Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada od lipnja 2018. skida tajnu sa skrbničkih računa

Vlada namjerava osnovati registar stvarnih vlasnika trgovačkih društava. Projekt će stajati 3,7 milijuna kuna, a podmirit će se iz fondova EU
19. travnja 2017. u 15:30 9 komentara 2853 prikaza
uskok
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ured za sprječavanje pranja novca u zadnjih je šest godina nadležnim tijelima prijavio 1187 predmeta vezanih uz pranje novca i još 39 predmeta vezanih uz financiranje terorizma, a u budućem bi mu radu trebao pomoći niz alata predviđenih novim Zakonom o sprječavanju pranja novca koji je Vlada uputila u saborsku proceduru.

Najznačajnija izmjena odnosi se na osnivanje Registra stvarnih vlasnika. Riječ je o središnjoj elektroničkoj bazi podataka o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih osoba. Prema riječima ministra financija Zdravka Marića, taj bi registar trebao zaživjeti u lipnju iduće godine, a operativno će ga voditi Fina.

Transparentnost podataka

– Registar se osniva radi veće transparentnosti i raspolaganja točnim informacijama, ne samo o osobama koje su zavedene u sudskom registru kao oni koji predstavljaju društvo nego i širem krugu fizičkih osoba koje stoje ne samo iza trgovačkih društava nego i iza udruga, institucija i sličnog – objasnio je ministar Marić.

Osim službama Ministarstva financija, podaci iz Registra bit će dostupni i drugim državnim institucijama koje se bave sprečavanjem poreznih prijevara, pranja novca, utaja i financiranja terorizma. Podatke iz Registra moći će tako koristiti Državno odvjetništvo i USKOK, policija, SOA, HNB, ali i banke i drugi obveznici, odnosno svi koji dokažu opravdani pravni interes. Ustrojavanje Registra koštat će 3,7 milijuna kuna, a trošak će se u potpunosti podmiriti iz fondova EU.

novac TRAG NOVCA Poreznim nadzorom bankovnih računa love se ‘krupne ribe’, a ne štednja građana burza PRANJE NOVCA Zbog ponašanja u krizi banke platile 321 milijardu dolara Ante Gelo kuća Perači novca Vođa skupine kuću iznajmio japanskom veleposlaniku

Novi zakon predviđa i proširenje koncepta politički eksponirane osobe, koji se do sada odnosio isključivo na strance, a ubuduće će obuhvaćati i domaće političare. Pri stupanju u poslovni odnos s osobom koja je u tom trenutku na političkoj funkciji ili je bila angažirana do godinu dana unatrag, banke će biti dužne utvrditi izvor imovine ili novca koji je uključen u transakciju i pojačano pratiti čitav ugovoreni posao. Bankama se nalaže i da prilikom uplate više od 200.000 kuna traže podatke o porijeklu novca, a obrtnici i ostale pravne osobe koje se bave registriranom djelatnošću u gotovini više neće smjeti primiti ili uplatiti više od 75.000, umjesto dosadašnjih 105 tisuća kuna.

>>Počiva li hrvatsko gospodarstvo na lažnim knjigama, friziranoj dobiti, mjenicama bez pokrića?

>>Hrvatski će BDP u 2017. nastaviti rasti, a nezaposlenost padati

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • dopizdilomi:

  Tek od 2018???????? A mene banka naganja danima da je u EU a i kod nas s 01.01.2017. stupio novi zakon o prometu i pranju novca te da hitno dođem u poslovnicu potpisati izjavu. Ovim putem izvješćujem banku da ću ... prikaži još! doći u 2018. jer moja Vlada kaže tek od 2018.

 • Avatar bujica
  bujica:

  Dobro ste se i sjetili,dajte im još vremena da prebace lovu na druge račune.Koja šarada!

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Nalažu bankama da traže podatke o porijeklu novca uplata većih od dvjesto tisuća kuna, a operativu će vodit fina, dajte molim vas, zanimljivo da se isplata ne spominje niti kontrolira, puni su im računi pa nestane više u kasu, kako ... prikaži još! sapunaju narodu oči, sad kad su se namirili donose zakon da sve kao ispadne pošteno, od danas pa nadalje.