Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Imunološki nam je prioritet, imenovat ćemo povjerenstvo'

Pred saborskim Istražnim povjerenstvom svjedočili su bivša direktorica Tatjana Sindik Milošević i bivši šef Sindikata EKN Ivan Tomac
26. kolovoza 2017. u 07:00 11 komentara 387 prikaza
Imunološki zavod
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Pred saborskim Istražnim povjerenstvom za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda u četvrtak su svjedočili bivša direktorica tog zavoda Tatjana Sindik Milošević i bivši predsjednik Sindikata u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) Ivan Tomac.

Novi model Država i Grad Zagreb zajedno će graditi novi Imunološki zavod

Sindik Milošević, koja je na bila na čelu Imunološkog zavoda od 2004. do 2010. godine, najviše je govorila o odnosu Imunološkog zavoda s tvrtkom Novartis i nabavi cjepiva protiv svinjske gripe 2009. godine, na kojem je Zavod izgubio novac. Podsjetivši na to da su u to vrijeme bili ekskluzivni distributer Novartisa za cijelu regiju, kazala je da su ta cjepiva bila naručena samo za Hrvatsku i Srbiju. Svinjska gripa u to je vrijeme bila općezdravstveni problem u svijetu, rekla je, a Imunološki zavod nije preuzeo sav rizik poslovanja s cjepivom ako dođe do otkazivanja narudžbi.

Postojale su narudžbe i na temelju njih smo i naručili cjepivo – kazala je dodavši da se situacija mijenjala jer je poslije došlo do otkazivanja nekih narudžbi.

Sindik Milošević rekla je da je Novartis s Imunološkim zavodom podnio troškove otkazivanja narudžbi jer nisu bile isporučene sve naručene količine. Istaknula je da su u početku na njih rađeni veliki pritisci da se cjepivo mora odmah isporučivati jer je vladala velika histerija. Upitana o poslovanju s cjepivom za sezonsku gripu u razdoblju od 2007. do 2009. godine, Sindik Milošević rekla je da su na tom poslu zaradili tri milijuna kuna. Tomac je ustvrdio da su problemi u Imunološkom zavodu počeli 1998. godine, kada je ukinuta dozvola Svjetske zdravstvene organizacije za virusna cjepiva, koja su donosila najviše novca. Smatra da je prava vrijednost Imunološkog zavoda matični soj edmundson, a ampule tog i još tri matična soja vrijede “bar pet Imunoloških zavoda”. Na sjednici Povjerenstva od petnaest članova bila su samo dvojica – predsjednik Ivan Vilibor Sinčić i Silvano Hrelja (HSU).

Ivan Vilibor Sinčić OSNIVANJE ISTRAŽNOG POVJERENSTVA Sinčić za stanje u Imunološkom odgovornim drži Silobrčića: 'Zavod je protiv njega 2000. podignuo kaznenu prijavu'

Inače, na upit Večernjeg lista koji su idući koraci vezani uz Imunološki te kada će se preseliti proizvodnja, iz Vlade je jučer stigao odgovor da je Imunološki zavod i njegov status od prioritetnog značaja za Vladu RH.

“Zbog značaja samog predmeta, statusa i budućnosti, slijedom Sporazuma s Gradom Zagrebom, Vlada će na idućoj sjednici imenovati povjerenstvo od predstavnika triju ministarstva mjerodavnih za Zavod i predstavnika Grada Zagreba koje će analizirati stanje i utvrditi prikladan model rješenja. Potrebno je utvrditi stanje u ovom trgovačkom društvu, odnosno ustanovi, i predložiti mjere za njegovo buduće poslovanje. Nijedno se rješenje ne može ponuditi potezom ili na razini jednog od ministarstava, već odlukom i autoritetom Vlade. U tome je dobra okolnost za rješenje sudjelovanje Grada Zagreba kao partnera sa znanjem i potencijalom”, priopćeno je iz Vlade.

[video: 21549 / Darujem Hrvatski školski pravopis] imunološki zavod Otišli sa sastanka Sindikalisti Imunološkog zavoda najavili radikalne mjere jer ministar Kujundžić nije došao na sastanak Milan Kujundžić NAKON ODLASKA Ministarstvo zdravstva poručuje: Otvoreni smo za dijalog o Imunološkom zavodu Imunološki TRAŽE JASNU POLITIČKU ODLUKU Radnici Imunološkog zavoda: U prosvjed za javni interes pozvat ćemo građane

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Dameanu
  Dameanu:

  ha ha opet povjerenstvo!? zasto niste osnivali povjerenstvo kad ste darovali vilu istarskoj biskupiji vrijednu vise od 20 mil. kuna??

 • Deleted user:

  Vi iz vlade koliko lamentirate da od tog vremena barem 5% utrosite na konkretan posao Davno bi pokrenuli proizvodnju imunoloskog zavoda a da znadete gospodariti osim za sebe i svoje imunoloski nikada ne bi ni stao sa proizvodnjom puku hrvatskom ... prikaži još!om je pun kofer vasih ispraznica kao sto su stratetegije programi projekti modeli prioriteti itd. ljudi iz zemlje bjeze a cini mi se da to vama odgovara jer place ce zaradjivati vani dajte barem nesto napravite pa onda lamentirajte o tome vama je prioritet biti na tv i to u 18i 30 . 19. i 19.15h da vas se jednom ne spomene na tv vecina vas bi zavrsila u vrapcu ili u sibeniku

 • realisticki:

  Osnivanje povjerenstva je za savku vladu jeftin način kupovanja vremena, i odgađanja odgovornosti. Sve pokazuje na to da netko ima ličnih interesa u slučaju Imunološki, a koji nisu poznati javnosti, Mustra po kojoj se to radi je lako prepoznatljiva. Do ... prikaži još!o gurati firmu na rub propasti, pa je onda jeftino prodati nekom tajkunu. Kad se radi o ekonomskim malverzacijama, onda članovi vlade lako zaboravljaju svoje svakodnevne riječi, domoljublje, državna sigurnost, dobrobit naroda, i svoja obećanja koja ostaju samo na, mi ćemo!