Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Detalji dramatične obrane Novske: 'Tih dana situacija je bila vrlo kritična'

Tijekom zračnih napada raketirano je zapovjedništvo i centar veze u Novskoj pri čemu je poginulo devet osoba
13. listopada 2021. u 14:48 1 komentara 4200 prikaza
Foto: Studio 23

Novska kao iznimno bitno prometno raskrižje sa smjerom istok zapad u pravcu Zagreba, kao i u smjeru sjever jug na pravcu Lipik-Pakrac-Daruvar-Virovitica, postala je početkom listopada 1991. godine metom najjačih napada neprijateljskih snaga.

Cilj napada je bio proboj prema Kutini, staviti Sisak u okruženje, spojiti se sa snagama iz Petrinje i produžiti u pravcu Zagreba, gdje su ih čekale neprijateljske vojarne.

Tijekom zračnih napada raketirano je zapovjedništvo i centar veze u Novskoj pri čemu je poginulo devet osoba. Zbog nemogućnosti povezivanja i koordiniranja postrojbama, došlo je do povlačenja hrvatskih snaga, ali ne i pripadnika 1. gardijske brigade na glavnim pravcima neprijateljskog djelovanja.

- Situacija u zapadnoj Slavoniji na području Posavine 4. i 6. listopada je bila vrlo kritična. Peti Banjalučki korpus je uz zračnu potporu izvršio proboj naših položaja i postrojbe koje su branile Novsku zbog narušenog zapovijedanja, nisu bile u stanju da zadrže i zaustave napad pa je počelo izvlačenje prema Zagrebu - prisjetio se brigadni general Rudi Stipčić.

Kako se dalje situacija razvijala, pogledajte u specijalu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

Dobro je znati
Cijelo vrijeme pogrešno radimo pire-krumpir, evo kako postići najbolju teksturu
Beethovenova 10. simfonija dovršena uz pomoć umjetne inteligencije
NEVJEROJATNO
Beethovenova 10. simfonija dovršena uz pomoć umjetne inteligencije
  • Avatar Sajko
    Sajko:

    Sa ponosom mogu reći da sam bio sudionik ovih borbi