Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vjernici su pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost nedjelje'

Nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić istaknuo je da nas uskrsno jutro ispunja nadom i utjehom, jer uskrsnuli Krist je svjetlo, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje.
01. travnja 2018. u 12:40 8 komentara 351 prikaza
Želimir Puljić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je na Uskrs važnost nedjelje, dana Gospodinova Uskrsnuća, i poručio da su vjernici pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost nedjelje kako bi ona bila i ostala dan obiteljskog zajedništva, radosti, molitve i sabranosti.

Vazmeno bdijenje Papa Franjo pozvao katolike da se otrgnu spokojnosti na Veliku subotu

"U prvi dan tjedna, u nedjelju, Gospodin je uskrsnuo. Zato nam je nedjelja tako draga i važna. Istina, u suvremenom svijetu ona je postala običan 'dan opuštanja, rasterećenja, zabave i odmora'. Stoga su vjernici pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost ovoga dana kako bi ona bila i ostala dan obiteljskoga zajedništva, radosti, molitve i sabranosti, rekao je mons. Puljić propovijedi na Uskrs u katedrali Sv. Stošije.

Poručio je da je nedjelja naše „duhovno središte i sidrište“.

Poziva na mir i solidarnost Uskrsna čestitka predsjednika Vlade Plenkovića

"Kada se veli da je nedjelja duhovno središte, onda se misli kako je sve prema njoj usmjereno. A sidrište slikovito objašnjava da je Dan Gospodnji poput sidra koje daje sigurnost brodu da ga vjetrovi i valovi ne bace na pučinu. Kad je lađa dobro usidrena, a Gospodin u središtu života obitelji i pojedinaca, nedjeljna ima tada postaje važnim svetim događajem koji se ne propušta. Ne čudi onda što su vjernici Bitinije davno govorili svojim progoniteljima, koji su im zabranjivali okupljati se po kućama i slaviti euharistiju, kako 'ne mogu živjeti bez nedjeljnoga sastanka i slavlja'“, rekao je, mons. Puljić.

Nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić istaknuo je da nas uskrsno jutro ispunja nadom i utjehom, jer uskrsnuli Krist je svjetlo, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje.

"U božićnoj noći svake godine obraduje nas spomen na rođenje djeteta koje je donijelo mir, radost i toplinu. Noćas su za vrijeme bdjenja opet zazvonila crkvena zvona, a orgulje i pjesma 'Slava Bogu na visini' usprkos tuge i žalosti zbog Isusove smrti, pokazali kako Bog ne može bitku izgubiti. On nikada ne gubi. Uskrsno jutro pokazuje kako on uvijek ima zadnju riječ." 

Uskrs je, dakle, pobjeda svjetla nad tamom, ljubavi nad zloćom, istine nad lažima i duha nad materijom. Stoga nas, istaknuo je mons. Puljić, uskrsno jutro ispunja nadom i utjehom. Jer, uskrsnuli Krist je svjetlo, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje.

U toj vjeri zaželio je blagoslovljene uskrsne blagdane i obilje milosti i Božjeg blagoslova svećenicima, redovnicama i redovnicima svim vjernicima  Zadarske nadbiskupije. "Neka budu svjedoci toga događaja i širitelji radosti i pouzdanja. A svakomu tko ih zapita neka pruže razloge uskrsne nade koja je u njima."

Nadbiskup Puljić zaželio je sretan Uskrs i predstavnicima građanske vlasti koji su, poručio je, pozvani snagom službe ugrađivati u temelje države vrednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom.

Na kraju misnog slavlja podijelio je papinski blagoslov s potpunim oprostom.

Želimir Puljić
1 / 10
Zdravko Mamić Čestitao Uskrs Pogledajte Mamićevu čestitku i saznajte kome ju je posvetio Isusove relikvije Gdje se čuvaju mistične relikvije Kristove muke papa Franjo NAJVEĆI BLAGDAN Znate li zašto Uskrs svake godine slavimo u drugo vrijeme?
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  HDZ je dosad pokupio glasove više iz nekog straha da se oni ne rasipaju i da se spriječi SDP no vrijeme je sazrilo a situacija nalaže da se moramo vratiti korijenima i glasat za stranke koje se protive nametanju nam ... prikaži još! nekih novih ideologija i strnih svjetonazora a njih vidim samo u demokršćanaski orjentiranim strankama no jednako je tako istina da je crkva podržavala HDZ ali i da trenutno nema jake demokršćanske stranke. Istambulska nam je konvencija samo otvorila oči.

 • Avatar ironmaiden
  ironmaiden:

  A tko će čuvati vjernike od jugoudbašije?

 • Deleted user:

  stroga zabrana rada nedjeljom ...najvazniji referendm...silom ili milom dosta politickog klatna hdz-sdp....