Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Znate li zašto Uskrs svake godine slavimo u drugo vrijeme?

Na Uskrs se slavi spomen Kristova uskrsnuća te njegove pobjede nad smrću i grijehom.
01. travnja 2018. u 11:25 28 komentara 37560 prikaza
papa Franjo
Foto: Reuters/Pixsell

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće od mrtvih.

sretan uskrs Pogledajte pisanice naših čitatelja! Šaljite i dalje!

Blagdan Uskrsa ne slavi se u isto vrijeme svake godine već u prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca (uštapa).

Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, to znači da blagdan Uskrsa može biti samo unutar tog vremena.

Podrijetlo Uskrsa je u židovskom blagdanu Pashe pa su u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranoga naroda iz egipatskoga sužanjstva i prelazak preko Crvenoga mora.

Na Uskrs se slavi spomen Kristova uskrsnuća te njegove pobjede nad smrću i grijehom.

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

Obilježavanju Uskrsa prethode dani velikoga tjedna pa se Crkva na Veliki četvrtak sjeća Isusove posljednje večere što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda.

Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se ne služe mise nego obilježava Muka Gospodnja.

Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenoga trodnevlja pa taj dan uvečer Crkva počinje vazmeno bdijenje.

Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, često domaći kruh, te slastice.

Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje. Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.

Djeca se za Uskrs igraju tradicijskim igrama u koje su uključene pisanice poput: tuckanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i sl.

U igri tuckanja jajima, uzme se svoje jaje i izabere se protivnika. Jaja se jedno u drugo tuckaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane čitavo i on nastavlja igru. Pisanica pobjednica je ona, koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja.

U srednjem dijelu gornje Hrvatske, posebice u Prigorju i Zagorju postoji tzv. pohod raspetnika ili križičara.

Postoji mnogo crkvenih pjesama koje opjevavaju Isusovu muku, raspeće i uskrsnuće.

U hrvatskoj uskrsnoj tradiciji najpoznatije su "Kraljice neba", "Uskrsnu Isus doista", "Na nebu zora rudi" i dr.  Poznato je oko 100 skladbi, koje se pjevaju kao uskrsne pjesme od Velike subote do Duhova, ali samo oko 30-ak ih se pjeva i danas.

savršeno blaženstvo Svjedočanstva o smrti i ponovnom povratku u život: Duša je izašla kao da je vuče magnet prema predaji U Ludbregu 600 godina čuvaju dokaz uskrsnuća Vazmeno bdijenje Papa Franjo pozvao katolike da se otrgnu spokojnosti na Veliku subotu

 

 

 

Lauren Lapkus
VELIKI IZNOS
Otvoreno milijunsko pitanje u 'Milijunašu', znate li odgovor?
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
 • Avatar Parousia
  Parousia:

  Neka se pred tobom otvori put,neka vjetar uvijek bude iza tvojih ledja,neka te prati samo ljubav i sreca,i neka ti Bog bude zastita najveca.Neka vam je Sretno i radosno Uskrsnuce nasega Krista,i da mu s zahvalimo sto je podnio takvu ... prikaži još! bol poradi nas,jel dragi Kriste nisu te razapeli cavli,nego grijesi nasi,da jos dodam jedan citat ovom prigodom Kolosanima(1,13)"On nas je izbavio iz vlasti tame i prenio u kraljevstvo svoga ljubljenog Sina,u kome imamo otkupljenje po njegovoj krvi i oprostenje grijeha."

 • Matovilac3:

  Usks je blagdan Svjetla.Naka nestane tama da bi Božja ljubav bila s nama.

 • migaaa:

  Sretan i blagoslovljen Uskrs svim Hriscanima koji ga slave danas