali su da bi na taj način automatski deblokirali 11.000 osoba, no dug bi smanjili tek za 1 mlrd. kn, od ukupno 43 mlrd. kn glavnice, 21 mlrd. kn kamata i još 2 mlrd. kn troškova ovrhe: znači, od 66 mlrd. kn – jedna dolje. Ostatak poreznog duga mogao bi se obročno otplatiti u tri godine, no uz naplatu zakonske zatezne kamate od 7,09%. Na dužnike druge kategorije: banke, štedionice, kartičarske kuće i ostale, apeliraju da postupe isto – otpišu do 10.000 kn, a zauzvrat će im taj iznos tretirati kao porezno priznati rashod u naplati poreza na dobit. Nepoznanica je, naravno, koliko će se vjerovnika odazvati, no očekuju suradnju. Mjera iznenađenja je i obustava ovrhe nad novčanim sredstvima nakon tri godine kroz Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Otpisanih 10.000 porezni odbitak vjerovnicima

Svim blokiranim građanima otpisuje se do 10 tisuća kuna glavnice duga prema državi, jedinicama lokalne uprave i samouprave i povezanim osobama (državnim tvrtkama). Apel drugim vjerovnicima da učine isto, a zauzvrat bi im se tih 10 tisuća kuna odbijalo kao porezno priznati odbitak u porezu na dobit. Tom bi se mjerom automatski odblokiralo 11 tisuća blokiranih građana.

Mogućnost reprograma ostatka duga u tri godine

Ostatak poreznog duga državi, nakon otpisa 10.000 kn, mogao bi se reprogramirati obročnom otplatom na tri godine. Pritom bi se glavnica duga dospjelog do 31. prosinca 2017. otplaćivala u mjesečnim anuitetima uz obračun zakonske zatezne kamate koja trenutačno iznosi 7,09%. Do 50.000 kn otplata bi išla na 36 mjeseci, do 100.000 kn na 42, do 200.000 kn na 48, do 500.000 kn do 54, a iznad 500.000 kn na 60 mjeseci.

Stečaj za dug do 20.000 kn i blokadu dulju od tri godine

Prema najavama, za dužnike čija glavnica ne premašuje 20.000 kn, a blokirani su dulje od tri godine, uvodi se stečaj po službenoj dužnosti koji mogu odbiti. Ako nemaju imovinu ili je neznatna, stečaj se samo “otvara i zatvara” i ne imenuje se povjerenik za vođenje bankrota, blokada prestaje i dug se briše. Ako imaju imovinu, kroz 6 do 12 mjeseci vjerovnici se iz nje proporcionalno naplaćuju, a ostatak duga se nakon toga briše.

Obustava nakon 3 godine ako 6 mjeseci nema naplate

Ograničava se trajanje ovrhe nad novčanim sredstvima na najviše tri godine, uz uvjet da u posljednjih šest mjeseci vjerovnik nije uspio naplatiti nikakvu tražbinu. Ova se mjera uvodi jer je vjerojatnost da se vjerovnik namiri nakon tri godine po osnovi po kojoj nije bilo naplate pola godine manja od jedan posto. Dug se time ne briše, ali se ukida blokada. Vjerovnik se može pokušati naplatiti na drugoj, nenovčanoj imovini.

– Ovom mjerom ne diramo u sam dug niti će on biti otpisan. Cilj je obustaviti ovrhu na računima, a vjerovnik može izabrati neki drugi način naplate potraživanja – objasnio je premijer dodavši da im je misao vodilja bila činjenica da je postotak naplate nakon tri godine manji od 1%. Na ovaj bi se način odblokirala 71.291 osoba, a iznos duga u Fininu očevidniku, procjenjuju, smanjio za 32 mlrd. kn. Kvaka je što vjerovnik može krenuti u naplatu duga na drugi način, ali i ponovo pokrenuti ovrhu nad novčanim sredstvima, no u Vladi misle da će sad imati bolju informaciju o tome isplati li se krenuti u to s obzirom na red naplate, tim više što uvode predujam za predavanje ovršnih prijedloga.

Otvorena javna rasprava

Posljednja je mjera izmjena Zakona o stečaju potrošača uvođenjem stečaja po službenoj dužnosti za dužnike s glavnicom do 20.000 kn blokirane duže od tri godine. Bankrot nije prisilan, građani mogu dati prigovor, a za taj se dug ne smije ovršiti ni nekretnina. Takvih je građana oko 80.000: nakon završetka stečaja ne bi imali dug.

– Tek nakon otpisa znat ćemo koliko će biti stečajeva – mislimo oko 100 tisuća, ali možda i više – kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Otvorena je javna rasprava u trajanju od 30 dana tijekom kojih očekuju povratne reakcije javnosti, a Vladina je namjera da se sva tri zakona usvoje do kraja proljetnog zasjedanja 30. srpnja. U srpnju bi išao i nacrt novog Ovršnog zakona. Reakcija Blokiranih već je stigla; mjere su ih zgrozile.

– Kao i svi prethodni eksperimenti vlasti koji su završili loše, i ovaj ide prema istom rezultatu – poručila je čelnica Blokiranih Miriam Kervatin, a tajnik Mario Strinavić nazvao je mjere “verzijom 2.0” oprosta duga Milanovićeve Vlade.

Koliko će uistinu biti manje dužnika i duga, nemoguće je procijeniti jer se mjere preklapaju, no i u optimističnoj verziji vojska blokiranih i dalje bi mogla brojiti oko 240 tisuća vojnika. Za njih vjerojatno najviše vrijedi premijerova poruka: Ispunjenje obveza je standard koji se mora poštovati. Bez poštovanja tih načela nema vladavine prava ni standarda na kojima je zasnovano naše članstvo u EU. 

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Plenković, Marić i Bošnjaković
1/10

Komentara 12

Avatar indigo25
indigo25
06:43 28.04.2018.

a da pokrenemo akciju smanjimo glomaznu državnu upravu. ili akciju smanjimo plače političarima.

SJ
Sve je uzalud
21:36 27.04.2018.

....Novost je da nema novosti...da im nema spasa.....kako okrenes......

Avatar duka4
duka4
23:03 27.04.2018.

treba ljudima naci normalno placen posao a ne optaštat dugove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije