Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ SPECIJALA 'POBJEDNICI'

VIDEO Detalji dramatične obrane Novske: 'Tih dana situacija je bila vrlo kritična'

Studio 23
13.10.2021.
u 14:48

Tijekom zračnih napada raketirano je zapovjedništvo i centar veze u Novskoj pri čemu je poginulo devet osoba

Novska kao iznimno bitno prometno raskrižje sa smjerom istok zapad u pravcu Zagreba, kao i u smjeru sjever jug na pravcu Lipik-Pakrac-Daruvar-Virovitica, postala je početkom listopada 1991. godine metom najjačih napada neprijateljskih snaga.

Cilj napada je bio proboj prema Kutini, staviti Sisak u okruženje, spojiti se sa snagama iz Petrinje i produžiti u pravcu Zagreba, gdje su ih čekale neprijateljske vojarne.

Tijekom zračnih napada raketirano je zapovjedništvo i centar veze u Novskoj pri čemu je poginulo devet osoba. Zbog nemogućnosti povezivanja i koordiniranja postrojbama, došlo je do povlačenja hrvatskih snaga, ali ne i pripadnika 1. gardijske brigade na glavnim pravcima neprijateljskog djelovanja.

- Situacija u zapadnoj Slavoniji na području Posavine 4. i 6. listopada je bila vrlo kritična. Peti Banjalučki korpus je uz zračnu potporu izvršio proboj naših položaja i postrojbe koje su branile Novsku zbog narušenog zapovijedanja, nisu bile u stanju da zadrže i zaustave napad pa je počelo izvlačenje prema Zagrebu - prisjetio se brigadni general Rudi Stipčić.

Kako se dalje situacija razvijala, pogledajte u specijalu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Sajko
Sajko
09:35 14.10.2021.

Sa ponosom mogu reći da sam bio sudionik ovih borbi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije